незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Офіційна версія нападу на трьох співробітників карного розшуку викликає запитання

Офіційна версія нападу на трьох співробітників карного розшуку викликає запитання

Про те, що сталося пізно ввечері існує щонайменше дві версії.

Перша, офіційна: три співробітника карного розшуку зацікавилися "неадекватною поведінкою" двох хлопців та зробили їм зауваження. Вони спочатку не представилися співробітниками міліції. Трохи пізніше виникла сварка, що закінчилася досить трагічно для всіх трьох міліціонерів, але потім підозрюваних у скоєні злочину затримали у їхньому гуртожитку.

Друга версія, яку розповіли джерела видання "Мост" та частково підтвердили джерела видання "Площа Свобода": десь за півгодини до інциденту із міліцією на розі вулиць із майбутнім місцем злочину сталася масова бійка, напад на учасників "Євромайдану". Андрій та Дмитро прибігли до гуртожитку та хотіли чи то викликали міліцію, але замість того, щоб шукати тих, хто побив хлопців, їх заарештували за напад  та поранення трьох міліціонерів.

За нашою інформацією, міліція спочатку затримала трьох студентів - Андрія, Дмитра та ще одного Дмитра. Останнього потім звільнили. Зауважимо, міліція від самого початку, по-перше, заявляє про затримання лише двох людей та, друге, не підтверджує той факт, що хлопці телефонували та викликали міліцію.
Повторю, Андрій не визнає себе винним та йому ще не повідомляли офіційно про підозру у скоєні злочину, але вже поводилися як із справжнім злочинцем.  
Як розповів Микола Проценко, адвокат одного із затриманих студента 3 курсу ХНТУ Андрія, справа повністю сфабрикована та виглядає трохи фантастичною. За його словами, він не розуміє, як могли два хлопці середнього росту тяжко поранити відразу трьох офіцерів міліції?

Проблеми із недотриманням права затриманого
Адвоката Андрія спочатку не хотіли пускати до затриманого, коли він питався у райвідділку де затриманий, за його словами, йому "глумливо" відповідали де саме. Після десь півгодини наполягань його пустили до затриманого. Адвокат побачив, що Андрій перебував на одинці в кабінеті із групою міліціонерів. Сидів на стільці в дуже незручному положенні, його руки були закуті за спиною дуже високо, це, фактично, можна назвати знущанням, тортурами над людиною, якій навіть не висунуто жодних звинувачень.
За наполяганням адвоката викликали судмедексперта. Результатів експертизи поки що не має, але візуально - у хлопця синці та подряпини на обличчі, а на руках глибокі борозни десь по пів-сантиметра від наручників, якими йому дуже тісно закували руки.

Про Андрія лише позитивні відгуки
Ми були в гуртожитку, де мешкає Андрій. До речі, про нього комендант дуже позитивно розповідала. Також нам розповідали про нього люди, які його багато років знають. Вони теж дуже позитивно відкликаються про Андрія.

Чи був Андрій праворадикалом?

Є різні відомості. Відомо, що Андрій товаришував із представниками різних молодіжних громадських угруповань, у тому числі радикальних. Він був, так би мовити, у пошуку, але коли приходив на Євромайдан, то не закликав до жодних насильницьких дій та не робив жодних радикальних заяв. 

Про іншого хлопця, Дмитра, відомо дуже мало.

Виникають деякі запитання:

Чи могли статися два інциденти: бійка та інцидент, який закінчився нападом на співробітників карного розшуку, які були у штатському та без табельної зброї на спеціальній операції.

Чому версію хлопців про те, що на них напали невідомі ніхто не перевіряє?

Чому в той час, коли майже весь особовий склад УМВС були на площі Свободи та охороняли облдержадміністрацію від можливого штурму, цілий підполковник, капітан та старший лейтенант були на "операції" не зрозуміло. Не зрозумілою є й мета цієї операції. Й знову, чому вони без табельної зброї були на "операції"?

Хлопці заявляють, що зателефонували до міліції та повідомили про напад. Начальник УМВС заперечує цей факт: вони не знайшли цього повідомлення у записах.

Й, взагалі, як могли два молодих студенти не дуже міцної статури, середнього росту та худорляві, порізати трьох офіцерів карного розшуку? До речі, тут потрібно вивчити характер нанесених ран: перемогти в такому страшному двобої може лише професіонали, яким точно не були молоді хлопці.

Все це викликає запитання до офіційної версії слідства та необхідність ретельної перевірки та неупередженого ставлення представників міліції. Про те, що міліція вже проявляє упередженість - ми бачимо у ставленні до хлопців. Й поки що ми бачимо, що міліція проводить лише одну, свою лінію...

Офіційна позиція Херсонської ради "Майдану"

Сьогодні була оприлюднена Заява Херсонської ради "Майдану". Друкуємо її:


Останні 65 днів на центральній площі міста Херсону – площі Свободи проходять акції мирного протесту, об’єднані спільною назвою «Євромайдан». Весь час проведення акцій на них наголошується необхідність дотримання правил мирного супротиву та необхідність не втягування учасників зібрання у будь-які конфліктні ситуації, навіть у випадку відвертої провокації. За дні проведення акцій жодного інциденту на площі за участю активістів «Євромайдану» не сталося. Не став виключенням і Євромйадан, що відбувся 27 січня 2014 року. Як і в попередні дні, зі сцени «Євромайдану» пролунали заклики не піддаватись на провокації. Більше того, спільним рішенням мітингувальників було вирішено збиратися в частині площі біля проспекту Ушакова з метою унеможливити провокацій.

Сьогодні ніччю у ряді ЗМІ з посиланням на УМВС з’явилися повідомлення про напад студентів - учасників Євромайдану на співробітників правоохоронних органів. Офіційно заявляємо, що жодних незаконних дій актив херсонського Євромайдану ніколи не чинив та не вчинятиме в подальшому. Свідки подій вказують на великі розбіжності між їх свідченнями та тією інформацією, яка розповсюджується міліцією. Крім того, всі ми стали свідками того, що в багатьох регіонах нашої країни учасники акції були заарештовані за злочини, яких не чинили. На сьогодні, більшість з них вже на волі. Тож ми все ще маємо надію на неупереджене слідство в цій справі і будемо слідкувати за її подальшим перебігом, підключивши до неї громадськість, народних депутатів та необхідні інституції. 

Ми співчуваємо родині загиблого міліціонера і сподіваємось, що нелюди, які вчинили цей страшний злочин, будуть справедливо покарані.

Автор: Дементий Белый

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica