незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Отець Андрій: "Страсті по Вогню, або історія про справжнє диво"

Отець Андрій: "Страсті по Вогню, або історія про справжнє диво"

Натоятель храму св. Олександри УПЦ КП отець Андрій Калита 
Христос Воскрес! 

Багато років поспіль я літав в Єрусалим в Поломницьку поїздку, але щоразу повертався зі змішаними почуттями - і радості, і, водночас, розчарування. Перебування на Святій Землі, навіть короткострокове, одноденне, вже є приводом для радості. А ось розчарування приходило, як тільки в Єрусалимі я потрапляв у вир подій, де люди в барвах розповідали про явища, які, на їхню думку, супроводжують сходження Благодатного Вогню. Розповідали про блискавки, про те, що вогонь, який щойно зійшов, не обпалює, про те, як самостійно запалюються лампадки в храмі та про багато інших чудес.
Щоразу, проходячи вулицями Старого міста серед безкінечних торговців святістю, лавок, завалених хрестами та іконами, а в самому Храмі - повз шумних людей, сурових греків - монахів, які охороняють Гріб Господній, - я ловив себе на думці - ні, тут щось не так. Якось все метушливо та лукаво, скрізь одна торгівля та .... НЕЛЮБОВ до ближніх своїх, з якими ти молишся в одному храмі одному Богу. Всякий раз росіяни косились на українців, грузини - на вірменів, вірмени - на греків, часом доводячи неприязнь до бійки…
Отже, що таке Благодатний вогонь???
Ось як про нього сказав Євстратій Зоря, голова інформаційного відділу УПЦ КП:
“Благодатний вогонь — поширена у православ'ї назва вогню, використовуваного у великодній церемонії виносу Святого Світла з Гробу Господнього, в Храмі Воскресіння Христового.
В день Страсної суботи віряни Православної Церкви очікують звершення церемонії сходження Благодатного вогню в храмі над Гробом Господнім, яке протягом віків з року в рік відбувається в Єрусалимі. Чин сходження Благодатного вогню звершує у кувуклії (каплиці) Гробу Господнього особисто Єрусалимський Патріарх. По тому християни розповсюджують вогонь свічками та спеціальними лампами по всьому світу.
Судячи з усього, що я читав і вивчав з приводу Святого Світла (так Єрусалимський вогонь Великої суботи іменується у грецькій традиції), то було би помилкою вважати, що цей вогонь з'являється "чудесно нізвідки" чи "сам собою".
Для мене найближчою аналогією є освячення води на Йордан: за молитвами Церкви Бог посилає Святого Духа і освячує природні води. І те, що освячується звичайна вода, набуваючи дії Святого Духа, а не очікується, що "нізвідки" з'явиться якась особлива вода – нічим не применшує чудо Боже.
Так само і молитва та благословення Єрусалимським Патріархом вогню на Гробі Господньому прикликає Божу благодать на вогненне єство, яке стає Святим Світлом Великої суботи.
Цілком нова традиція передавати цей вогонь з'явилася лише в наш час завдяки авіасполученню, бо таким чином вогонь за кілька годин може бути доправлений у всі православні країни.
Однак було би невірним, як часом можна спостерігати, робити надмірне зосередження на цьому вогні. Тим більше з його присутності у храмі робити висновок щодо особливої "благодатності" чи "благословенності" Великодня саме тут – у порівнянні з храмами, до яких вогонь не доставляється.
Бо минулими роками доводилося бачити, як для декого самий сенс Великоднього свята, Світлого Воскресіння, закривався доставленням-перевезенням вогню, чому приділялася більша увага, ніж навіть Пасхальному богослужінню.
Тож шануючи Святе Світло маємо пам'ятати, що воно – лише благословенний символ Воскреслого Христа – Світла Невечірнього. Христа, Який є всюди, де двоє чи троє зібрані в ім'я Його”.

Віруючі в Херсоні, думаю, з вини місцевої влади, напередодні Пасхальної ночі були позбавлені можливості доїхати до храмів: тролейбуси і марштурки не їздили. Але Господь посилав гарних водіів власного автонтраcпорту, які безкоштовно довозили людей в храм.Чудо в тому, що люди похилого віку знаходили сили і навіть з віддалених районів міста пішки доходили до храму. Зустріч з Воскреслим Христом була в таїнстві Євхаристії де сотні людей в нашому храмі Причастились Тіла і Крові Христа. В молитовному єднанні і є Світла зустріч з Воскреслим Христом.
Запалили Ви свічку в Церкві від Світлого вогня з Єрусалиму чи ні - не важливо. Ми не язичники, а вільні діти Отця Небесного. Запаліть свічу єднання в своєму серці і Господь освітить Вас і благословення Боже буде у Вашому житті.

Джерело: сторінка Натоятеля храму св. Олександри УПЦ КП Андрія Калита у Фейсбуці

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica