незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Хроніка » ПЦПСД та Кочубеївська громада взяли курс на розбудову освіти та медицини

ПЦПСД та Кочубеївська громада взяли курс на розбудову освіти та медицини

Сьогодні, мабуть, немає об’єднаних територіальних громад, які б не розуміли важливості стратегічного планування. У Херсонській області перша Стратегія розвитку громади строком на 10 років була розроблена в Кочубеївській ОТГ, на початку 2017 року. Але одна справа розробити, а інша – виконати. Тож, незважаючи на те, що за півтора роки Кочубеївка досягла багато, у впровадженні Стратегії є певні проблеми, особливо в реалізації соціального блоку, до якого входять освіта та медицина.

Саме від освіти та медицини в першу чергу залежить життя громадян і майбутнє громади. І цим галузям дійсно була приділена велика увага: відбулася оптимізація учбових закладів, був організований шкільний автобус для учнів, зроблено поточний ремонт приміщень дитсадків, в школах провели інтернет, розпочала роботу екстрена медична допомога, яка вже врятувала чимало життів.

Але при цьому існують певні проблеми, які гальмують якісне впровадження Стратегії. Про це нам розповів Олександр Мошнягул –  керівник Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, експерти якого власне розробили текст кочубеївської Стратегії, а також програми сприяння залученню медичних та педагогічних кадрів, затверджені сільською радою.

«Проблема в тому, що не всі оперативні цілі, передбачені стратегічним планом, поки що відображені в місцевих програмах розвитку.  Окремі програми або не виконуються взагалі, або, реалізуються занадто повільно, до процесу недостатньо активно залучається населення громади. Крім того, реалізація Стратегії не в повній мірі враховує базові засади загальноукраїнських реформ. Вирішити ці проблеми можна шляхом впровадження нових документів та прийняття ефективних управлінських рішень», - прокоментував Олександр Дмитрович.

Усвідомлюючи проблему, Причорноморський центр розпочинає новий проект, направлений на сприяння в реалізації завдань освітнього та медичного компонентів Стратегії розвитку Кочубеївської ОТГ.

У межах проекту буде створена група експертів, яка проаналізує причини недовиконання завдань Стратегічного плану в сфері медицини та освіти. Результати аналізу та підготовлені висновки й рекомендації будуть обговорені в громаді в форматі Діалогових груп, під час яких будуть зібрані експертні пропозиції. На підставі проведеного аналізу та зібраних пропозицій будуть розроблені проекти комплексних програм «Освіта» та «Медицина», які узагальнять положення Стратегії, врахують вимоги загальноукраїнських реформ та пропозиції місцевих експертів та активістів.

Окрему увагу, вважають експерти ПЦПСД, треба приділити залученню до вирішення освітніх та медичних проблем мешканців громади, покращенню співпраці між громадянами та владою. Тож в рамках проекту буде проведено громадське обговорення розроблених НПА, їх обговорення Комітетом управління впровадження Стратегії (КУВ). Після цього програми будуть передані на розгляд сільської ради.

У результаті виграють всі: мешканці громади побачать, що Стратегічний план справді виконується, реалізація стратегічних завдань в сфері освіти та медицини стане більш якісною, покращиться якість освітніх та медичних послуг в громаді, підвищиться якість життя мешканців громади, працівники освіти та медицини стануть більш соціально захищеними, що дасть надію на подолання нестачі кадрів.

Проект «Сприяння в реалізації завдань освітнього та медичного компонентів Стратегії розвитку Кочубеївської ОТГ» здійснює Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження".

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica