незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Колонки » Станіслав Бєлий » Херсон: учасники #ВиборчаРеформаChallenge виступили за унеможливлення використання адмінресурсу під час виборів

Херсон: учасники #ВиборчаРеформаChallenge виступили за унеможливлення використання адмінресурсу під час виборів

Питання ефективної влади полягає у встановленні такої виборчої системи, яка б відповідала на виклики сучасної політики. Про це йшла мова під час виборчої дискусії «#ВиборчаРеформаChallenge» в Херсоні, організаторами якої виступають Громадянська мережа ОПОРА та Міжнародна фундація виборчих систем (IFES).

Координаторка виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська в Херсоні представила аналіз недоліків та переваг тих виборчих систем, які наразі розглядаються народними обранцями та громадськими експертами. За її словами, головні завдання, які має вирішити реформа, – мінімізація непрозорого впливу партій на те, хто буде обраний до представницьких органів та мінімізація диктату партії на власних депутатів. Також важливо надати можливість виборцям самостійно вирішувати, хто персонально зі списку партій буде представляти їхні інтереси.

«Пропорційна система з відкритими списками – це те, що нам рекомендується Венеціанською комісією, те, що має громадську та експертну підтримку. Вона не є простою для організації виборчого процесу, але має переваги. Сам виборець формує рейтинг запропонованих партією кандидатів. Ця система дещо опозиційно сприймається українськими партіями, адже парії втрачають контроль за порядковістю отримання мандатів кандидатами. Також партії бояться змагальності між кандидатами, коли в одному окрузі представники однієї партії почнуть між собою конкурувати. Хоча, в цьому і є ідея цієї виборчої системи – великий спектр пропозицій від політичної сили, і саме виборець має вибирати найкращого», – наголосила О. Айвазовська.

Старший радник з юридичних питань IFES Денис Ковриженко презентував аналіз представлених у Верховній Раді проектів законів по реформі виборчої системи. Експерт наголосив, що на сьогоднішній день є низка ініціатив у парламенті, але фактично відкриті списки передбачені тільки одним проектом. Але навіть цей проект має свої особливості, які потребують обговорення та спільного пошуку відповідей.


Політичний експерт Олександр Максименко підтримав дискусію та наголосив на проблемі використання адміністративного ресурсу – використання владних повноважень чиновниками під час передвиборчої кампанії:

«Я б запропонував для окремих категорій чиновників, наприклад категорії «А», категорично в Законі прописати: хочеш балотуватися в представницькі органи склади на цей час повноваження чиновника. У минулому році були довибори по 183 округу. Один з кандидатів, знаючи заздалегідь і готуючись, на свій округ заклав 80% бюджету області, і потім спокійно реалізував під час виборчої кампанії», прокоментував Максименко.

Журналіст та громадський діяч Тарас Бузак підняв тему каденцій народних депутатів і запропонував обмежити її двома строками.

 «Щоб депутати були два строки каденції, як і президент. А не так, як зараз – деякі депутати з 90-х років там сидять. Щоб останній строк вони за наступних голосували, а не для себе», сказав він.

Також журналіст наголосив, що області України не мають рівномірного представництва в парламенті, через що окремі регіони, в порівнянні з іншими, ігноруються народними обранцями.

Під час обговорення учасникам були роздані стандартизовані анкети, відповіді яких будуть проаналізовані та використані як пропозиції до змін у виборчій системі. Результати обговорень також будуть систематизовані та надані на розгляд робочій групі з реформування виборчого законодавства, керівництву ВРУ, лідерам фракцій та народним депутатам.

Джерело: ГМ "Опора"

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica