незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Хроніка » Законопроект "Купуй українське" шкодить українській економіці - Максим Нефьодов

Законопроект "Купуй українське" шкодить українській економіці - Максим Нефьодов

Законопроект "Купуй українське, плати українцям" шкодить системі публічних закупівель і економіці України в цілому - заявив заступник Міністра економічного розвитку та торгівлі України Максим Нефьодов. Міністерствоо економічного розвитку закликала депутатів не підтримувати цей законопроект, але народні депутати ухвалили його у першому читанні. "За" проголосувало 234 депутати, у тому числі три херсонські нардепи.

Хоча Законопроект № 7206 й носить привабливу назву “Купуй українське - плати українцям” та декларує, що він направлений на сприяння розвитку промислового виробництва та малого і середнього підприємництва, насправді, він лобіює інтереси лише окремих виробників.

"Ми детально проаналізували законопроект і дійшли висновку, що він створює корупційні лазівки у системі публічних закупівель України. Автори законопроекту вводять терміни «приведена ціна», яка має розраховуватися за складною і непрозорою математичною формулою, і вимагатиме від постачальників надати додаткові 23 документи та довідки на підтвердження частки “місцевої складової” у виробництві товарів. Необхідність отримання додаткових довідок створює значні корупційні ризики в органах, які видаватимуть такі документи" - розповів Максим Нефьодов журналістам під час прес-туру, який був організований Українським кризовим медіа центром для представників ЗМІ Донецької, Одеської та Херсонської областей.

Наразі понад 99% учасників та переможців у публічних закупівлях - українські компанії, менше 1% - іноземні. Водночас, за даними Держстату, імпортні товари складають лише 27% в загальному обсязі держзакупівель. За оцінками Мінекономрозвитку, в роботах та послугах ця цифра ще нижча. Більше того, 29% загального українського імпорту - це мінеральні палива, нафта і продукти її перегонки. Відтак, в існуючих умовах суттєво знизити долю імпорту в державних закупівлях не видається можливим. Враховуючи вищезазначені факти, вплив законопроекту №7206 на кількість українських товарів, які закуповуються замовниками, буде мінімальним або взагалі відсутнім.

Вимоги, що встановлює закон, - це також надпотужний інструмент обмеження конкуренції на торгах. Законопроект №7206 створює додаткові бар’єри для участі бізнесу в тендері, що веде до зменшення конкуренції і до збільшення ціни за товари і послуги, на які замовники змушені будуть погоджуватися. Це означає, що платники податків будуть переплачувати до 43% за товар тільки тому, що цей товар визначений як "вітчизняний".

Водночас, немає жодної гарантії того, що додаткові доходи українських виробників будуть працювати на економіку України. Законопроект №7206 не передбачає жодних зобов’язань щодо реінвестування додаткових прибутків, отриманих на держтендерах. Тобто, кошти платників податків можуть бути виведені з економіки України до офшорних компаній.

Відтак, захист українського бізнесу лише шкодить малим та середнім виробникам, які не матимуть достатньо ресурсів для доведення “місцевої складової”, та підтримують великих виробників, які не потребують захисту - зазначив чиновник.

Нажаль, народні депутати не дослухалися рекомендацій Міністерства економічного розвитку. 7 грудня 234 депутатів підтримали ухвалили законопроект "Купуй українське" в першому читанні.
"Політична Херсонщина" проаналізувала результати голосування народних депутатів від нашої області. Відразу три депутати - Іван Вінник, Федір Негой (Блок Петра Порошенка "Солідарність") та Юрій Одарченко (ВО "Батьківщина") проголосували "за" цей корупційний законопроект. Два депутати Олександр Співаковський та Сергій Хлань з Блоку Петра Порошенка не голосували за законопроект.


Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica