незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » Система он-лайн навчання членів виборчих комісій – зручно та сучасно

Система он-лайн навчання членів виборчих комісій – зручно та сучасно

30 травня відбулася презентація Системи у Херсоні. Спікерами виступили менеджер проектів ОБСЄ в Україні Тигран Карапетян та експерт Володимир Ковтунець

 Менеджер проектів ОБСЄ в Україні Тигран Карапетян розповів про призначення Системи он-лайн навчання, її функції, можливості та переваги. 

 Система складається з модуля дистанційного навчання, бібліотеки («бази знань»), банку тестових запитань, бази даних користувачів та аналітичних інструментів. Вона має низку переваг, зокрема дозволяє ЦВК за мінімальних організаційних і матеріальних витрат охопити максимальну аудиторію, контролювати зміст навчальних матеріалів та якість навчання, застосовувати індивідуальний та груповий підхід до навчання, робити статистичний аналіз проблемних питань, підтримувати зворотній зв'язок із користувачами, систематизувати інформацію про дійсних та потенційних членів виборчих комісій для формування бази даних кадрового резерву. 


Складовою Системи є бібліотека, в якій можна знайти різноманітні документи та інформацію щодо проведення виборів, зокрема: законодавство та підзаконні акти; посібники, в тому числі графічні та відеоматеріали; затверджені ЦВК форми виборчих документів і зразки їх правильного заповнення; а також питання-відповіді.


Система має великий запас гнучкості і може використовуватись як для навчання членів виборчих комісій, так і для підвищення рівня знань та інформування інших учасників виборчого процесу. Також вона розширює можливості для проведення навчання не лише Центральною виборчою комісією, але й іншими суб‘єктами виборчого процесу і може бути використана як допоміжний інструмент при проведенні очного навчання.


Контроль за наповненням системи та доступом користувачів здійснюватиметься ЦВК. 


Варто розуміти, що Система – це не заміна традиційної форми навчання, а допоміжний інструмент, який облегшує навчання тим, хто цього хоче та роботу ЦВК. Але все одно за всіма навчальними матеріалами стоїть людина – спеціаліст, тренер, який їх підготував. 


Експерт Володимир Ковтунець здійснив он-лайн-екскурсію по сторінці Системи, продемонстрував розділи та розповів, яку інформацію в них можна знайти. Також разом з присутніми пройшов перевірочний тест, пояснивши, за яким принципом здійснюється оцінювання. Так, наприклад, за «вгадування» людина отримує бали зі знаком мінус. 

Дискусію викликало таке припущення, що Систему можна обдурити. Заповзяті учасники заходу одразу запропонували 2 способи. По-перше, можна попросити відповісти на запитання іншу людину (спеціаліста з виборчих питань). По-друге, користуватися при виконанні тесту літературою та інтернетом. На це доповідачі відповіли, що Система розрахована на порядних людей, і вони не бачать причин, навіщо займатися фальсифікуванням результатів.

Також суперечливим стало питання щодо людського фактору. З одного боку розробники Системи переконують, що тести перевірятиме комп’ютер і вибір членів виборчих комісій буде об’єктивним. Але з іншого боку результатами Системи будуть користуватися члени ЦВК при своєму виборі, тож людського фактору все ж таки не уникнути. 


Передача системи від розробників до ЦВК запланована на червень 2013 р. Протягом травня – липня 2013 р., за організаційного сприяння ВГО «Комітет виборців України», в рамках Проекту проходять регіональні презентації системи у 26 містах України.


Восени 2013 р. Координатор проектів ОБСЄ в Україні планує провести навчання для представників політичних партій України щодо застосування системи. 

Перейти на сторінку Системи ви можете тут. Для того, щоб помандрувати по ній, реєструватися не обов’язково.

*Проект виконується Координатором проектів ОБСЄ в Україні на запит Центральної виборчої комісії за підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку і Міністерства закордонних справ Норвегії протягом квітня 2012 – грудня 2013 рр. Проект покликаний сприяти розвитку спроможності ЦВК навчати членів виборчих комісій та підвищенню обізнаності українських виборців щодо важливості виборів, а також щодо їхніх законних прав та процедур у виборчому процесі.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica