незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » Спірні питання: як херсонські депутати голосують по проблемним рішенням

Спірні питання: як херсонські депутати голосують по проблемним рішенням

Херсонська міська рада. Фото Херсон медіа 
В рамках всеукраїнської кампанії Атестації депутатів місцевих рад ми продовжуємо відслідковувати резонансні голосування депутатів Херсонської міської ради.
У червні відбулося два пленарних засідання 29 сесії Херсонської міської ради. Депутати розглянули близько 130 питань, серед яких були звіти комунальних підприємств, земельні питання, зміни до цільових програм. Зокрема, депутати виділили Херсонському міському відділу поліції 1 млн грн в рамках програми матеріально-технічної програми підтримки правоохоронних органів.

За попереднім проектом було виділено 200 тис. грн, але правоохоронці звернулися із проханням збільшити фінансування на 800 тис грн. Депутати погодилися. Більшість цієї суми піде на поточний ремонт та пальне для службового автотранспорту.

Також депутати виділили кошти на будівництво окремої будівлі дитячого садку на території школи № 5, ремонт міського будинку ветерана (колишній кінотеатр «Іскра»), будівництво п’ятьох бюветів з питною водою. Також виділено 852 тис. грн на часткову компенсацію лікування 111 херсонців. Допомога складає від 1,5 до 20 тис. грн.

Традиційно наші депутати досить консервативні у питаннях виділення земельних ділянок для релігійних конфесій, якщо це не громади православної церкви.  Й цього разу проект рішення про передачу в постійне користування релігійній організації «Релігійне управління «Південна конференція церкви адвентистів сьомого дня в Україні» земельної ділянки по просп. Будівельників, 12-а. отримало усього дев’ять голосів, у тому числі голос міського голови. В результаті рішення було провалене.

Найбільш резонансними питаннями, на наш думку, стало два питання, які вже неодноразово піднімалися й по яким громадськість сформувало свою позицію. 
Перше – надати можливість частини депутатів, яких два роки тому позбавили членства у депутатських комісіях, знов увійти до складу постійних комісій міської ради. Друге - про початок процедури продажу землі під Херсонським судозаводом ТОВ «Смарт-Мерітайм груп».

В березні 2017 року відбулося переформатування депутатської більшості, яка змінила регламент та добилася виключення частини депутатів із складу постійних депутатських комісій. З цього моменту починається досить принизлива боротьба кількох депутатів за своє право бути членом постійної депутатської комісії. До речі, це не право, а обов’язок депутата, бо згідно статей 18 та 20 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», депутат повинен входити та зобов'язаний брати участь у роботі постійних комісій.
На початку 2019 року права п’ятьох депутатів (Михайло Линецький, Сергій Жуйков, Олег Романюк, Олександр Кривчун та Віктор Шевчук) на членство у постійних депутатських комісіях так й не були поновлені.  В травні до них приєдналася й позафракційний депутат Лариса Леонова, яка вирішила перейти з комісії з питань ЖКХ до комісії з питань торгівлі.

Й на червневій сесії депутати Михайло Линецький, Олег Романюк та Олександр Кривчун знову спробували потрапити до складу постійних комісій, а Лариса Леонова перейти до іншої комісії. З чотирьох депутатів це вдалося зробити лише одному. Депутатський корпус дозволив більшістю голосів Олександру Кривчуну увійти до мандатної комісії. Ситуація для інших не змінилася.

Як же голосували депутати?

З 38 присутніх депутатів «за» входження Михайла Линецького до мандатної комісії проголосував 21 депутат. Ті, хто були присутні, але не захотіли голосувати – одна утрималася (Катерина Пушкарьова, ВО «БАтьківвщина»), ще 16 не голосувало.

Хто ж не голосував?
Всі три присутні з фракції УКРОП  (Вікторія Борисевич, Олена Мазур, Євген Назарян), один депутат із ВО «Свободи» Іван Горланов
Фракція ВО «Батьківщини» у повному складі (Неля Голубенко, Дмитро Ільченко, Катерина Пушкарьова, Станіслав Трошин, Олег Черненко).
Два депутати з Опозиційного блоку (Юрій Марієв та Антон Хмаро).
Частина депутатів із позафракційних. Чотири з них обиралися по списках ВО «Самопоміч» (Дініс Бердник, Руслан Рубан, Валентин  Сух, Михайло Чемерис), а також Лариса Леонова (колишня членкиня фракції ВО «Батьківщина») та Ірина Ценкер (колишня членкиня фракції БПП).

По Ларисі Леонової з 37 присутніх проголосували «за» 26 депутатів
Не голосувалося 11. Це два з трьох членів фракції «УКРОП» (Олена Мазур та Євген Назарян), фракція ВО «Свободи» у повному складі (Іван Горланов, Олександр Ложичев, Віталій Урбанський), один з п’яти депутатів від «Батьківщини» Олег Черненко, одна депутатка з «Опозиційного блоку» Алла Беліченко, один з фракції «Солідарність» (Юрій Кирилов), та три позафракційних депутати, які обиралися по спискам «Самопомічі» (Дініс Бердник, Руслан Рубан та Валентин Сух).

Найменше голосів отримав Олег Романюк. З 38 депутатів за його вступ до постійної депутатської комісії проголосувало лише 17 депутатів.
З тих, хто не підтримав його вступ, два проголосували «проти» (Олена Мазур (Укроп) та Єгор Устинов (Опозиційний блок), Утримався Олег Черненко (ВО Батьківщина).
Не голосували Вікторія Борисевич та Євген Назарян (УКРОП), Іван Горланов та Віталій Урбанський (ВО «Свобода»), Голубенко Нелля Олександрівна,  Ільченко Дмитро Олегович,  Пушкарьова Катерина Марківна,  Трошин Станіслав Ігорович (ВО Батьківщина), Станіслав Лисюк, Юрій Марієв та Антон Хмаро (Опозиційний блок), Ігор Грек (Наш край) та позафракійні Рубан Руслан Іванович,  Сух Валентин Васильович,  Ценкер Ірина Іванівна,  Чемерис Михайло Васильович, Леонова Лариса Миколаївна, Бердник Дініс Володимирович.

Голосування по Олександру Кривчуну було більш успішним. З 38 депутатів вступ його до комісії підтримало 30. Й через двадцять сім місяців Олександр Кривчун нарешті зможе виконувати свій обов’язок та буде працювати у мандатній комісії. Серед тих, хто не підтримав його рішення було 8 депутатів, які не взяли участь у голосуванні. Це фракція УКРОПу у повному складі (Олена Мазур, Вікторія Борисевич та Євген Назарян), депутат від Опозиційного блоку Антон Хмаро, депутат від «Нашого краю» Ігор Семенчев, три позафраційних Руслан Рубан, Михайло Чемерис (обиралися по спискам Самопомічі) та Ірина Ценкер (обиралася по спискам БПП).

Якщо проаналізувати результати голосування по всім кандидатурам, то лише три депутати були послідовно проти усіх кандидатур. Це Олена Мазур та Євген Назарян з УКРОПу та Руслан Рубан (позафракційний, який обирався по спискам Самопомічі).
Наступним принциповим питанням, яке перебуває у полі зорі громадськості, є спроби ТОВ «Смарт-Мерітайм груп» перебрати у власність землю під Херсонським суднобудівним заводом, а це приблизно 95 гектарів.

Питання землі під судозаводом вже неодноразово вносилося до сесійної зали й знаходиться в полі зору громадськості. Так, Громадська рада при Херсонському міському голові виступила проти, щоб віддати землю у власність  «Смарт-Мерітайм груп». На це є кілька причин. Одна з них – за інформацією представників громадськості, завод заборгував місту за оренду порядку 300 млн грн. Друга причина – є недовіра з боку представників громадськості до власника «Смарт груп» відомого політичного діяча, колишнього громадянина Росії Вадима Новинського.
Й цього разу представники компанії просили надати дозвіл на розроблення землевпорядної документації щодо відведення в оренду та у власність (шляхом викупу) земельних ділянок, проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок.
По цьому питанні проголосувало 37 депутатів. З них «за» проголосувало 25 депутатів, 1 був «проти», 1 «утримався та 10 депутатів не голосувало.

Хто ж підтримав цей рішення, не зважаючи на досить гостру критику з боку громадськості? Це міський голова Володимир Миколаєнко та чотири позафракційні депутати (Лариса Леонова, Руслан Рубан, Ігор Токарєв та Ірина Ценкер). Ї
Всі присутні депутати з фракції «Нашого краю» (Дмитро Больбот, Ігор Грек, Ольга Маренчук, Роман Підперигора, Ігор Семенчев), фракції «Опозиційного блоку» (Алла Беліченко, Олексій Заболотний, Станіслав Лисюк, Юрій Марієв, Єгор Устинов, Антон Хмаро)  та фракції «УКРОП» (Вікторія Борисевич, Олена Мазур, Євген Назарян).
Чотири депутати з фракції Блока Петра Порошенка «Солідарність» (Дмитро Іванов, Олександр Кривчун, Галина Лугова, Олена Урсуленко).
Два депутати з ВО «Батьківщина» (Дмитро Ільченко та Катерина Пушкарьова). Цікаво, що позиція депутатів цієї фракції розкололася. Й лише два депутати чітко висловилися на підтримку позиції громадськості. Станіслав Трошин проголосував проти початку процедури виділення землі, а Нелля Голубенко утрималася у цьому питанні.
Для Неллі Олександрівни ця сесія стало останньою. Через кілька днів вона передчасно пішла з життя...

В рамках всеукраїнської кампанії Атестації депутатів місцевих рад, ми продовжуємо відстежувати діяльність наших депутатів. Цікаві результати будуть представлені у наступних публікаціях.
Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації 

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в місті Херсоні звертайтесь до: Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, тел. +38 (050) 396 6752, e-mail admos@ukr.net

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Херсоні за реалізацію ініціативи відповідає Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica