незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Культура » У Херсоні відкривається виставка робіт видатного художника Чюрльоніса

У Херсоні відкривається виставка робіт видатного художника Чюрльоніса

17 травня у Херсоні відкривається виставка робіт видатного литовського художника Чюрльоніса  
17 травня у Херсоні відкривається виставка робіт видатного литовського художника Чюрльоніса "Той, хто приносить вість". 
Художня експозиція робіт М. К. Чюрльоніса складається з трьох частин.
Одну частину виставки складають фотографії художника, зняті під час його перебування на Кавказі й під час відпочинку в Анапі. На цих фото художник звертається до тих самих сюжетів, що так любить використовувати і в своїх художніх роботах. Його цікавить скелястий пейзаж, контрастне зіставлення моря зі скелями, морські простори й кораблі, на побутових фото особливо чітко проглядається вишукане відчуття кадру і форми, інтерес автора до психологічних сюжетів.
Художню творчість Чюрльоніса на виставці також представляють його унікальні музикальні картини. З 1907 року художник почав давати своїм картинам музикальні назви. На виставці експонуються дві з шести живописних сонат художника: «Соната Моря» і « Соната Зірок», а також його пасторальна «Фуга», створена за принципами музичного поліфонічного мислення. Чюрльоніс-символіст на виставці представлений трьома роботами, що демонструють три дуже різні підходи художника до теми невидимої сили, яка править його Всесвітом, що завжди приваблювало митця. Це картина «Істина», створена у Варшаві в 1905 році, «Рекс», якого Чюрльоніс написав у Петербурзі на початку 1909 року і «Казка королів», що датується літом 1909 року.
Цикл із 13 картин «Сотворення світу» на виставці представляє Чюрльоніса як одного з найсміливіших новаторів у мистецтві початку ХХ століття.
«Сотворення світу», цикл, у якому Чюрльоніс наближається до цілком абстрактних форм зображення, представляє нам своєрідний космологічний погляд художника на формування світу й утворення Всесвіту. Чюрльоніс писав: «Я починаю цикл картин `Сотворення світу`, але не нашого світу за Біблією, а якогось фантастичного, свого, і збираюся їх написати більше 100». Написав він їх лише 13, зате яких! На них зображені якісь небесні сфери, блакить величезної Земної кулі, зірки, фантастична архітектура, морське дно з водоростями й невідомими організмами. Усе це написане в красивій синьо-зелено-сріблястій або помаранчево-золотій гаммі.
У Херсоні представлено лише невелику частину художнього доробку, залишеного нам литовським генієм. Усі оригінали картин і творчий спадок нині зберігаються в Каунасі, у Національному Художньому музеї ім. М. К. Чюрльоніса.
Чюрльоніс - унікальне явище в світовому мистецтві, його творчість донині викликає захоплення й суперечки. Різноплановістю своїх творчих шукань М.К. Чюрльоніс може зрівнятися з великими майстрами епохи Відродження.
#Дні_Литви

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica