незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Наталія Возаловська. Медична реформа на селі: жити чи не жити

Наталія Возаловська. Медична реформа на селі: жити чи не жити

Присутні були 33 депутати районної ради.  23 депутати проголосували – "за", з них 4 депутати, які пройшли по БЮТу. Депутат райради Володимир Шишкін настояв, щоб голосування по цьому питанню відбувалося поіменно, і результати голосування були надруковані в районній газеті «Голопристанський вісник».

Звісно, що відстоюють реформування медичної сфери в районі чиновники, проте,  вони  майже нічого не знають щодо сутності реформи та механізмів її впровадження.

 Зокрема, на запитання депутата Олександра  Синенка звідки візьмуться  гроші на проведення реформи, що таке госпітальні округи та інше, головний лікар Голопристанської районної лікарні Леонід Бритвін сказав, що не знає. Нічого конкретного не змогли сказати і представники районної  адміністрації. За інформацією одного з депутатів райради, голова райради Геннадій Попов порушував регламент, ігнорував думки голів сільських рад. Ніхто не знає, що буде далі, зате всі знають, що будуть помилки, і їх прийдеться скоро виправляти.
Та, не всі бездумно пристали до ідеї  медичних перетворень: три сільські ради – Старозбур”ївська, Чулаківська і Кардашинська не прийняли це рішення,  бо провели у своїх селах громадські  слухання, на яких були приняті рішення не підтримувати реформу, тому що вона не продумана і не відповідає інтересам селян. Якби такі «сходки» відбулися в усіх селах, то навряд чи влада змогла би протягнути це рішення на сесіях райрад.  

Дуже цікаво, що рішення про утворення комунальних закладів «Центр первинної  медико-санітарної  допомоги» прийняли вже 15 районів області. А хто про це чув? Де проводилися якісь обговорення з громадськістю? Все тишком – нишком. 

Дуже швидко люди зрозуміють, в  яку халепу потрапили завдяки своїм же обранцям,  починаючи з Президента і закінчуючи місцевими депутатами. Тому, коли почнуть закривати лікарні, ФАПи, пологові  будинки,  дитячі відділення, коли  без направлення сімейного лікаря  хворий не буде мати права піти до спеціаліста, здавати аналізи у тому місці, де йому зручно, коли  «сімейник»  буде вирішувати, чи відправляти на стаціонарне  ліжко у госпітальний округ,  яких в області буде всього п'ять,  чи ні, бо йому це буде не вигідно, ось тоді будуть закликати своїх байдужих і безмозглих депутатів до відповіді. Так, на Волині громади кількох сіл вже притягли своїх депутатів до відповідальності і заставили скласти повноваження. Поки що мирно. 

Україна займає друге місце в світі по кількості смертей і поступається лише Південній Африці. За умовами придатності для материнства Україна займає сімдесят четверте місце в світі. 

В пілотних областях, де вже впроваджується медична реформа, росте смертність, зокрема дитяча. Влада України взяла курс на знищення нації, а депутати за це дружно голосують. 

Якщо ми хочемо зберегти на селі хоч якісь залишки медичної допомоги, то необхідно діяти, поки реформа не набула чинності. Якщо наші депутати не усвідомлюють  хибність  скороспілих, непродуманих рішень, то треба братися за справу громадськості, і включати громадські  механізми  впливу на процеси прийняття рішень.  

Автор: Наталія Возаловська

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica