незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » Рейтинг відповідальності серед херсонських нардепів: Вікторія Вагнєр найбільш відповідальна

Рейтинг відповідальності серед херсонських нардепів: Вікторія Вагнєр найбільш відповідальна

Вікторія Вагнєр - слуга народу
29 травня 2020 року виповнилося дев’ять місяців, як народні депутати вступили у свої повноваження. Що було зроблено за цей час?
Якщо в минулому огляді ми розглянули рівень роботи народних депутатів над суто херсонськими проблемами в контексті подання депутатських запитів, які б стосувалися херсонців. Тоді ми виявили високий рівень пасивності депутатів й зробили висновок, що більшість херсонських депутатів, крім Ігоря Колихаєва проблеми мажоритарних округів не цікавлять й, фактично, наші обрані не є представниками та захисниками інтересів херсонців на рівні столиці.

Сьогодні ми оцінимо рівень відповідальності кожного з наших народних депутатів за методикою відомого аналітичного порталу «Слово і діло».
Аналітики цього порталу вивчають ступень виконання всіх обіцянок народними депутатами та обраховують рівень відповідальності кожного народного депутата.

Коротко. Вікторія Вагнєр за оцінками порталу «Слова і діло» є найбільш відповідальною серед херсонських народних депутатів. Рівень її відповідальності оцінюється у 14%, безвідповідальності – у 2%. Найменша оцінка серед херсонських "Слуг народу" у Павла Павліша. Його рівень відповідальності оцінюється у 5%, а безвідповідальності у 3%. А самовисуванець Ігор Колихаєв не виконав жодної обіцянки й має рівень 0%.

Тепер більш детально. Спочатку трохи історії.
Під час виборчої кампанії найбільш активно серед тих херсонців, хто переміг на виборах,  роздавав обіцянки Павло Павліш (виборчий округ № 182, місто Херсон). Аналітики порталу «Слово і діло» зафіксували 44 обіцянки. 
Трохи менше обіцянок було у Вікторії Вагнєр (виборчий округ № 183, Херсон та Білозерський район) – 43. Далі йдуть Володимир Іванов (виборчий округ № 185, центр – Каховка) та Олексій Ковальов (виборчий округ № 186, центр Олешки). Вони надали,  відповідно, 39 та 38 обіцянок. 
Найбільш стриманим у своїх обіцянках був Ігор Колихаєв (виборчий округ № 184, центр - Нова Каховка). На порталі «Слово і діло» зафіксовано усього 11 його обіцянок. 
 
Зрозуміло, що херсонці за кількістю своїх обіцянок знаходяться наприкінці третьої та у четвертій сотні народних обранців. у порівнянні з депутатами-важковаговиками,  вони обіцяли у кілька десятків раз менше. 
Кількість обіцянок народних депутатів нового скликання, зафіксованих "Словом і ділом"
Й це є нормально. Найбільш цікавим є те, а що наші депутати зможуть зробити за час своєї каденції.

Який же рівень відповідальності херсонських народних депутатів?
Вже кілька місяців поспіль найбільш перше місце серед херсонських депутатів за кількістю виконаних обіцянок є Вікторія Вагнєр. Її рівень відповідальності 14% й вона займає 117 місце у загальному рейтингу відповідальних народних депутатів. Наприкінці січня вона була на 128 місці.
Рівень відповідальності Вікторії Вагнєр за рейтингом "Слова і діла"
Вже шість з сорока трьох своїх обіцянок вона виконала, тобто голосувала під час розгляду відповідних законопроектів за те, що й обіцяла своїм виборцям. Це скасування недоторканності народних депутатів, притягнення чиновників до відповідальності за незаконне збагачення, впровадження обов'язкової конфіскації майна корупціонерів, запровадження незалежного аудиту якості автомобільних доріг, очищення та перезавантаження прокуратури, спрощення процедури імпічменту президента. 
 
Що не було виконано: Вікторія обіцяла підтримати продаж землі, якщо до другого читання будуть прописані зазначені нардепом запобіжники. Як зазначала Вікторія Вагнер існують запобіжники: загроза скуповування української сільськогосподарської землі іноземцями, в тому числі і бенефіціаром з країни-агресора Росії, а також згідно законопроекта одна особа може скупити більше 200 000 гектар. "Я, особисто, за вільний обіг землі. Якщо у другому читанні вищеназвані запобіжники будуть прописані, я проголосую за цей закон".

На другому місці серед херсонців Олексій Ковальов. Його рівень відповідальності дорівнює  13% й з кінця січня піднявся на сім пунктів. 
Рівень відповідальності Олексія Ковальова за рейтингом "Слова і діла"
Його місце в загальному рейтингу відповідальності 131, а ще наприкінці січня він знаходися на 315 місці. Це найбільше рівень зростання за п’ять місяців.

Олексій виконав п’ять обіцянок та не виконав одну. Він підтримав земельну реформу та голосував за зняття мораторію на продаж земель, він підтримав ліквідацію "майданчиків Яценка", а також законопроект №1080 щодо зменшення тиску на бізнес й запровадження незалежного аудиту якості автомобільних доріг. Також підтримав обіцянку,  що викривач корупції перебуватиме під захистом держави та одержуватиме матеріальне заохочення.

Третє місце займає Володимир Іванов. Його рівень відповідальності 10%. за п’ять місяців покращивши свій результат в два рази з 5% до 10%, й тепер він займає за рейтингом відповідальності 192 місце, піднявшись з 322.
Рівень відповідальності Володимира Іванова за рейтингом "Слова і діла"
Володимир Іванов у передвиборчій програмі пообіцяв домагатися притягнення чиновників до відповідальності за незаконне збагачення та голосував за це положення. Також він виконав свої обіцянки щодо підтримки впровадження обов'язкової конфіскації майна корупціонерів, спрощення процедури імпічменту президента, скасування недоторканності народних депутатів.
Рівень відповідальності Павла Павліша за рейтингом "Слова і діла"
На останньому серед херсонських Слуг народу є Павло Павліш. Його рівень відповідальності оцінюється на рівні 5%. Він виконав дві свої обіцянки з сорока чотирьох й вже не виконав одну. На сьогодні він займає 335 місце в загальному рейтингу відповідальності народних депутатів, піднявшись за п’ять місяців з 353 місця.

Що виконав Павло Павліш за дев’ять місяців роботи? Він підтримав голосуванням дві свої обіцянки. По-перше, впровадження обов'язкової конфіскації майна корупціонерів. По-друге, запровадження незалежного аудиту якості автомобільних доріг.
Рівень відповідальності Ігоря Колихаєва за рейтингом "Слова і діла"
Наприкінці зазначимо, що Ігор Колихаєв за дев’ять місяців не виконав жодної своєї обіцянки. Але при цьому не голосував проти того, що обіцяв. Відповідно, він має «0» й знаходиться серед 32-х депутатів, які також мають нуль виконаних обіцянок.

Хто на сьогодні є лідером рейтингу відповідальності у парламенті? Перше місце займає Юлія Світлична, у якій вже виконано 85 обіцянок. Нагадаємо, що народним депутатом вона стала у квітні 2020 року, але для політиків із стажем не важливо, коли ти стаєш народним депутатом. Важливо, щоб ти виконував те, що обіцяєш своїм виборцям.
Рейтинг відповідальності за версією портала "Слово і діло"
Хотілось би зрозуміти, як працюють новий склад херсонських мажоритарників у порівнянні із минулим скликанням.
Так, народний депутат від виборчого округу № 182 Олександр Співаковський, місце якого зайняв Павло Павліш, мав найвищий рівень відповідальності серед херсонських депутатів у 57%. 
Юрій Одарченко, екс-народний депутат від виборчого округу № 183 та попередник Вікторії Вагнєр, мав рівень відповідальності у 49%. 
Народний депутат України Сергій Хлань, з виборчого округу № 185, попередник Володимира Іванова, мав рейтинг відповідальності у 38%. 
Іван Вінник, виборчий округ № 184, попередник Ігоря Колихаєва, мав рейтинг відповідальності у 35%. 
Найнижчий рейтинг був у Федора Негоя (186 виборчий округ) – 25%.

Як бачимо, за перші дев’ять місяців наші народні депутати не забули про виконання своїх обіцянок й поступово виконують те, що обіцяли. Пересічним виборцям хотілось би, щоб ступень виконання був вищим. До того ж у народних депутатів є всі можливості: абсолютна більшість з них належить до парламентської більшості.
Але маємо те, що маємо       


Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica