незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Театр ім. М. Куліша: у 78-му сезоні – 78 добрих справ!

Театр ім. М. Куліша: у 78-му сезоні – 78 добрих справ!

Зустріч з журналістами Олександр Андрійович почав з гарної новини – у театрі скоро будуть встановлені нові крісла, викуплені у київського театру ім. Івана Франка. Мова про передачу крісел йшлася ще з минулого року, і ось нарешті вони «приїхали» до Херсону. Тож наступний сезон, скоріш за все, відкриватиметься вже з новими, більш комфортабельними, місцями для сидіння. 

Новий сезон театр відкриває під девізом «78 добрих справ», які втілить в життя протягом року. У планах – особливий показ вистави для сліпих людей. Виявляється, такі люди теж ходять у театр, хоча можуть лише почути. Наразі керівництво театру веде переговори з херсонським товариством сліпих. З виставою ще не визначились, але,  за словами Олександра Книги, це буде щось яскраве: можна буде не тільки слухати, а й пробувати на дотик акторів, декорації. 

Крім того, закінчується робота над театральним музеєм – це також одна з добрих справ.

Також до відкриття сезону театр готує прем’єру за мотивами роману «Майстер і Маргарита» Михайла Булгакова «Понтій Пілат» (інсценізація Сергія Павлюка). Хоча вистава ще на етапі читки, майже всі білети вже розкуплені, адже у головній ролі два талановитих актора – заслужений артист Республіки Білорусь, номінант премії «Оскар» Ігор Сігов та заслужений артист України Сергій Кіяшко. Прем’єра відбудеться 11, 12, 13 жовтня.

Це перша спроба співпраці херсонського театру з білоруським, яка зародилася завдяки «Мельпомені Таврії». До речі, Олександр Книга оголосив дату проведення наступної, 16-ої «Мельпомени», - 25-31 травня. Незважаючи на те, що не виплачено ще близько 18 тисяч гривень боргів за попередній фестиваль, за словами директора, уже є перші запрошені, наприклад, театр ім.Франка з виставою «Квітка Будяк», на прем’єрі якої він був і яка викликала у нього сльози.

Щодо фестивалю директор театру з гордістю розповідає, що херсонська «Мельпомена» вийшла на міжнародний рівень. Про останню навіть надрукували великий матеріал у російському театральному журналі «Страстной бульвар». І навіть знаменитий львівський «Золотий Лев» вже програє херсонській «Мельпомені Таврії». 

- На наступній «Мельпомені» ми обов’язково зіграємо виставу на даху! – натхненно обіцяє Олександр Андрійович. 

Та й наш театр не оминають увагою, запрошуючи на різноманітні заходи.  Наступного року трупа візьме участь в Клайпедському міжнародному музичному фестивалі, а цього року актриса театру, заслужена артистка України Ружена Рубльова запрошена до Болгарії на Національний фестиваль міського романсу з Міжнародною участю «Шуменские вечера», який буде проходити в місті Шумені з 27 по 29 вересня 2013 року. Вона буде там і членом журі і учасником.

Приємним сюрпризом для херсонського глядача буде вистава «Свіччине весілля» за п’єсою Івана Кочерги. Молодий режисер театру Влада Білозоренко отримала грант президента України на цю постановку, яка має бути здана у грудні. 

А 14, 15, 16 лютого на честь 55-го Дня Народження народної артистки України Олени Галл-Савальської  відбудеться її бенефіс

Усе це далеко не повний перелік планів херсонського театру. Олександр Книга сміливо повідомив, що наразі готуються документи для присвоєння нашому театру звання національного. І немає жодних сумнівів, що з такою цілеспрямованістю та рішучим підходом усі задумки директора та творчого колективу будуть здійснені.

Фоторепортаж з суботника дивіться тут



Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica