незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Колонки » Галина Бахматова » Короткі висновки земельного правозахисту за 2012-2013 роки: бідність , безграмотність йдуть поруч

Короткі висновки земельного правозахисту за 2012-2013 роки: бідність , безграмотність йдуть поруч

Проміжні результати  роботи Всеукраїнського  проекту за минулі роки:  просування змін до законопроекту «Про ринок земель»,  шість  банків,  18 постачальників матеріально-технічних ресурсів  та інших учасників ланцюгів доданої вартості беруть участь у розробці орієнтованих на МСВ кредитних продуктів і розподілі ризиків, понад 400 представників  з 40-ка  організацій виробників отримали підтримку щодо розвитку потенціалу.

Правозахисний аспект проекту Агрінвест реалізують наші  Центри вторинної юридичної допомоги (ЦВЮП): вони надають первинні та вторинні юридичні послуги.  Забезпечують  рівні можливості  доступу до правосуддя у сфері прав власності на землю українським власникам земельних паїв, особистих селянських та фермерських господарств у вибраних громадах Півдня України (Херсонської,   Миколаївської та Одеської областей).

Партнерами  правозахисної програми ХОО КВУ є Каховська громадська організація  «Споживач» в Херсонській області,   Вознесенська громадська організація  «Агентство економічного розвитку» в Миколаївській області,  Одеський обласний КВУ та його районне  відділення  в Татарбунарах.

Короткі підсумки минулого року: 
Протягом минулого року в 3-х  областях півдня України працювали 4  Центри  вторинної правової допомоги, які надавали жителям регіону безкоштовну правову допомогу пір земельних справах.
Статистика  за 10 місяців роботи:  безоплатну правову допомогу отримали громадяни  приблизно  в 1700  проблемних випадках, що стосуються  земельного законодавства. У стаціонарних приймальнях надано допомогу   приблизно 1000 особам, у виїзних приймальнях по селах  трьох областей  приблизно 700 особам.
Протягом минулого року  на півдні України було проведено близько  50-ти просвітницьких  заходів, що були націлені на допомогу сільським громадам у захисті їхніх прав на землю.  У результаті просвітницької роботи сільські ради, ініціативні групи землевласників та місцеві бібліотеки   почали укладати з юристами Центрів юридичної допомоги «Агроінвесту» Договори про співпрацю, метою яких є сприяння підвищенню правових можливостей селян в процесі реалізації прав на землю, подолання ізоляції сільського населення, правовий захист населення.

Найболючішими для селян  були питання,  пов’язані з недотриманням умов договорів оренди орендарем. Багато випадків, коли селянин,  віддавши свою ділянку в оренду, не отримує плату взагалі, або отримує її не в повному обсязі. В такому випадку власник намагається достроково розірвати угоду. Як правило, для цього необхідно звернутись до суду. І тут на допомогу приходять наші юристи. Так, завдяки їхній  допомозі розірвана угода з не сумлінним фермером в селі Дивізія Татарбунарського району Одеської області. За допомоги юристів «Агроінвесту» селяни подали до суду для розірвання договору з недобросовісним орендарем.  Цей орендар у 2011 та 2012 років сплачував оренду лише частково,  при цьому не пояснював причин, розмовляючи із власниками землі в грубій формі. Юристи підготували та направили на адресу Татарбунарського районного суду позовну заяву про розірвання договору оренди та визнання договорів про спільну обробку землі недійсними. Крім того,  юристи центру проводять постійну роз’яснювальну роботу із власниками ділянок, пояснюючи,  як краще укладати угоду, наприклад,  радять включати до нею пункт про умови дострокового розторгнення. Юристи Татарбунарського центру вторинної юридичної допомоги розробили типові позовні заяви, які вже стають в нагоді селянам.

Майже аналогічна ситуація склалася в селі  Червоний Перекоп Каховського району Херсонської області, де відразу семеро землевласників звернулися за допомогою до юристів «Агроінвесту». Фермер ще у 2007 році заключив із селянами договір оренди на десять років, але вже  в минулому році селяни так і не дочекалися орендної плати. Юристи склали судовий позов. Суд вже призначив розгляд справи.  

 Ця історія може стати гарним прикладом для інших селян. Адже лише в Червоному Перекопі більше ніж 150 землевласників, які не отримують вчасно орендну плату. На півдні України таких селян, нажаль, тисячі!

Попередні висновки.  Підтвердилось стале твердження про вкрай низький рівень правової культури населення. Люди або не хочуть вирішувати свої проблеми правовим шляхом (бояться наслідків, відлякує висока ціна судових витрат, не вірять судовій системі),  або ж не готові до тривалої боротьби за свої права, в тому числі і в судовому порядку. Стикаючись з першої ж проблемою, люди втрачають віру та надію,  у багатьох опускаються руки. Крім того, люди часто здійснюють непродумані вчинки, не особливо піклуючись про їх юридичні наслідки.

Три групи типових  звернень за правовою допомогою: недотриманням умов договорів оренди орендарем;  форми реалізації права власності на землю;  індивідуальні питання щодо проблем розмежування, тобто невідповідності  даних державної реєстрації реальному землеволодінню мають поширений та вкрай гострий характер.

Програма ХОО КВУ реалізується за підтримки  Проекту міжнародної технічної допомоги «Агроінвест в Україні»  (USAID).  

Галина Бахматова – директор  програми Агроінвест на півдні України

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica