незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Земельна просвіта: Про березневі заходи в Одеській та Миколаївській областях

Земельна просвіта: Про березневі заходи в Одеській та Миколаївській областях

Селяни Вознесенського району дізналися про зміни в земельному законодавстві

11 березня у Вознесенську відбувся семінар з теми «Нові зміни в земельному законодавстві у 2014 році» для представників сільського населення - клієнтів приймальні ЦВЮП, сільських жителів, дрібних землевласників, представників асоціацій фермерів, представників сільських рад, райдержадміністрації. У семінарі взяли участь 20-25 мешканців Вознесенського району.

Оглядовий захід було проведено разом з представниками управління агропромислового розвитку Вознесенського району та Партнером Проекту USAID «АгроІнвест» Вознесенською міською громадською організацією «Агентство економічного розвитку» у рамках реалізації проекту «Земельні права: консультування, правозахист та яскрава просвіта».

Семінар проводився для підвищення кваліфікації сільських голів та фермерів та пайовиків орендодавців для представників більшості сіл Вознесенського району в питаннях новел законодавства, набуття та реєстрації прав на землю. Цикл навчання проводили спеціалісти відділу управління юстиції Вознесенського району та представники громадської організації «Агентства економічного розвитку».

Захід ініціювала громадська організації «Агентства економічного розвитку», яка розповіла представникам сільської влади, селянам-пайовикам і фермерам в цілому про проект «АгроІнвест» - чим саме корисний ЦВЮП селянам, які володіють землею. Розповідалося про правову допомогу та інформаційно-просвітницьку роботу - захист прав власності на землю, підвищення рівня обізнаності селян, сприяння розумінню власниками паїв своїх прав, забезпеченні їхнього захисту». Кожному учаснику було роздано оголошення про графік роботи Вознесенського ЦВЮП.

Завдяки таким заходам представники сільських рад, селяни-пайовики та фермери в більшості сіл Вознесенського району Миколаївської області дізнаються про роботу наших ЦВЮП, про правозахисну складову Проекту «АгроІнвест», а також отримують знання в питаннях реєстрації прав на землю. Команда Центру планує продовжувати роз’яснювальну роботу та одноденні семінари-тренінги кожного тижня з тем, які найбільше цікавлять селян Вознесенського району.

У Татарбунарському районі підписали Меморандум про співпрацю

21 березня 2014 року в читальному залі центральної районної бібліотеки в м. Татарбунари партнер Проекту USAID "АгроІнвест" Одеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України” спільно з Татарбунарським районним управлінням юстиції, Лиманською, Трапівською та Білоліською сільськими радами Татарбунарського району провели практичний семінар для землевласників Татарбунарського району Одеської області під назвою “Новели земельного законодавства та їх застосування”.

Участь в заході взяло 27 учасників – голови та працівники відповідних сільських рад, сільські бібліотекарі, студенти місцевого технікуму економіки та права.

Метою проведення практичного семінару було ознайомлення жителів Татарбунарського району з усіма новелами щодо законодавства, котре регулює набуття та реалізацію права власності на земельні ділянки. Крім того, одним з завдань заходу було надати базові практичні навики землевласникам щодо захисту своїх порушених прав. Для цього адвокатом Центру Олександром Ковпаком було проведено відповідну сесію щодо документування порушень, складання скарг та інших базових правових документів.

Наприкінці семінару адвокат зосередився на найбільш типових та поширених правових проблемах власників земельних ділянок – відсутності первинних правовстановлюючих документів та пропущення строків для прийняття спадщини. Крім того, адвокат звернув увагу присутніх представників сільських рад на типові помилки уповноважених осіб сільських рад при посвідченні заповіту – некоректне та неповне вказання інформації про земельну ділянку, відсутність часу складання заповіту тощо. Такі прикрі помилки працівників сільських рад доводиться виправляти вже в судовому порядку, витрачаючи час та гроші власників. За підсумками семінару вирішено провести спільно з Татарбунарським районним управлінням юстиції та державним нотаріусом практичний семінар для уповноважених осіб сільських рад стосовно складання, посвідчення та реєстрації заповітів.

На завершення заходу відбулося урочисте підписання Меморандуму про співпрацю в сфері захисту земельних прав громадян між Одеською обласною організацією ВГО КВУ, Татарбунарським районним управлінням юстиції та трьома зацікавленими сільськими радами.

Також 28 березня 2014 року в с. Лиман Татарбунарського району відбулася групова консультація з землевласниками, участь в якій прийняли адвокат Центру Олександр Ковпак, начальник Татарбунарського районного управління юстиції Леонід Семененко та 8 жителів Татарбунарського району.

Нагадаємо, що на Півдні України функціонує програма ХОО КВУ та партнерів з Херсонської, Миколаївської та Одеської областей «Земельні права: консультування, правозахист та яскрава просвіта на півдні України». В рамках проекту функціонують 4 Центри юридичних послуг – Херсонський, Каховський (Херсонська область), Вознесенський (Миколаївська область), Татарбунарський (Одеська область). Юридична допомога  надається безкоштовно сільським та міським жителям з земельних питань. Програма ХОО КВУ реалізується за підтримки  Проекту міжнародної технічної допомоги «Агроінвест в Україні»  (USAID).  

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica