незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » В Каховці спалили 285 свиней та встановили ще один карантин

В Каховці спалили 285 свиней та встановили ще один карантин

На фото прес-служби  Держпродспоживслужби в Херсонській області:  знищення померлих тварин
В Каховці виявлено вірус африканської чуми свиней та встановлено 40-денні карантинні обмеження. Усі 285 загиблих свиней спалено. Свиноферму, де стався спалах хвороби знезаражено. Дезінфекція проведена на об’єкти площею 3 072 кв.м. Також в області проводиться й обстеження господарств на наявність захворілих грипом птахів.

У селах, які потрапили у зону карантинних обмежень провели облік всіх свиней.
Як повідомляє прес-служба Херсонської облдержадміністрації, в Любимівці виявили 1148 голів свиней, у Каховці перевірили 3913 двори, але свиней не виявили.
В рамках боротьби із свинячою чумою на ринки наклали чергові заборони. Цього разу на торгівлю живими та мертвими свинями й продуктами з них без супровідних ветеринарних документів.

Нагадаємо, що 31 березня до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надійшло повідомлення від Каховського районного управління Держпродспоживслужби щодо підозри загибелі 27 свиней через африканську чуму свиней.
 Спеціалісти районного управління разом зі спеціалістами міжрайонної лабораторії та державної ветеринарної лікарні виїхали на ферму ФОП Рахімов. Провели епізоотичне обстеження господарства, відібрали зразки патологічного матеріалу і направили їх до Одеської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби з метою дослідження на африканську чуму свиней. Також було складено припис щодо запровадження обмежувальних заходів задля недопущення поширення АЧС на території господарства. 

В рамках боротьби із пташиним грипом були проведені перевірки господарств на наявність у птахів вірусу пташиного грипу типу А. Захворілих або загиблих птиць не виявлено. Незабаром обстеження будуть продовжені в угіддях Чаплинського, Новотроїцького, Каланчацького, Голопристанського, Генічеського, Скадовського, Каховського районів, біосферного заповідника «Асканія-Нова», Чорноморського біосферного заповідника, НПП «Нижньодніпровський», НПП «Азово-Сиваський», НПП «Джарилгач», прибережних зон Азовського та Чорного морів, Каховського водосховища та пониззя Дніпра.
Крім того, буде проведено додаткові лабораторні дослідження в агрофірмі «Агрохолдинг «Авангард», яка експортує продукцію птахівництва.  Також у зв’язку з виявленням пташиного грипу встановлено карантинні обмеження на 21 день.

Наша довідка. Африканська чума свиней (АЧС, Pestis Africana suum) — це заразне захворювання, деякі ознаки якого можуть розвиватися доволі швидко. Збудник АЧС це ДНК-вмісний вірус сферичної форми, що належить до родини Asfaviridae. Він дуже складний і проявляє значну генетичну мінливість. Вірус АЧС заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це і є однією з основних причин чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе. АЧС достатньо легко передається від хворої до здорової тварини, чому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі.

 АЧС входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин. Наразі, АЧС – чи не найнебезпечніша з усіх хвороб свиней, оскільки її занесення супроводжується:

  - високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати усе, навіть потенційно, інфіковане стадо (або поголів’я в населених пунктах в зоні захисту);
  - запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств та обмежень у сфері торгівлі свинарською продукцією, що впливає на ціни та доступність свинини для споживачів;
   - комплексом витрат на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, втратами внаслідок міжнародних торговельних обмежень, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

В Україні заходи з профілактики та боротьби з АЧС регламентуються спеціальною інструкцією та відповідними планами дій на районному та обласному рівнях. Згідно чинного законодавства України власники свиней та ветеринарні спеціалісти, що укривають відомості про випадки захворювання на АЧС можуть бути притягнуті до адміністративної і навіть кримінальної відповідальності в залежності від тяжкості злочину та його наслідків.


На фото прес-служби  Держпродспоживслужби в Херсонській області:  знищення померлих тварин. 

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica