незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Хроніка » Що обіцяють Петро Порошенко та Володимир Зеленський?

Що обіцяють Петро Порошенко та Володимир Зеленський?

Презентація результатів аналізу програмних обіцянок двох кандидатів у президенти, які вийшли у другий тур, відбулася 17 квітня у місті Херсоні. ГО  “Центр UA” проаналізували позиції кандидатів у тих сферах політики, на які має прямий або опосередкований вплив президент.
Йдеться про сферу національної безпеки та оборони, міжнародну політику, розподіл повноважень між різними гілками влади, права людини та соціально-економічний розвиток.

До основних компетенцій президента належить діяльність у сфері міжнародної політики, фактично він є головним дипломатом країни, а також він керує оборонною сферою та має гарантувати незалежність, територіальну цілісність та національну безпеку країни (стаття 106 Конституції). 
Обидва кандидати підтримують європейський напрямок розвитку України, але у різний спосіб:

“У програмі Володимира Зеленського немає згадки про євроінтеграційні наміри, утім, його штаб на наше уточнююче запитання відповів, що підтримує цей напрям розвитку країни. Водночас Петро Порошенко прямо обіцяє в програмі «у 2023 ми подамо заявку на вступ до ЄС». Того ж року Порошенко обіцяє почати виконувати План дій щодо членства в НАТО. У Володимира Зеленського  дещо відмінна позиція - членство України в НАТО він вирішуватиме на всеукраїнському референдумі”.

Питання повернення окупованих територій Криму та Донбасу. Тут погляди кандидатів значно різняться:

Петро Порошенко підтримує механізм санкцій проти Росії та вважає, що доцільно ввести на Донбасі міжнародну місію ООН. Щодо Криму, то він декларує бажання повернути його політико-дипломатичним шляхом. Його конкурент Володимир Зеленський немає позицій щодо Криму в програмі, однак у його штабі заявили - у разі перемоги він планує провести повноцінну реінтаграцію Криму, однак у який спосіб не зазначали. Щодо повернення Донбасу, то Зеленський планує залучити до переговорів країн-підписантів Будапештського меморандуму, зокрема США  та Великобританію. Подібні до запропонованих кандидатами заходи вже використовували Молдова і Грузія, але особливих успіхів у звільненні своїх територій від Росії не досягли”.

Петро Порошенко у своїй програмі він чимало говорить саме про зміцнення та модернізацію армії.

“Петро Порошенко у разі перемоги планує оснастити армію новітніми зразками зброї та військової техніки, зокрема він зазначив: «Ми завершимо створення щільної системи протиракетної та протиповітряної оборони. На часі – докорінна модернізація українського флоту і повітряних сил». У Володимира Зеленського бачення розвитку Збройних Сил є трохи більш поверхневим у порівнянні з його конкурентом. Зокрема, він наголосив на необхідності подолати корупцію в оборонній сфері та ліквідувати монополію Укроборонпрому. А також у його планах підвищити зарплати військовослужбовців до стандартів НАТО”.

Головна ж відмінність між їхніми програмами у сфері оборони у тому, що вони по-різному деталізують свої ідеї та шляхи досягнення поставлених завдань.

Але кандидати у своїх програмах оминають увагою основні сфери компетенції, зосереджуючи свої зусилля здебільшого на внутрішній політиці, зокрема соціально-економічному секторі – в обох ця сфера займає близько половини програми. Ймовірно, все це тому, аби сподобатись своїй аудиторії та отримати кілька додаткових відсотків на виборах.

“Передвиборча програма кандидати у президента - це його план розвитку країни на наступні п’ять років і голосуючи за того чи іншого кандидата, ми підписуємось під цим планом. Знати програмі обіцянки своїх фаворитів - це мінімум відповідального виборця, аби вимагати від них підзвітності”.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica