незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Колишні політичні в'язні Кремля закликали до продовження боротьби за Крим

Колишні політичні в'язні Кремля закликали до продовження боротьби за Крим

Крим це Україна
За участі колишніх політичних в’язнів 4-го березня у Херсоні обговорювали питання деокупації півострова та адаптації внутрішньо переміщених осіб в області - повідомляє "UA Херсон"

На зустріч запросили, розказує ведучий заходу Дементій Білий, чотирьох колишніх політв’язнів – Миколу Семену, Олексія Сизоновича, Миколу Карпюка та Едема Бекірова:
“Ми знаємо, що був підписаний указ День спротиву, День пам’яті героїв Криму. Сьогодні (4-го березня-ред.) у нас були знаменні учасники – це політв’язні Кремля, представники внутрішньо переміщених осіб, блогери, представники влади. Ми побачили проблему Криму з різних боків. З боку безпосередніх учасників спротиву, з боку політв’язнів, з боку влади, яка допомагає вирішувати соціальні, медичні проблеми наших вимушено переміщених осіб”.

Микола Семена, політв’язень (2017-2020 рр.), кримський журналіст, говорить, що для прискорення деокупації Криму необхідно на міжнародному рівні підвищувати значення Будапештського меморандуму. Його треба підняти на рівень ООН, ОБСЄ та всіх міжнародних судів. А ще, говорить Микола Семена, залучати і інші країни, які дружні до України і не визнають анексію Криму:


“Процес деокупації Криму – це невідворотній процес, який рано чи пізно відбудеться. Наше завдання сьогодні прискорювати його по можливості. По-перше необхідно цей процес осмислювати на всіх нарадах і зібраннях інтелектуалів, активістів в міжнародних організаціях треба обговорювати шляхи повернення. По друге, я вважаю, чинником має бути міжнародний тиск на агресора. Цей тиск має збільшуватися поки він не стане для неї неприйнятним. Та ще маємо підвищувати значення Будапештського меморандуму”.

Колишній політв’язень Микола Карпюк каже, що в Україні розпочався цікавий процес. Називає його “Зміна поколінь в політиці і в державі”. Додає, перемога буде за українцями:

“Ми в цій війні переможемо. Я в цьому впевнений. треба зрозуміти, що будь яка система, побудована на брехні, вона рано чи пізно розвалиться”.

Едем Бекіров - активний учасник кримськотатарського руху. Звинувачений окупаційною владою у незаконному виготовленні, придбанні, зберіганні та носінні боєприпасів, вчиненому групою осіб за попередньою змовою. Едема Бекірова, попри інвалідність І групи та загострення хвороб, тримали під вартою з 12-го грудня 2018-го р. по 27-е серпня 2019-го р.:

“Це питання, яке було в 16-му році , що Крим буде кримськотатарською автономною республікою так до кінця не довели. Президент не підписав його. Сьогодні є така можливість у нового Президента, які я , думаю, що підпише ці папери і Крим буде кримськотатарською автономною республікою. По-друге – кримських татар признають корінним населенням Криму. І тоді всі питання стануть на місця”.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica