незалежний спостерігач

65% українців вважають нашу Перемогу дуже ймовірною, – результати соцдослідження


Українці вірять в в ЗСУ (63%), сім’ю, родичів та близьких (49%), щоденну працю (27%) та в Бога (21%). Віри у державу та у суспільство в українців менше - лише 12% і 8% відповідно. Ці результати показало опитування, яке було проведено на замовлення Національної платформи стійкості та згуртованості весною цього року.
Про ці та інші відомості йдеться в матеріалі, який ми оприлюднили на нашому сайті.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Барабани радості або кілька слів про українське відродження

Я назавжди запам'ятав як на початку 90-х років на якусь херсонську філологічну конференцію прийшла із доповіддю талановита викладачка з української філології Херсонського державного університету Наталія Чухонцева з купою книжок. Й замість вступу почала ці ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Перші нові слова Андрійко сказав в хабі допомоги: у просторах ЮНІСЕФ на Херсонщині запускають мовлення та надають психосоціальну підтримку

Перші нові слова Андрійко сказав в хабі допомоги: у просторах ЮНІСЕФ на Херсонщині запускають мовлення та надають психосоціальну підтримку

Валентина, кейс-менеджерка «Першого Таврійського» хабу в Херсонській громаді, вже вісім місяців займається з маленьким Андрійком, використовуючи свій попередній досвід виховательки дитячого садка. Одночасно вона спілкується і з мамою хлопця Тетяною, допомагаючи в питаннях виховання сина. 

Валентина розповідає історію дитини: «Наразі Андрійка не до кінця адаптований до спілкування з іншими дітьми. Коли почалася повномасштабна війна, йому було лише два роки,  і рятуючись від обстрілів, сім’я була вимушена переїхати до Одеської області. Дитина до трьох років не розмовляла, виражала свої бажання лише емоційним протестом. Сім’я жила в евакуації на старій дачі, без спілкування з іншими дітьми». 

Восени родина повернулася до Херсону, але Андрійко, якому виповнилось вже три роки, так і не почав розмовляти та вимагав постійної присутності мами поруч, тож Тетяні було складно навіть  піти на роботу.
«Перший Таврійський» хаб приєднався до проєкту громадської організації «Успішна жінка» та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в червні 2024 року, до того працюючи в іншій локації, куди Тетяна і привела Андрійка вперше. Спочатку з хлопцем почала займатися кейс-менеджерка та соціальний педагог Валентина, а потім приєдналися психолог і логопед. 

Фахівці простору також працювали й з мамою Тетяною. Психологиня допомогла Тетяні з чоловіком знайти необхідні підходи у вихованні Андрійка – батьки вибудували певний графік для ігор на планшеті, розвивальних занять та відпочинку.   

Робота з психологом допомогла батькам навчитись підтримувати Андрійка, аби він поступово вчився висловлювати свої почуття словами. «Зараз наш хаб – це острівець безпеки для мами, яка може тут трошки розслабитись та відпочити. Ми поступово просили маму сідати далі від Андрійка, і з часом дитина почала довіряти мені та іншим співробітникам хабу і залишатись вже на індивідуальних заняттях без мами. А Тетяна отримала можливість в цей час поспілкуватися з іншими мамами та послухати про їхній досвід», – згадує Валентина.
Аби запустити мовлення, з Андрійком проводили заняття з малювання під час яких хлопця просили повторювати за фахівчинею хаба односкладові слова, а пізніше – двоскладові та короткі словосполучення. «І нам вдалося поєднати обидва заняття в такий цікавий тандем: малюємо – повторюємо слова – малюємо», – ділиться Валентина.  

Успіхи в мовленні дитини поступово розвивалися і своє перше слово Андрійко вимовив в хабі і це було ім’я «Валя». Далі – ще краще: Андрійко почав розширяти свій круг спілкування на групових заняттях. 
Мама з Андрійком відвідують хаб допомоги родинам з дітьми майже щодня, хлопчик полюбляє ці заняття, біжить назустріч та заскакує на руки «Валі» та каже, що це його дитячий садочфок. Валентина розповідає: «Останнім часом ми з ним перейшли від малювання до майстер-класів, дитина щось робить разом з мамою, наприклад, яскравий колаж-соняшник, і потім приносить додому і дарує татові. Інколи син з мамою залишаються на заняття старшої групи, де роблять складніші вправи, і вони разом з цим справляються».  

Мама Тетяна з вдячністю зізнається: «Цей безпечний та творчий простір хабу – ковток свіжого повітря для мене, яким я не можу надихатись. Зовсім звідси б не уходила, настільки гарно я тут себе почуваю».  

«Перші успіхи Андрійка нас всіх надихають. Ми раді, що змогли покращити хоча б трохи життя батьків і хлопця. Зробити життя бодай одного малюка яскравішим під час війни – для нас велике щастя», – каже Валентина.

Громадська організація “Успішна жінка” у співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та за підтримки Міністерства закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади реалізує проєкт “Надання психосоціальної підтримки та кейс-менеджмент родин з дітьми у Херсонській області, які постраждали внаслідок війни” у форматі хабів, впроваджуючи інтегровану модель психосоціальних послуг.  

Галина Бахматова 

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica