незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Дослідники визначили Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу в Україні за 2014 – 2016 роки

Дослідники визначили Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу в Україні за 2014 – 2016 роки

 15 лютого 2018 року о 13-00 год. в прес-клубі «Новий день», що за адресою вул.. Преображенська, 26, відбулася прес-конференція «Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу в Україні за 2014 – 2016 роки. Презентація результатів у Херсонській області». Організатором заходу був Центр досліджень південноукраїнського прикордоння.

Захід проводився в рамках проекту «Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу: оцінка економічних реформ в регіонах України на шляху до впровадження зони вільноїторгівлі з ЄС», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з Центром досліджень південноукраїнського прикордоння у складі Асоціації регіональних аналітичних центрів. Реалізація проекту стала можливою в рамках ініціативи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (м. Київ) «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid).

Під час заходу були представлені результати дослідження розрахунку Індексу Євроінтеграційного Економічного Поступу за 2014 – 2016 роки в Херсонській області.

Відбувся виступ-презентація результатів дослідження Володимира Коробова, керівника Центру досліджень південноукраїнського прикордоння, який зауважив, що регіональна економічна політика трансформується в умовах децентралізації, практичні питання євроінтеграційного поступу будуть дещо зміщатися в ОТГ, навіть міжрегіональні звязки і економічне реформування.

Виступ партнера по проекту з Миколаєва – Деніса Барашковського з теми порівняння результатів дослідження в Херсонській та Миколаєвській областях.

Учасникам було надано звіт з результатами дослідження.

До участі у заході запрошені представники регіональних органів влади і самоврядування; представники організацій, що займаються питаннями дослідження економічної політики в контексті імплементації Угоди про асоціацію та впровадження ПВЗВТ; дослідники та науковці у сфері економіки; представники агенцій регіонального розвитку; представники бізнесу; зацікавлені представники широкої громадськості та громадські експерти;представники засобів масової інформації.

1. Місце області в загальноукраїнському рейтингу у 2014, 2015 та 2016 рр.

У загальному рейтингу відповідно до показника «Євроіндекс» Херсонщина займала:

у 2014 році – 17 місце із показником 0,2404;

у 2015 році – 10 місце із показником 0,3634;

у 2016 році – 12 місце із показником 0,3546.

Відповідно до показників євроіндексу Херсонська область обіймає серединну позицію у рейтингу областей України впевнено обійшовши усі північні області та деякі центральні. Зокрема, сусідні з Херсонщиною області Миколаївська – 22 позицію в рейтингу, Дніпропетровська – 17 позицію, Запорізька – 13 позицію.

2. Опис динаміки індексу та субіндексів за 2014, 2015 та 2016 рр.


Показник

2014 (значення /місце у рейтингу у дужках)

2015

2016

Індекс

0,2404 (17)

0,3634 (10)

0,3546 (12)

Субіндекс 1

0,2649 (19)

0,3062 (20)

0,3601 (16)

Субіндекс 2

0,1948 (12)

0,4696 (3)

0,3444 (7)\


Херсонщина у порівнянні з минулими роками у 2016 році дещо послабила позиції. Так, проаналізувавши динаміку Індексу вона перемістилась на дві сходинки нижче у порівнянні з 2015 роком, але, показавши у 2015 великий скачок з 17 позиції у 2014 – на 10 сходинку приблизно з тим же показником перемістилася лише на 2 позиції нижче.

Відповідно до змін Субіндексу 1 (субіндекс глибини торговельно-економічних зв’язків) – Херсонщина піднялася у рейтингу на 4 позиції у порівнянні з 2014 та 2015 рр.

Відповідно до змін Субіндексу 2 (субіндекс інституційної підтримки євроінтеграційного поступу) – Херсонщина зменшила значення цього показника та перемастилася з 3 сходинки на 7, но при цьому зберегла позитивну тенденцію у порівнянні із 2014 роком.

3. Опис трьох найкращих та трьох найгірших показників за 2014, 2015 та 2016 рр. у складі Субіндексу 1

Таблиця 2 –Динаміка ненормалізованих показників у складі Субіндексу 1 «Субіндекс глибини торговельно-економічних зв’язків»

При детальному аналізі динаміки змінення ненормалізованих показників у складі Субіндексу 1 «Субіндекс глибини торговельно-економічних зв’язків» можна виявити як позитивні зміни, так й негативні. Негативними можна вважати показники, що мають значення рівне «0»:

-індекс інвестиційної відкритості регіону для ЄС;

-кількість схвалених (уповноважених) експортерів відносно до загальної кількості експортерів товарів;

-кількість суб'єктів господарювання промисловості, яким надано право експорту харчової продукції тваринництва до країн ЄС, відносно до загальної кількості суб'єктів господарювання, що займаються виробництвом харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів.

Також до негативних можна віднести показники, що наближення до нульового значення й відповідно до цих значень Херсонщина саме по цих показниках займає останню позицію:

-індекс внутрішньогалузевої торгівлі з ЄС;

-індекс проникнення імпорту з ЄС;

-коефіцієнт зовнішньоторговельного обороту регіону з ЄС.

Разом із негативним впливом можна виділити й позитивний вплив деяких показників, а саме «Показник грошових переказів фізичних осіб з ЄС до регіону». Враховуючи інші регіони, Херсонщина посідає 2 місце у 2016 році по цьому показнику.

По кожному з показників у складі Субіндексу 2 «Субіндекс інституційної підтримки євроінтеграційного поступу» Херсонщина займає невисокі позиції відносно інших регіонів України.

Найгіршими показниками, по яких значення мінімальні «0», для Херсонщини є:

-кількість організованих обласними державними адміністраціями навчальних поїздок з тематики сільського зеленого туризму до держав – членів ЄС, відносно чисельності наявного населення;

-кількість укладених договорів про двосто¬роннє співробітництво з питань розвитку сільського зеленого туризму між областю та відповідними адміністративно-територі¬альними одиницями держав - членів ЄС, відносно  чисельності наявного населення регіону.

-кількість проведених презентацій економічного та інвестиційного потенціалу регіону в органах і структурах ЄС, відносно кількості підприємств регіону;

До позитивних результатів можна віднести значення показника «Кількість проектів в рамках Європейського інструменту сусідства та інших доступних Україні програм ЄС, що реалізуються в регіоні відносно чисельності населення регіону, од./тис. осіб» – Херсонська область посіла 3 місце.

4. Оцінка дій регіональних органів влади по виконанню «економічних» пунктів Розпорядження КМУ від 17.09.2014 р. № 847-р “Про імплементацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС” у 2014, 2015 та 2016 рр.

Відповідно до пункту п. 7 «Організація та проведення тренінгів, семінарів, конференцій, засідань за круглим столом з питань виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (далі - Угода про асоціацію)»:

Херсонським обласним центром перепідготовки та підвищення кваліфікації продовжено навчання за програмою короткотермінового семінару: «Практика взаємовідносин України та ЄС: імплементація Угоди про Асоціацію». Також з секретарями сільських та селищних рад проведено лекції «Досвід формування та реалізації регіональної політики (на прикладі ЄС та окремих країн Центральної та Східної Європи)».

За весь період за програмами тематичних постійно діючих семінарів «Практика взаємовідносин України та Європейського Союзу: Угода про асоціацію», «Практика взаємовідносин України та ЄС: імплементація Угоди про Асоціацію», «Практика взаємовідносин України та ЄС: реалізація Угоди про Асоціації», «Досвід формування та реалізації регіональної політики (на прикладі ЄС та окремих країн Центральної та Східної Європи)» свій фаховий рівень підвищили понад 800 державних службовці та 600 посадових осіб.

Відповідно до пункту п. 334 «Сприяння створенню та розширенню інфраструктури для розвитку малого та середнього бізнесу (бізнес-інкубатори, технопарки, фонди підтримки підприємництва) в регіонах, забезпечення участі України у програмах ЄС стосовно розвитку малого та середнього підприємництва»:

Обласна державна адміністрація сприяє створенню в області максимально комфортного бізнес-середовища та сприятливого бізнес-клімату для залучення інвестицій, допомагає бізнесу у виході на нові ринки збуту. На сьогодні ефективним механізмами надання допомоги суб’єктам підприємницької діяльності залишились: фінансово-кредитне пільгове кредитування та отримання коштів Міжнародної технічної допомоги (грантів, кредитів тощо). Так, підписано Меморандум про співпрацю між обласною державною адміністрацією та Фондом Східна Європа щодо реалізації в області Програми «Лідерство в економічному врядуванні» (ЛЕВ), яка впроваджується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Для створення Стратегічного плану підвищення конкурентоздатності регіону, Департаментом спільно з громадською організацією «Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад» за підтримки проекту USAID ЛЕВ розроблено «Дорожню карту для розвитку малого та середнього підприємництва в регіоні». Разом з цим, розроблено проект Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва Херсонської області на період до 2020 року. Наразі проект проходить етап публічного обговорення, який у подальшому планується винести на розгляд сесії обласної ради.

Відповідно до пункту п. 360 Укладення договорів про двостороннє співробітництво з питань розвитку сільського зеленого туризму між областями України та відповідними адміністративно-територіальними одиницями держав - членів ЄС, організація та проведення тренінгів для сільського населення, відповідних конференцій, засідань за круглим столом, семінарів із залученням експертів ЄС, організація навчальних поїздок до держав - членів ЄС»:

Заходи з охорони культурної спадщини на території Херсонської області включено до окремого розділу нової Програми розвитку культури і духовності на 2016-2020 роки.

Територія Григорівської сільської ради Чаплинського району визначена зоною надання послуг у галузі з надання послуг по розміщенню та харчуванню туристів, в межах якої знаходиться туристичний об’єкт – «Лемурійське озеро» затоки оз. Сиваш, що містить мулово-сульфідні грязі, які мають лікувальні властивості. У селі Григорівка знаходяться 17 садиб приватного сектору, які приймають туристів та надають послуги тимчасового розміщення.

З метою сприяння розвитку в с. Григорівка сільського зеленого туризму створено громадську організацію «Майбутнє Григорівки», яка активно приймає участь в грантових проектах Європейського Союзу та Програмах Розвитку ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду».

Ведеться тісна співпраця з Національним парком «Джарилгацький» з розробки туристичних маршрутів та залучення туристичних агентств, перевізників до надання якісних послуг для відпочиваючих, з метою покращення туристичного іміджу області. Наразі розроблені та функціонують 4 маршрути територією Національного парку «Джарилгацький».

До заходів програми включено проект «Створення археологічного заповідника «Амадока», який знаходиться на території с. Червоний Маяк Бериславського району.

Проведено рятувально-охоронні археологічні роботи, здійснено пілотний проект по залученню і обслуговуванню туристичних груп, проведено екскурсії для туристів із США, Європи, школярів навчальних закладів Херсонської області. Підготовлено презентаційні матеріали для інвесторів із Канади.

Відповідно до пункту п. 471 Проведення презентацій економічного та інвестиційного потенціалу регіонів України в органах і структурах ЄС»:

Щорічно проводиться Міжнародний інвестиційний форум «Таврійські горизонти: привабливість, співпраця, інвестиції, економічний розвиток». Підписано меморандум про порозуміння та взаємодію між Міжнародним Торговим Центром та Херсонською обласною державною адміністрацією, що передбачає надання Міжнародним Торговим Центром консультативної підтримки малим і середнім підприємствам.

Організовано діловий візит до Німеччини, в якому взяли участь представники аграрної сфери області (делегація відвідала міжнародну виставку та підприємства агропромислової галузі).

З метою налагодження бізнес-контактів, розширення ринків збуту, ознайомлення із сучасними інноваційними технологіями та технікою, прогнозами виробництва і цін на плодоовочеву продукцію в 2014-2016 роках та впровадження систем безпечності і якості сільськогосподарської продукції, Департаментом агропромислового розвитку обласної державної адміністрації щорічно проводяться виставки «Південний агропромисловий ярмарок «Фермер», конференції на тему «Нові етапи експорту сільгосппродукції». Під час цих заходів обговорюються питання щодо підвищення результативності та ефективності залучення інвестиційних джерел, збільшення експортного потенціалу області, запровадження сучасних інноваційних технологій в сільському господарстві та розширення ринків збуту сільськогосподарської продукції до країн ЄС, Азії, Близького та Середнього Сходу. Також представниками провідних експертно-аналітичних компаній України та оптових ринків сільськогосподарської продукції України охарактеризовано кон’юнктуру ринку по країні та за її межами, надається прогноз виробництва та цін на плодоовочеву продукцію в кожному із сезонів у 2014-2016 рр.

Відповідно до пункту п. 474 «Залучення допомоги ЄС у рамках Всеохоплюючої інституційної розбудови, інструментів Twinning, TAIEX та забезпечення співпраці у рамках програми SIGMA»:

Ведеться робота над проектом «Активізація територіальної громади Херсона для подолання проблем вимушених переселенців» в рамках фінансового проекту Європейського Союзу «Підтримка регіонального розвитку в Україні».

Загальна вартість проекту складає 19,42 млн грн. Всього профінансовано 13,72 млн грн., у т.ч. з міського бюджету 2,83 млн грн.

Першочерговими завданнями Проекту є проведення базового ремонту та устаткування гуртожитків на території м. Херсона з метою тимчасового житла внутрішньо переміщених осіб, надання соціальних послуг і соціальної підтримки зазначеним особам, сприяння їх самозайнятості та стимулювання економічної активності.

Відповідно до пункту п. 483 «Забезпечення доступу громадськості та засобів масової інформації до актуальної інформації з питань імплементації Угоди про асоціацію шляхом запровадження, ведення та систематичного оновлення відповідних розділів на офіційних сайтах центральних та місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, залучених до формування та реалізації державної політики європейської інтеграції; створення спеціального інтернет-порталу із залученням технічної допомоги в рамках Програми Всеохоплюючої інституційної розбудови (СIВ)»:

З метою забезпечення доступу громадськості та засобів масової інформації до актуальної інформації з питань імплементації Угоди про асоціацію на офіційних сайтах райдержадміністрацій було розміщено рубрики під назвами: «Європейська інтеграція», «Угода про асоціацію між Україною та ЄС», «Євроінтеграція та євроатлантичне співробітництво», «Імплементація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», «Україна – ЄС», які систематично оновлюються.

5. Оцінка дій регіональних органів влади по виконанню «економічної» частини обласного плану заходів з імплементації УА.

В Херсонській області розроблено «План заходів з імплементації у Херсонській області Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, на 2014-2017 роки», що затверджено Розпорядженням № 710 від 09.10.2014 Голови Обласної державної адміністрації Херсонській області.

Усі заходи в даному плані перекликаються із Розпорядження КМУ від 17.09.2014 р. № 847 р «Про імплементацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС». Кожний з цих заходів покладено на департаменти та управління з строком виконання, по більшості пунктів, кінець 2017 року.

Щоквартально Херсонською обласною державною адміністрацією формуються звіти «про виконання плану заходів з імплементації у Херсонській області Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, на 2014-2017 роки».

Загальна оцінка дій оцінки дій органів влади області щодо виконання протягом 2014-2016 років «економічної» частини обласного плану заходів є задовільною, що підтверджує зростання показника Субіндекс 1 – «глибини торговельно-економічних взаємозв’язків з ЄС» з 19-20-ї позиції у 2014-2015 роках до 16 позиції у 2016 році (показник: 0.3601), при цьому Херсонщина несуттєво поступається сусідньому Миколаївському регіону (показник: 0.3621, 13 місце), значно випереджає Запорізький регіон (показник: 0.3263, 20 місце) та Дніпропетровський регіон (показник: 0.3541, 18 місце). Зокрема:

- регулярно проводяться зустрічі керівництва обласної державної адміністрації з представниками іноземних делегацій та міжнародних організацій: Ісламської Республіки Іран, Республіки Туреччина, Швеції, Республіки Білорусь, Херсонської групи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні та представниками південноукраїнського офісу ГО «КримSOS» (виконавчими партнери Агентства ООН з питань біженців в Україні);

- забезпечено формування прогнозних макроекономічних показників соціально-економічного розвитку та програмних документів;

- рішенням обласної ради від 10 вересня 2015 року № 1296 затверджено Стратегію розвитку Херсонської області на період до 2020 року, яка розроблена відповідно до методології проекту Європейського Союзу «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні»;

- рішенням обласної ради від 31 березня 2016 року № 78 затверджено план заходів з реалізації у 2016-2017 роках вказаної Стратегії;

- здійснюється розробка проекту плану заходів з реалізації у 2018-2020 роках Стратегії розвитку Херсонської області на період до 2020 року;

- розроблено та затверджено рішенням обласної ради від 29 грудня 2016 року № 357 програму економічного, соціального та культурного розвитку Херсонської області на 2017 рік.

6. Висновки та рекомендації.

Херсонщина у порівнянні з минулими роками у 2016 році дещо послабила позиції у загальному рейтингу серед регіонів України. Вона перемістилась на дві сходинки нижче у порівнянні з 2015 роком, але, показавши у 2015 великий скачок з 17 позиції у 2014 – на 10 сходинку приблизно з тим же показником перемістилася лише на 2 позиції нижче.

Херсонська область за період 2014-2016 років показала й позитивну динаміку зростання у 2014 по 2015 рр., та негативну динаміку спаду з 2015 по 2016 рр.. Насамперед, це обумовлено зростанням показників п інших регіонах. Незважаючи на це, Херсонщина перебуває в середині загальноукраїнського рейтингу і посідає 12 місце.

Відповідно до змін Субіндексу 1 (субіндекс глибини торговельно-економічних зв’язків) – Херсонщина піднялася у рейтингу на 4 позиції у порівнянні з 2014 та 2015 рр.

Відповідно до змін Субіндексу 2 (субіндекс інституційної підтримки євроінтеграційного поступу) – Херсонщина зменшила значення цього показника та перемастилася з 3 сходинки на 7, но при цьому зберегла позитивну тенденцію у порівнянні із 2014 роком.

При детальному аналізі динаміки змінення ненормалізованих показників у складі Субіндексу 1 «Субіндекс глибини торговельно-економічних зв’язків» можна виявити як позитивні зміни, так й негативні. Негативними можна вважати показники, що мають значення рівне «0»:

-індекс інвестиційної відкритості регіону для ЭС;

-кількість схвалених (уповноважених) експортерів відносно до загальної кількості експортерів товарів;

-кількість суб'єктів господарювання промисловості, яким надано право експорту харчової продукції тваринництва до країн ЄС, відносно до загальної кількості суб'єктів господарювання, що займаються виробництвом харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів.

Також до негативних можна віднести показники, що наближення до нульового значення й відповідно до цих значень Херсонщина саме по цих показниках займає останню позицію:

-індекс внутрішньогалузевої торгівлі з ЄС;

-індекс проникнення імпорту з ЄС;

-коефіцієнт зовнішньоторговельного обороту регіону з ЄС.

Разом із негативним впливом можна виділити й позитивний вплив деяких показників, а саме «Показник грошових переказів фізичних осіб з ЄС до регіону». Враховуючи інші регіони, Херсонщина посідає 2 місце у 2016 році по цьому показнику.

По кожному з показників Херсонщина займає невисокі позиції відносно інших регіонів України.

Найгіршими показниками, по яких значення мінімальні «0», для Херсонщини є:

-кількість організованих обласними державними адміністраціями навчальних поїздок з тематики сільського зеленого туризму до держав – членів ЄС, відносно чисельності наявного населення;

-кількість укладених договорів про двостороннє співробітництво з питань розвитку сільського зеленого туризму між областю та відповідними адміністративно-територі¬альними одиницями держав - членів ЄС, відносно  чисельності наявного населення регіону.

-кількість проведених презентацій економічного та інвестиційного потенціалу регіону в органах і структурах ЄС, відносно кількості підприємств регіону;

До позитивних результатів можна віднести значення показника «Кількість проектів в рамках Європейського інструменту сусідства та інших доступних Україні програм ЄС, що реалізуються в регіоні відносно чисельності населення регіону, од./тис. осіб» – Херсонська область посіла 3 місце.

На підставі результатів аналізу розрахункового значення Індексу євроінтеграційного економічного поступу по двом складовим (субіндекс глибини торговельно-економічних зв’язків та субіндекс інституційної підтримки євроінтеграційного поступу) подальше підвищення загального показника Індексу та рейтингового місця Херсонської області можливе за рахунок наступних чинників, що передбачають розробку та впровадження відповідних заходів на місцевому рівні:

- поширити доступ громадськості та засобів масової інформації до актуальної інформації з питань імплементації Угоди про асоціацію шляхом запровадження створення спеціального інтернет-порталу із залученням технічної допомоги в рамках Програми Всеохоплюючої інституційної розбудови (СIВ);

- активізувати залучення допомоги ЄС у рамках програми SIGMA – програма підтримки вдосконалення врядування та менеджменту, для модернізації системи державного управління;

- активізувати залучення допомоги ЄС у рамках програми TAIEX для обміну інформацією з метою розбудови інституціональної спроможності, необхідної для адаптації національного законодавства до законодавства ЄС.


Додаткова інформація: 050982 80 62 Володимир Кузьмич Коробов.

Повний текст звіту можна отримати за запитом на електронну адресу: koroboff@i.ua

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica