незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Колонки » Володимир Молчанов » Друга Франція? Жарт, частка жарту в якому поступово зменшується.

Друга Франція? Жарт, частка жарту в якому поступово зменшується.


останні два тижні модним стало оцінювати 3 роки Порошенка. І хоча топік задано безперечними порохоботами, що відверто маніпулювали як роллю свого патрона у позитивах, так і не помітили негативу, опоненти цей удар пропустили і зазнали тактичної поразки. Радість від безвізу та від чи то перемоги в Стокгольмі зробила суспільство поблажливим. В країні, де з персональної провини президента та двох лояльних йому фракцій коаліції не існує виборчої комісії, нема повного складу уряду, нема виборчого закону, нема судової системи, натомість є перші місця в світі за рівнем корупції. В країні, уряд якої вже три роки не здатен подати судові позови проти агресора за нанесену ним матеріальну шкоду, і це навіть незважаючи на наближення дати найзраднішої зради - судового вердикту з Лондона про необхідність віддати агресору 3 мільярди "боргу Януковича".


Між тим, всі ці зради, хоча і цікавлять (припустимо) далеко не більшість українців, є ніяк не менш подразливими, ніж так само абстрактна для 75% торгівля сільськогосподарською землею, або медична реформа, що насправді нічого не змінить, окрім того, що частина гривень з конвертів легалізується. Тобто штовхання "Батьківщини" і РПЛ на електоральному полі популізму і патерналізму, своєму для них лише частково, і вперте ігнорування ніяк не меншої зрадофільської ниші, є згубним для цих партій.


Чи допоможе це владі? Навряд, бо наразі ми всі є свідками грандіозного фальстарту. Безвіз, Стокгольм, гучні зарплатні обіцянки і пенсійна брехня у вигляді спроби продати під виглядом "реформи і підвищення" обмеження витрат на пенсії через дефіцит пенсійного фонду та вимоги МВФ того дефіциту позбутись - породять разом із деяким зростанням владного рейтингу нічим не підкріплені завищені очікування. Фіналом стане чергове падіння рейтингу президента і партії його імені до стандартного наприкінці каденції рівня в одну статистичну похибку (1,5%).


Питання лише в тому, хто цю залишкову спадщину зараз підбере. Хто зрозуміє, що 10% прихильників ППП і БПП - то ніякі не дурнуваті "боти", а переважно цілком адекватні та освічені, стабільні в доходах люди, які вважають, що саме так за темпами та поступом, має виглядати швидка еволюція. Тобто, ці люди не є фанатами чи адептами, і вони легко змінять об’єкт прихильності, за появи лише адекватної заміни, яка без істеричних ноток озвучить чітку програму трансформації, та назве те, що діється зараз, своїм іменем - окозамилюванням. Боже збав, якщо цим займеться пул місцевих олігархів подібно тому, як вони колективно підтримували Януковича і Порошенка, маючи потім від них собі проблеми. 


Україні потрібен свій Макрон, а для його (разом з партією) розкрутки -Ротшильд, Рокфеллер і Сорос. Не свої, звісно, заокеанські.

Колись Кравчук геніально назвав Україну другою Францією. Тоді, коли окрім подібності в розмірах, більш нічого спільного не було. За чверть століття з’явилось: напівпрезидентська політична система колективної безвідповідальності, брак креатива та ідеологічного скелету  в партій з побудованою структурою («Батьківщина» тут, соціалісти там), вільне електоральне поле посткласового виборця, сформованого інформаційною ерою. 


У такого виборця є один великий позитив – він має всебічний доступ до інформації, критично думає і не ведеться на голослівні обіцянки простих рішень складних проблем. І великий негатив – той самий всебічний доступ та критичне мислення, завдяки чому просто губиться в морі правильних ідей, підтримку яких не переносить на персоналії хоча б тому, що розуміє фрагментарність тих персоналій і відсутність у них шансу. Зовсім інша ситуація буде, якщо персоналія – одна, з необхідним набором обіцянок, програм, конкретики, та головне – прямо і чесно зізнається з усіх щедро проплачених випливаючих вікон, телесюжетів та політологічних аналізів в тому, що за ним – «світовий уряд», і горе тому, хто проти.


Утопія? Можливо. Але ж ми – друга Франція. В першій вийшло, чому б не повторити?

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica