незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Дієві ліки для належного фінансового врядування благоустроєм Херсону

Дієві ліки для належного фінансового врядування благоустроєм Херсону

Сформують разом з громадськими державні аудитори, що за висновками дослідження ГО «Європейський вектор Херсонщини» з січня 2019 року розпочнуть перевірку Департаменту ЖКГ та Управління естетики та зовнішньої реклами Херсонської міської ради на предмет відповідності вимогам національного законодавства змісту паспортів бюджетних програм «Благоустрій..» на 2017 і 2018 роки та звітів про  виконання паспортів бюджетних програм за 2017 рік.

Херсонський міський голова за рекомендаціями громадського моніторингу своїми розпорядженнями у 2018 р. проводить інвентаризацію транспортних зупинок, що є на балансі міста та з 20.09.2018 оголосив двомісячник благоустрою на території міста Херсона».

Ці результати адвокаційного моніторингового свого проекту ««Моніторинг ефективності бюджетних видатків інструментами ПЦМ за бюджетною програмою «Благоустрій міста», нещодавно презентувала http://www.frgn.mk.ua/wp-content/uploads/2018/09/Skorochod.pptx на міжобласному семінарі для місцевих і посадовців Миколаївщини представників громадськості Херсонщини директор проекту ГО «Європейський вектор Херсонщини» Ірина Бродовська:

«..В аналітичної записці моніторингу проаналізована відповідність вимогам  бюджетного кодексу та наказів Міністерства фінансів України:

— змісту бюджетних запитів, паспортів БП, звітів загальним вимогам державних нормативних актів та  умов виконання відповідних місцевих програм;

— дотримання строків складання та затвердження бюджетних запитів, паспортів, звітів бюджетних програм термінам зазначеним  у діючих нормативних документах;

Особливу увагу під час громадського аудиту приділено показникам (затрат, продукту, ефективності, якості), завдяки яким, споживач може оцінити як доцільність видатків, так і ефективність їх виконання. Ми виявили що:

Розробники місцевих цільових програм, при складанні паспортів бюджетних програм на  2017 та 2018 р, не завжди дотримуються вимог діючих методик затверджених наказами Міністерства фінансів України;

Показники згаданих бюджетних та місцевих цільових програм не пов’язані та не відповідають стратегії реформування м. Херсона 2016 -2020 роки;

Є дублювання функцій при призначенні бюджетних завдань між головними розпорядниками бюджетних коштів ,а по окремим завданням їх функції незаконно виконуються комунальними підприємствами.

Як наслідок — у 2017 р. ефективність виконання бюджетних програми «Благоустрій міста Херсон на 2016-2020р.р.» є низькою та не відповідає потребам мешканців міста.

Результати моніторингу протягом травня — липня обговорено громадськими активістами, чиновниками, депутатами на Прес-клубах «Новий День» та у «КМЦ. Херсон». Докладніше на http://frgn.mk.ua/?p=10055.

Учасники обговорень прийшли до висновку, що така сумна ситуація сталась наслідок відсутності сталої та ефективної системи внутрішнього контролю та аудиту виконавчих органів при Херсонський міський раді, та існуючої законодавчої неурегульованості вимог до зовнішніх аудитів бюджетів місцевих громад.

Херсонські місцеві посадовці є поза контролем!

Тому за дорученням обговорень 31 серпня 2018 р ми звернулись за допомогою до Управління Південного офісу в Херсонській області. Згідно відповіді від Держаудитслужби висновки інформація нашого моніторингу буде врахована при перевірці в ході здійснення заходів державного фінансового контролю у 1 –кварталі 2019 року.

Сподіваємось, що перевірка дер аудиту допоможе Департаменту ЖКГ та Управлінню реклами допоможуть перейти від практики звичаєвого «освоєння» бюджетних коштів до бюджетного процесу згідно вимог національного законодавства. Так городяни тримають комфортний, зелений Херсона за оптимальні ціну муніципальної послуги..».

Разом ми запровадимо систему контролю за ефективністю виконання цільових та бюджетних програм на основі можливостей програмно-цільового методу, механізмів місцевої демократії (громадської ради міськвиконкому, громадського аудиту бюджетних програм та інш), сервісів Прозорро та розміщення бюджетної документації у машиносчитуваємом форматі на офіційних сайтах та поталі е-дата.

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за матеріалами ГО «Європейський вектор розвитку» (м. Херсон)

______________________________________________________________________

Проект ГО Європейський вектор розвитку» на тему: «Моніторинг ефективності бюджетних видатків інструментами ПЦМ за бюджетною програмою «Благоустрій міста»» реалізовано за сприяння ГО «Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень,при підтримці ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» за кошти  Національного фонду підтримки демократії (NED м. Вашингтон, США).

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica