незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Херсонські депутати стали в 11,5 разів краще ходити на сесії

Херсонські депутати стали в 11,5 разів краще ходити на сесії

Атестація депутатів Херсонської міської ради 
Інтенсивність депутатської роботи у Херсонській міській раді знизилась у порівнянні із першими двома роками депутатської каденції. Такий висновок можна зробити, порівнявши кількість  пленарних засідань. Натомість, депутатська дисципліна помітно зміцнилася.
Кількість тих депутатів, які відвідали всі пленарні засідання збільшилася у порівнянні із 2017 роком  – у  11,5 разів.

Так, за вісім місяців 2018 року відбулося 7 пленарних засідань. Це в двічі менше, ніж за той же період 2017 року. Тоді за перші вісім місяців депутати засідали в сесійній залі 15 разів. Й в півтора рази менше, ніж за вісім місяців 2016 року. Тоді депутати засідали 11 разів. Зменшення кількості пленарних засідань… суттєво вплинуло на дисципліну відвідувань. Кількість тих депутатів, які відвідали всі пленарні засідання збільшилася у порівнянні із 2016 роком більше ніж у 3,2 рази. У порівнянні із 2017 роком – у  11,5 разів.

За весь 2016 рік всі пленарні засідання сесій відвідали сім депутатів (Алла Беліченко та Юрій Марієв з Опозиційного блоку, Олександр Ложичев та Віталій Урбанський з ВО «Свобода», Оксана Матусевич та Роман Підперигора з «Нашого краю» та Валентин Сух, який тоді був у фракції «Самопомічі».

В 2017 році - лише два депутати Олена Мазур  (УКРОП) та Антон Хмаро (Опозиційний блок) відвідали всі пленарні засідання року.

У 2018 році картина кардинально змінилася на краще. Всі сім пленарних засідань сесій, які відбулися у 2018 році, відвідали 23 депутати (!). Ми розуміємо, що до кінця року ще чотири місяці, але відповідальність депутатів може лише радувати виборців: депутати почали активно відвідувати сесії.
Всі пленарні засідання відвідали Олександр Кривчун, Михайло Линецький, Галина Лугова, Олег Романюк та Олена Урсуленко (Блок Петра Порошенка), Алла Беліченко, Олексій Заболотний, Станіслав Лисюк, Антон Хмаро (Опозиційний блок), Дініс Бердник (ВО «Самопоміч»), Сергій Білоковиленко (Радикальна партія Олега Ляшка), Вікторія Борисевич, Олена Мазур, Євген Назарян (УКРОП), Олександр Ложичев, Євген Матковський, Віталій Урбанський (ВО «Свобода»), Катерина Пушкарьова (ВО «Батьківщина»), Володимир Сальдо та Ігор Семенчев («Наш край») й позафракційні Руслан Рубан, Ігор Токарєв, Ірина Ценкер.
Ще 24 депутати пропустили одно або два пленарних засідання.

Нагадаємо, що згідно Закону України про статус депутатів місцевих рад, однією із підстав для відкликання депутатів є пропуск більше половини пленарних засідань. Тому, у своєрідній «групі ризику» опинилися 3 депутати, які відвідали чотири з семи пленарних засідань. Це Віталій Богданов, перший номер списку партії УКРОП, Єгор Устинов, перший номер списку Опозиційного блоку та Дмитро Іванов з фракції Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

Серед аутсайдерів, які пропустили від чотирьох до п’яти засідань це Сергій Жуйков (Блок Петра Порошенка), Віктор Шевчук та Роман Підперигора («Наш край»), Олександр Васильєв («Радикальна партія Олега Ляшка»).

Зазначимо, що з цих чотирьох аутсайдерів Віктор Шевчук третій рік поспіль демонструє низки показники відвідування пленарних засідань. Так, у 2016 році він відвідав 17 з 27 пленарних засідань. У 2017 році – 6 з 27. За вісім місяців цього року  – 2 з 7. Така кількість пропусків є підставою для ініціювання відкликання депутатів та просимо керівників фракцій провести відповідну роботу із депутатами задля того, щоб депутати виконували вимоги Закону України про Статус депутатів місцевих рад та відвідували пленарні засідання сесій.

В серпні Херсоні розпочався другий етап громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад».
Про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації ініціатора Атестації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»  

В соціальній мережі Facebook 

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Херсоні звертайтесь до: Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень (Олександр Мошнягул) admos@ukr.net

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Херсон за реалізацію ініціативи відповідає Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica