незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Козача децентралізація

Козача децентралізація

Превентивні заходи безпеки проти міфів про децентралізацію – так можна було б назвати брифінг НГО «Казача Варта» з села Козачі Лагері, який відбувся 13 січня в Кризовому медіа-центрі Херсон. Основним меседжем заходу була відверта критика не тільки процесу об’єднання громад, а й навіть самого законодавства з цього приводу. Така позиція зустріла гострі запитання зі сторони присутніх журналістів.

Першим виступав Фоменко Іван, голова ГО «Козацька Варта», яка представляє с. Козачі Лагері та Кринки. На самому початку було зазначено, що як загальні збори громадян, так і сільська рада підтримали рішення про те що громада ні з ким об’єднуватись не буде.

«Село здорове, перспективне і наявний ресурс у нас є. Але якщо нас приєднають куди-небудь, цей ресурс зникне, якщо ми не будемо центром територіальної громади.. У нас є лікарня, є лабораторія. І ми розуміємо що це все зникне» - І.Фоменко. За перспективним планом, як зазначив спікер, Казачі Лагері мало би об’єднатись з м. Олешки, проте: «Прямих пропозицій приєднатись не було. Приїзжав мер м.Олешки Воронов і секретар міської ради. Просто так поговорили і пропозиції не поступило».

На цьому градус міфологічності виступів почав стрімко зростати.  Слово взяла Мицик Олеся, мешканка села Казачі Лагері, яка розпочала свій виступ з демонстрації та аналізу однієї з брошурок про процеси децентралізації в Україні. Використовуючи роздатковий матеріал, спікер прийшла до висновку що все брехня – починаючи з аморальності прислів’я «Разом й  батька легше бити», закінчуючи зауваженням що «насправді у нас є об’єднання сільських рад, а не громад». Після аналізу брошури було озвучено, що (далі йде перелік стандартних негативних міфів стосовно децентралізації):

  • ЗУ «Про добровільне об’єднання громад» суперечить конституції та іншим Законам України

  • Громадянин втрачає об’єкти права власності, які записані в ст. 13 Конституції (так як, за словами спікера, цими об’єктами будуть управляти ті органи, які будуть створені після об’єднання)

  •  «Правостановником» активів і пасивів громади стають органи новостворених громад, а не сама громада

  • Розвиток має тільки центр громади, а малі села будуть занепадати

  • Буде зубожіння, село вимре

  • До місцевих бюджетів додали лише акцизи та податки на діяльність фізосіб

Більш повного переліку міфів про децентралізацію знайти складно, тим не менш це є продукт власного аналізу представників громади та робочої групи, яка була створена для аналізу законодавства. Для повноти розуміння ситуації додам ще коментар Пономарчука А.А., який одразу пішов у наступ і заявив наступне:

«Закон – недолугий! Я вам кажу як юрист з 40-літнім стажем. Його готували помічники того ж самого Одарченка, тих самих народних депутатів. Це не депутати готували Закон, а помічники, які трієчники були або взагалі купили дипломи, як всі депутати».

На самому заході були присутні не тільки журналісти, які власне займаються тематикою децентралізації та об’їздили багато сіл Херсонської області, а й Лариса Оленковська – виконавчий директор РВ Асоціації міст України у Херсонській області. Після виступів спікерів розгорнулася гостра дискусія стосовно озвучених заяв, яка здебільшого мала характер розвінчування міфів.

«Якщо взяти бюджет об’єднаної громади і бюджет тих же громад, які були до об’єднання… бюджет об’єднаної громади в п’ять разів збільшився. Наступне, ви забуваєте, що кожна об’єднана громада отримує статус, в бюджетному сенсі, міста обласного значення, і відповідно напряму, повз усі інші обласні, районні ради, державні адміністрації фінансується з державного бюджету», зазначила Л.Оленковська.

Однією з головних причин виникнення та закріплення міфів про об’єднання територіальних громад та децентралізацію є непоінформованість громадян про ці процеси з одного боку, та пропаганда окремих політичних сил та місцевих політиків з іншого. «З людьми ніхто не говорить. Коли ми запитуємо у людей як вони відносяться до об’єднання територіальних громад, ніхто нічого не знає», на початку брифінгу зазначив І.Фоменко.

При цьому, в області проходять багато різних заходів, направлених на просвіту громадян стосовно цього питання – починаючи від круглих столів із залученням експертів та практиків як з Херсонської області, так і з усієї України, закінчуючи візитами в громади таких організацій як Офіс реформ та Асоціація міст України.

«Наше регіональне відділення з консультантами з правових питань, з бюджетних були у вашій громаді в грудні місяці. Ми як організація телефонуємо у вашу сільську раду і просимо розмістити оголошення про зустріч. Якщо люди зібралися – то зібралися», прокоментувала Л.Оленковська, в.о. РВ Асоціації міст України у Херсонській області.

«У нас тут є дискусія. Це є наслідком того, що з нами ніхто не говорить. В місті вирішують як нам жити в селі. Можливо ми десь хибним шляхом йдем, але ми намагаємось шукати правду. А де ми її зможемо знайти? В сільській раді? Сільського голови? Хто до нас появлявся, хто вів з нами діалог?», риторично закінчив брифінг І.Фоменко.

Важливий і визначний момент брифінгу стався саме на закінчення. Коли дискусія втратила обвинувачувані акценти, такі як «Що за нісенітниці ви несете, це вже неможливо слухати» і «Чому ви до нас людей не їздите а тут такі умні сидите?», зав’язався діалог. Представники Козачих Лагерів та Кринків спокійно слухали де і в чому помилились, брали контакти безкоштовних консультантів, самі консультанти спокійно пояснювали тонкощі законодавства та вже наявні приклади позитивного досвіду об’єднаних громад і погоджувались з неможливістю охопити одразу всі громади та деякими недоліками в алгоритмах консультування громад.

Після спілкування з експертами по децентралізації в Херсонській області, виявилося що ситуація стосовно об’єднання Казачих Лагерів та Кринків є доволі складною, за участі великого бізнесу та конфлікту інтересів. Не все так просто як хотілося б, але з подібними труднощами зіткається майже кожна громада. Головне саме людям, жителям громад, взяти до рук всі можливі інструменти прямої демократії і відстоювати власні інтереси. І в цьому їх має підтримати громадянське суспільство, а не воротити носа, нарікаючи на їх непоінформованість в тонкощах законодавства.



Посилання на відео-запис брифінгу.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica