незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Естонська «депозитна система управління відходами». Чи варто копіювати

Естонська «депозитна система управління відходами». Чи варто копіювати

Найбільші загрози, з якими людство буде стикатись в ХХІ столітті – це загрози екологічного характеру: забруднення навколишнього середовища відходами життєдіяльності людини. В Україні розуміють, на які загрози слід очікувати, тому  Кабінет Міністрів і прийняв «Національну стратегію управління відходами в Україні до 2030 року». Прийнята стратегія передбачає  здійснення заходів щодо багаторазового використання природних ресурсів, перероблення відходів та їх утилізація. «Стратегія…» направлена на вирішення критичної ситуації, яка склалася з управлінням відходами, що характеризується подальшим розвитком екологічних загроз. Проблема відходів в Україні, відзначається в Преамбулі  «Стратегії…», вирізняється особливою масштабністю і значимістю, як внаслідок домінування в національній економіці ресурсоємних багатовідхідних технологій, так і через відсутність протягом тривалого часу адекватного реагування на її виклики. «Значні масштаби ресурсокористування та енергетично-сировинна спеціалізація національної економіки разом із застарілою технологічною базою визначали і надалі визначають високі показники утворення та нагромадження відходів».

В цій галузі діяльності органів виконавчої влади всіх рівнів ситуація характеризується, як критична, де протягом тривалого часу відсутнє адекватне реагування на її виклики, що призвело до поглиблення екологічної кризи і загострило соціально-економічну ситуацію в суспільстві та обумовлює необхідність реформування і розвитку з урахуванням вітчизняного та світового досвіду управління відходами.

Але на фоні досвіду та заходів, запроваджених передовими каїнами Європи – ми суттєво відстаємо, тобто пасемо задніх.

В Таллінні мав можливість ознайомитись з Естонською депозитною системою управління відходами, яка основана на досвіді передових країн світу, які впровадили у себе «Депозитну систему»: Швеція (1984рік), Ісландія (1989рік), Фінляндія (1996 рік), Норвегія (1999рік), Данія (2002рік), Нідерланди (2005рік), Естонія (2005 рік), Німеччина (2006рік), Хорватія (2006-2015 рр) і Литва (2016 рік).

В Європі більше 130 мільйонів людей живуть по депозитній системі.

Досвід цих країн свідчить, що в системі управління відходами необхідно зробити домінуючим напрямком спорудження сучасних об’єктів інфраструктури, які б забезпечували оброблення та утилізацію відходів.

Як організована «Депозитна система в Естонії» мені розповів член правління «Eesti Pandipakend» Вірго Номерга (Virgo Nõmmerga).

«Eesti Pandipakend» створена в 2005 році. Вона активно займається організацією переробки тари, яка продається виробниками, імпортерами та продавцями. Її завданнями є адміністрування та організація збору, транспортування,  сортування, підрахування та утилізації тари та упаковки зі  всієї Естонії, тобто вона має справу з пластмасовою, скляною та металевою тарою для води, карбонізованих напоїв, пива та слабоалкогольних напоїв.

Пан Вірго розповів, що розрізняють дві системи збору та утилізації відходів: депозитна система та контейнерна. Він зазначив, чому депозитна система краще за контейнерну:

По-перше, депозитна система здатна збирати 80-95% упаковок, які потрапляють на ринок, в той же час, як за допомогою контейнерної системи збирається 40-60% упаковок;

 По-друге, матеріали, які потрапляють на ринок отримані в депозитній системі більш високої якості і тому гарантовано їх стовідсоткове вторинне використання;

В-третє, депозитна система дає чітке послання і мотивацію споживачам в охороні навколишнього середовища, навіть для тих, хто не дуже дружелюбно налаштований підтримувати навколишнє середовище в належному стані;

І нарешті, соціальний аспект  - депозитна система дозволяє отримувати дохід для людей, які потрапили у важку життєву ситуацію.

Мене вразило те, щоб здати пляшку або банку  Естонії, вона повинна бути порожня, ціла і мати етикетку зі спеціальним штрих-кодом. Це дуже відрізняється від мого досвіду дитинства, коли ми збирали пляшки, мили їх, та віддирали етикетки. Якщо нема етикетки та штрих-коду – це означає, що пляшка ліва, і її здати неможливо. Тобто фальсифікатом в Естонії не торгують, тому що це швидко можна виявити.  

В Естонії налічується 320 компаній, виробників і імпортерів продуктів, які використовують скляну, бляшану і пластикову упаковку і беруть участь в депозитної системі збору вторсировини. У регістрі упаковок - 10,5 тисячі найменувань, третина з них активно обертається на ринку.

Результати депозитної системи вражають. З травня 2005 року, коли вона була впроваджена, компанія «Eesti Pandipakend» переробила близько 3,6 мільярда одиниць упаковки.

При нормативі Євросоюзу по переробці відходів - 60 відсотків сміття пропонується переробляти, в Естонії утилізують майже 90 відсотків скляних і пластмасових банок і пляшок, і 74 відсотки - алюмінієвої тари.

Якщо в 2006 році естонці 80% вторсировини збирали вручну, то в 2017 році 94% сировини було зібрано за допомогою  автоматів зі збору тари (RVM Reverse vending machine, дослівно зворотний торговий автомат «роботизований агрегат»).

За останні роки існування депозиту на упаковку в Естонії банки стали рідкісним видом тари, а збір і утилізація пляшок став частиною повсякденного життя естонців. Здавши пляшку в спеціальний приймач, споживачі отримують 10 центів за одиницю. Як це робиться, можна подивитись в мультику для дітей:

Таким чином я можу відзначити, що естонці впровадивши «депозитну систему» отримали чисте довкілля навкруги себе,  запропонували учасникам системи екологічно чистий, прозорий і якісний сервіс, та збалансували фінанси, які відіграють в цій системі мотиваційну і регулюючу функцію для задоволення  споживачів.

Організація депозитної системи в Естонії - одна з найбільш інноваційних і ефективних організацій по рециркуляції в світі.

Досвід, аналогічний естонському, але з корупційною складовою, впроваджувався і в Україні  за часів прем'єрства Януковича, коли створювалися ліві фірми з утилізації упаковки. Імпортери вносили на їх рахунки гроші для того, щоб ці фірми утилізували тару. Ці кошти обчислювалися мільйонами доларів, але ніхто не збирався утилізувати тару, в них не було навіть потужностей по утилізації цих відходів, а гроші просто тупо присвоювалися.  Невпевнений, що така практика в  Україні повністю викоренена.

Тому впровадження в Україні досвіду розвинутих країн, введення відходів у господарський обіг забезпечить формування додаткової значної частини валового внутрішнього продукту та створення сотні тисяч робочих місць. Системи збирання, перероблення та утилізації стануть джерелом постійно відновлюваних матеріально-сировинних ресурсів, яких потребує вітчизняна промисловість.

Юрій Житняк – економічний оглядач.

P.S. Знайомство з естонською депозитною системою для регіональних журналістів відбулася завдяки проекту, організованому Українським кризовим медіа-центром спільно з Естонським центром східного партнерства.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica