незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » ПІВДЕННЕ УЗБЕРЕЖЖЯ УКРАЇНИ: ВІД ДОСЛІДЖЕННЯ ДО РОЗВИТКУ

ПІВДЕННЕ УЗБЕРЕЖЖЯ УКРАЇНИ: ВІД ДОСЛІДЖЕННЯ ДО РОЗВИТКУ


12 березня 2021 р., у приміщенні Херсонської обласної державної адміністрації відбулася Презентація результатів міждисциплінарного проєкту «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку». Серед запрошених гостей заходу – представники громад Скадовська і Генічеська, архітектори-учасники проєкту, представники органів місцевого самоврядування ті бізнесу, експерти проєкту.

Головні завдання безпрецедентного для півдня України проєкту – дослідження урбаністичного потенціалу приморських міст Генічеськ та Скадовськ та переосмислення векторів розвитку цих міст.

Проєкт покликаний сприяти перетворенню південних населених пунктів в місця, де буде комфортно і мешканцям, і відпочиваючим 

Ініціатори – архітектори з Києва, Харкова та Одеси, зі значним досвідом у царині урбаністики. 

Також до проєкту долучилися херсонські експерти Ігор Пилипенко, екологи Іван Мойсієнко та Олександр Ходосовцев, берегознавець Олексій Давидов, соціолог Микола Гоманюк. 

Куратор ГО «Урбан Ре-Паблік», що реалізувала проєкт, Юлія Манукян вважає, що перший важливий здобуток – неабиякий рівень експертності в проєкті: «Учасники проєкту вже тепер є інтелектуальним ресурсом для наших приморських міст 

Колаборація жителів, бізнесу, влади та експертів різних напрямків і була основою програми «CO-URBANISM Скадовськ Генічеськ 2030» – бачення перспектив розвитку на найближче десятиліття».

Керівник проєкту, архітектор з Харкова Ігор Лялюк і координаторка проєкту, кандидат архітектури, старший викладач кафедри інформаційних технологій Київського національного університету будівництва і архітектури Надія Антоненко представили 6 концепцій зонування та просторового розвитку Скадовська і Генічеська, які було розроблено молодими архітекторами в рамках практичного семінару «CO-URBANISM 2030» (платформа інноваційних урбаністичних рішень).

Щодо до ідей, запропонованих архітекторами, на презентаціях в Скадовську, Генічеську і Херсоні, вирували жваві обговорення. 

Багатьом сподобався «Термальний курорт Генічеська».

Ідея проекту полягає у відновлені затампованого термального джерела в північній частині міста неподалік морського узбережжя на території недіючого маслосирзаводу. Навколо власне джерела будується великий санаторно-курортний комплекс, а з боку моря – створюється широка зона морського відпочинку включно з амфітеатром публічного простору на рельєфі навколо круглого штучного озера з водою з джерела та штучного пантонового острову на певній відстані від берега з пристойною глибиною та захисною сіткою від медуз для купання. 

Проект передбачає залучення у розробку і сусідніх ділянок житлової забудови, й, навіть, частково сусідніх садових ділянок, де, наприклад, пропонується створення оранжерей для цілорічного вирощування овочів, фруктів та екзотичних рослин за рахунок тепла цього ж термального джерела. 

А команди архітекторів, які працювали зі Скадовськом, взялися вирішити проблему набережної, яка власне і є центром міста, опорною смугою містобудівного розвитку, але яка на практиці не несе цього навантаження, а її східна частина, відділена територією порту, взагалі закинута. Всі три команди проекту пропонують змінити функції вантажного порту на громадський простір, пасажирський порт та яхт-клуб, ревіталізувати також територію консервного комбінату «Чумак», а також зробити благоустрій східної частини скадовського пляжу. 

Керівник проєкту, архітектор Ігор Лялюк (Харків) підкреслив: «Треба розуміти, що це не конкретні проекти, а набір десятків найрізноманітніших пропозицій». 

Багато з них можна здійснити в будь-якому місці міста, а не лише на вказаній ділянці, а багато підказують неординарні варіанти вирішення певних міських проблем, таких от, як створення широких набережних, берегозахисту, комунальних комунікацій, формування міського ландшафту, міської панорами тощо. Тобто, це так зване «віяло можливостей». Що є визначальним в нашому житті? Якість життя! Від чого залежить якість життя? Від якості прийняття рішення! Мінімальні умови для ситуації прийняття рішення - наявність мінімум двох варіантів. Якщо варіантів більше – то й шанси на більш якісне рішення зростають. Якщо ми хочемо змінити своє життя, змінити наші міста і країну в цілому, треба вчитися ефективно працювати в просторі прийняття рішень. 

Проект «Південне Узбережжя України: від дослідження до розвитку» - це пошук ефективних інструментів розвитку територій, пошук іншої моделі майбутнього, нових можливостей для Генічеська та Скадовська, для всього Південного узбережжя України».

Голова Херсонської ОДА Сергій Козир зазначив, що «презентовані проєкти – сучасний погляд на вигляд курортів Херсонщини… Переконаний, що якщо ці напрацювання втілити в життя, то наша область зможе конкурувати із закордонними курортами! У свою чергу, обласна влада працюватиме, аби залучити до їх реалізації  українських та закордонних інвесторів».

Сьогодні неможливо розглядати Генічеськ і Скадовськ як звичайні райцентри з населенням до 20 тисяч і вирішувати проблеми на такому ж рівні. 

Саме це побачив у проектах Дмитро Бутрій, перший заступник голови Херсонської ОДА: «Сьогодні ці проекти можуть стати своєрідним генеральним планом забудови пляжник територій. Звичайно вся ця візія повинна бути відцифрована у вигляді конкретних цифр і конкретних проектів. Я думаю, що ці громади, володіючи своїми певними ресурсами можуть з ним працювати. Звичайно є і державна допомога, ми попрацювали і з Європейським союзом, наші два проекти – це вже точно – відібрані, і ми працюємо й далі»

Микола Шаповал, начальник управління туризму та курортів Херсонської ОДА, відверто поділився своїм захопленням від результатів проєкту: «Для мене було величезне задоволення поглянути, як звичні для нас місця можуть отримати абсолютно нове життя та нове майбутнє. Найголовніше для мене - це комплексність підходу. 

Окремо радує, що приділяється увага зовнішньому вигляді житлових будинків та акцентується на квартальній забудові міста. 

Що робити з цим далі? По-перше, необхідне бажання місцевої влади та жителів розвивати свою територію. Далі ми маємо розробити детальний план території, який може бути профінансований за рахунок цільових фондів чи держаних програм, у співфінансуванні з місцевою громадою. Наступним кроком має стати державне приватне партнерство. Представники влади реалізують створення громадського простору та умов для бізнесу, а також розробляють пропозиції для майбутніх інвесторів. Ну, а на останок ми отримуємо задоволення від перебування в цих містах».

За словами експерта проекту, історика архітектури, краєзнавця Сергія Дяченка, команда проєкту стикнулася як з претензіями, так і численними питаннями. Багато з них зводилися до того, що, мовляв, знову приїхали нас вчити, пропонують нереалістичні речі, місцевої специфіки не знають, аж до абсурдного – у нас настільки все погано, що змінити вже нічого не можна, не кажіть нам про світові приклади, у нас свої специфічні проблеми, і нам доведеться їх вирішувати своїми силами. Але саме тому і йдеться про світовий досвід, що у багатьох місцях світу існують ідентичні проблеми, і вони вирішуються. 

Щодо реалістичності, мер Скадовська Олександр Яковлєв згоден з проєктантами, що є сенс перетворити територію Скадовського торгового порту в ключове культурно-громадське ядро міста. Порт – це символ Скадовська, і ця його символічна роль повинна бути збережена, аби й надалі працювати на туристичний імідж міста. Пропонується переобладнати його під туристичні та транспортні цілі.

Керівник відділу з питань туризму та підприємницької діяльності Генічеської міської ради Тетяна Большакова висловила щире захоплення результатами семінару, підкресливши, що вони перевершили всі очікування. Реалізація отриманих проєктів стане однією з першочергових задач для місцевої влади, тому що це докорінно змінить зовнішній вигляд міста, зробить його туристично- та інвестиційно привабливим».

Співвласниця мережі локальних сайтів, зокрема skadovsk.infoarabatskaya-strelka.com, член правління ГО ХОТЦ «Вектор Розвитку» бізнес-тренер Ольга Авраменко:

«Вже більше 20 років я займаюсь популяризацією та просуванням відпочинку на узбережжі двох морів Херсонської області.

На цьому тижні я побачила світло в кінці тунелю… Мені дуже сподобалось, що були критично вивчені особливості наших курортних містечок Скадовська та Генічеська. Я побачила ідеї, що проблеми перетворюють на можливості. Синергія співпраці представників громади, місцевих фахівців та професіоналів з різних регіонів України при експертній підтримці генерує рішення високої якості.

Найбільше враження на мене справила ідея пошуку архітектурного коду міста, відновлення історичної місцевої ідентичності як в Скадовську, так і в Генічеську. Я вважаю, що такі рішення допоможуть нашим містам із похмурих, невиразних забудов перетворитися в невеликі містечка із своїм колоритом, які залишають неповторні враження у туристів. 

Хочу побажати знайти в громадах цих містечок зацікавлених осіб, які б розділили захват і натхнення, з яким працювали учасники проекту. Щоб вони стали рушійною силою розвитку своїх міст, ідеї перетворили в проєкти та втілили їх в життя»

 

Докладніше з концепціями можна ознайомитися в проєктних групах: 

CO-URBANISM ГЕНІЧЕСЬК 2030, CO-URBANISM СКАДОВСЬК 2030


Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica