незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Хроніка » У Новорайській ОТГ обговорили проблеми та конфліктні ситуації

У Новорайській ОТГ обговорили проблеми та конфліктні ситуації

Ще 22 серпня експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень провели в Новорайській ОТГ фокусовану дискусію із виявлення проблем та конфліктних ситуацій. А 20 вересня у Новорайській ОТГ відбувся вже круглий стіл, на якому обговорили результати фокус-групи. У заході взяли участь голова ОТГ Шокуров Олександр Анатолійович, члени виконкому, депутати, активні громадяни.

Експерти ПЦПСД презентували результати фокусованого обговорення, зокрема в ОТГ є проблема з комунікаціями: відсутня інтеграція між двома частинами громади, погана якість сполучення між частинами громади, відсутнє розуміння стратегічних цілей розвитку громади, не має єдиного інформаційного простору громади.

Залучення громадян до обговорення та ухвалення рішень поки що також дуже низьке, відсутні активні громадські організації та групи, відсутні дорадчо-консультативні органи, не використовується потенціал молоді. Експерти Причорноморського центру побачили великий рівень апатії у місцевих мешканців та необхідність удосконалення діючих та застосування нових процедур демократії участі.

До напруження та конфліктів приводить не розуміння сильних та слабких сторін розвитку громади, не зацікавленість в обговоренні сильних та слабких сторін для розвитку громади, невирішеність та незручність автобусного сполучення, відсутність інфраструктури дозвілля, проблеми із культурним відпочинком.

Також громадяни зацікавлені у розвитку мережі культурно-спортивних закладів (спортивні секції, гуртки, музична школа), які на даному етапі поза увагою влади.

Як показало обговорення, у громаді  відсутня практика публічного погодження спірних  питань між різними групами мешканців. Наприклад, є побутові конфлікти щодо водопостачання, які потребують консультацій. Крім того, високий рівень правопорушень, проблема безробіття, відсутнє освітлення вулиць, проблема сміття, каналізації, відсутність системи завезення ліків до аптек, віддаленість та малодоступність безоплатної правової допомоги для мешканців сіл.

Як констатували експерти ПЦПСД, частина проблем може бути вирішена зусиллями громади, частина проблем залежить від рівня економічного розвитку ОТГ, від загальноукраїнської ситуації тощо. Важливо визначитися із переліком проблем, визначити першочергові та запланувати їхнє вирішення.

Голова ОТГ Шокуров Олександр Анатолійович подякував експертам за презентовану інформацію та озвучив свою думку, що найбільшою проблемою в громаді вважає апатію мешканців. Але завдяки активності та небайдужості голови проблеми вже почали вирішуватися. Депутати вже прийняли Програму надання безоплатної правової допомоги й вже робиться ремонт в приміщенні, де буде працювати юрист. Також вже створили робочу групу по впровадженню Стратегії розвитку громади.

За підсумками круглого столу було вирішено, що експерти Причорноморського центру проведуть семінар для депутатів та сільських активістів, на якому розкажуть про процедури прямої демократії та вирішать, в якій формі проводити обговорення першого бюджету об'єднаної громади.

Захід відбувся в рамках проекту “Побудова діалогу в об’єднаних громадах Херсонської області шлях до розв’язання конфліктів”, який здійснює Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження".

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica