незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Колонки » Олександр Мошнягул » Як покращити ситуацію із земельною сферою. Пропозиція громадськості

Як покращити ситуацію із земельною сферою. Пропозиція громадськості

Обговорення ситуації із земельною сферою у Херсоні 
Вчора, 11 грудня обговорили з міським головою пропозиції громадської ради щодо покращення ситуації в земельній сфері міста. Як відомо, в четвер 6 грудня, громадська рада затвердила 5 таких пропозицій. Нагадаю кожну з них по черзі, та наведу по кожній з них реакцію міського голови.

1 Відповідним виконавчим органам Херсонської міської ради продовжувати договори оренди земельних ділянок комунальної власності без винесення на сесію якщо орендар виконує всі вимоги законодавства.
Міський голова отримав таку можливість від ради ще в 2014 році, але сьогодні не готовий нею користуватись, адже земельні питання знаходяться у виключній компетенції депутатського корпусу і він не має бажання перебирати цю компетенцію на себе та на працівників виконавчих органів. Адже питання з високим ступенем відповідальності мають вирішуватись колегіально.

2. Громадська рада пропонує надати можливість відповідним виконавчим органам Херсонської міської ради укладати прямі договори із власниками тимчасових споруд, які розміщені більш ніж 3 роки, та виконують всі вимоги законодавства.

З цією пропозицією міський голова погоджується. Якщо власник такої тимчасовою споруди дійсно не порушує законодавство, сама споруда має привабливий охайний вигляд, не заважає іншим, а власник бере участь в благоустрої прилеглої території та сплачує кошти в бюджет, то з такими власниками потрібно укладати саме прямі договори.

3. Міському голові рекомендували сприяти у створенні тимчасової контрольної депутатської комісії із питань землекористування.
На думку міського голови це питання знаходиться у виключній компетенції депутатського корпусу. Особисто він готовий визначатись по цьому питанню на сесії, але, чи вистачить голосів депутатів для її створення? Тобто вирішення цього питання не в його компетенції.

4. Не вносити додатки у земельні питання, які були заздалегідь оприлюднені і вже розглянуті депутатами на комісіях.
Міський голова повністю підтримує цю пропозицію і вважає, що потрібно навести лад із розглядом земельних питань на сесіях взагалі. Земельних питань дуже багато, і не дуже добре коли купа таких питань виникає напередодні сесії, під час засідання Робочої групи, або вже в день голосування. Депутати часто не встигають ознайомитись з цими питаннями, виникають непотрібні напруження та спекуляції. Департамент та профільна комісія повинні забезпечити своєчасний розгляд питань у відповідності до законодавства та здорового глузду, надати можливість ознайомитись з ними і колег депутатів і громадськість.

5. На 2019 рік передбачити кошти та провести аерофотозйомку парків, скверів та земельних зон для проведення інвентаризації та детальних планів.

Міський голова запевнив, що кошти на таку зйомку закладаються в бюджет на 2019 рік і підтримує ідею проведення інвентаризації.
Також, я повідомив, що у представників громадськості виникло багато питань до діяльності комунального підприємства, яке очолює депутат Олена Мазур. Домовились, що найближчим часом представники громадської ради зустрінуться з депутатом та поставлять їй всі незручні питання.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica