незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » Активність Скадовських депутатів в комісіях знизилася

Активність Скадовських депутатів в комісіях знизилася

Скадовська міська рада 

Закон України «Про місцеве самоврядування» говорить про обов’язковість розгляду всіх питань, що виносяться на сесії постійними депутатськими комісіями. Комісії мають не лише вести протоколи, а й публікувати їх на сайті міської ради, про це говорить Закон «Про доступ до публічної інформації». Протокол є документом, що підтверджує роботу наших обранців. А його ведення регламентується відповідною постановою Кабінету Міністрів № 1242. Згідно документу по кожному питанню порядку денного друкується прізвище доповідачів, короткий текст виступу, а потім прізвище та опис виступів усіх хто прийняв участь у обговорені. Напевно все зрозуміло й пересічному виборцю.

В Скадовській міській раді 5 постійних депутатських комісій. За період з 1.06.2016 р. до 31.10.2016 р. відбулося 7 сесій. Оскільки перед кожною сесією депутати мали розглядати всі питання порядку денного на комісіях то повинно було відбутися по 7 засідань кожної комісії. Але 12, 15, 17 сесії були позачерговими тай кількість питань, що на них виносилися була мінімальною. Отже кількість засідань комісій повинно бути хоча б 3. Отже оцінювалися протоколи комісій за період з 1.06.2016 р. до 31.10.2016 р.

За цей період на сайті Скадовської міської ради оприлюднені: 4 протоколи комісії з питань законності, запобігання корупції, захисту прав та свобод громадян, депутатської діяльності та етики (мандатна), дотримання Статуту територіальної громади міста Скадовська, Регламенту роботи ради та взаємодії з правоохоронними органами. Відповідно 9, 10, 11 та 12 засідання. 

Депутат Бєлоус Олексій Петрович («Наш край») пропустив 9 засідання. Депутат Лавриненко Євген Васильович («Опозиційний блок») пропустив 10 засідання комісії.

Згідно протоколу № 9 Комісії з питань законності… вказано, що з майже з усіх питань виступала голова комісії Ольга Іванівна Бутенко 22 рази з 23 питань. На цьому засіданні Ольга Іванівна не виступала тільки з питання преміювання міського голови. Депутат Кулида С.І. («Солідарність») виступав на 15 рази у зв’язку з обговоренням питань порядку денного, вносив пропозиції. Депутат Павловський Ю.А. («Самопоміч») 13 у зв’язку з обговоренням питань порядку денного, вносив пропозиції, зачитував проекти рішень. Депутат Лавриненко Є.В. («Опозиційний блок») виступав 8 разів у зв’язку з обговоренням питань порядку денного, вносив пропозиції.

Згідно протоколу № 10 Комісії з питань законності… вказано, що з майже з усіх питань виступала голова комісії Ольга Іванівна Бутенко 28 разів з 30 питань. Традиційно на цьому засіданні Ольга Іванівна не виступала з питання преміювання міського голови. Депутат Кулида С.І. («Солідарність») виступав на 17 разів у зв’язку з обговоренням питань порядку денного, вносив пропозиції. Депутат Павловський Ю.А. («Самопоміч») виступав 15 разів у зв’язку з обговоренням питань порядку денного, вносив пропозиції, зачитував проекти рішень. Депутат Белоус О.П. («Наш край») виступав 9 раз у зв’язку з обговоренням питань порядку денного, вносив пропозиції.

Згідно протоколу № 11 Комісії з питань законності… вказано, що з майже з усіх питань виступала голова комісії Ольга Іванівна Бутенко 17 разів з 21 питання. Традиційно на цьому засіданні Ольга Іванівна не виступала з питання преміювання міського голови та двох його заступників. Депутат Кулида С.І. («Солідарність») виступав на 10 рази у зв’язку з обговоренням питань порядку денного, вносив пропозиції. Депутат Павловський Ю.А. («Самопоміч») виступав 9 разів у зв’язку з обговоренням питань порядку денного, вносив пропозиції, зачитував проекти рішень. Депутат Лавриненко Є.В. («Опозиційний блок») виступав 6 разів у зв’язку з обговоренням питань порядку денного, вносив пропозиції. Депутат Белоус О.П. («Наш край») виступав 2 рази у зв’язку з обговоренням питань порядку денного, вносив пропозиції.

Згідно протоколу № 12 Комісії з питань законності… вказано, що з майже з усіх питань виступала голова комісії Ольга Іванівна Бутенко 20 рази з 25 питань. Традиційно на цьому засіданні Ольга Іванівна не виступала з питання преміювання міського голови та його першого заступника. Депутат Кулида С.І. («Солідарність») виступав на 8 рази у зв’язку з обговоренням питань порядку денного, вносив пропозиції. Депутат Павловський Ю.А. («Самопоміч») виступав 14 разів у зв’язку з обговоренням питань порядку денного, вносив пропозиції, зачитував проекти рішень. Депутат Лавриненко Є.В. («Опозиційний блок») виступав 10 разів у зв’язку з обговоренням питань порядку денного, вносив пропозиції. Депутат Белоус О.П. («Наш край») виступав 6 раз у зв’язку з обговоренням питань порядку денного, вносив пропозиції.

Загалом на сайті оприлюднені 11 протоколів комісії з питань законності, запобігання корупції, захисту прав та свобод громадян, депутатської діяльності та етики (мандатна), дотримання Статуту територіальної громади міста Скадовська, Регламенту роботи ради та взаємодії з правоохоронними органами.

З червня по жовтень на сайті Скадовської міської ради оприлюднені 4 протоколи комісії з питань підприємництва та регуляторної політики, організації і діяльності закладів і об’єктів гуманітарної сфери, розвитку курортної зони, охорони навколишнього природного середовища, по роботі з молоддю, проведенню культурно-масових та спортивних заходів. Відповідно 7, 8 та … та два протоколи 10 засідання (№ 10 від 26.08.2016 р. та № 10 від 11.10.2016 р.). Депутат Повжик Олена Іллівна («Солідарність») пропустила 7 засідання. Депутат Смирнова Галина Олександрівна («Наш край») пропустила 10 засідання (від 26.08.2016 р.). Депутат Ємельянов Володимир Костянтинович (Партія зелених України) пропустив теж 10 засідання (від 11.10.2016 р.). В протоколі № 7 (15.06.2016 р.), № 8 протоколі (20.07.2016 р.), № 10 протоколі (26.08.2016 р.) та № 10 (11.10.2016 р.) протоколах комісії лише голова комісії Грищенко Тетяна Василівна («Самопоміч») чітко вказує коли вона особисто утрималася, а коли не голосувала. На 7 засіданні комісії депутат Смирнова Г.О. («Наш край») внесла 1 пропозицію. На 8 засіданні комісій депутат Смирнова Г.О. («Наш край») внесла 1 пропозицію. 10 (11.10.2016 р.) засіданні депутат Грищенко Тетяна Василівна («Самопоміч») внесла 1 пропозицію. На інших засіданнях не зафіксовано виступи та пропозиції депутатів.

Загалом на сайті оприлюднені 8 протоколів комісії з питань підприємництва та регуляторної політики, організації і діяльності закладів і об’єктів гуманітарної сфери, розвитку курортної зони, охорони навколишнього природного середовища, по роботі з молоддю, проведенню культурно-масових та спортивних заходів.

На сайті Скадовської міської ради вказано, що є 4 протоколи комісії з питань соціально-економічного розвитку міста, планування та виконання бюджету, встановлення місцевих податків, зборів та інвестиційної політики. Але протокол за 13 червня 2016 р. не виставлений на сайті. Відповідно є протоколи №8, №9 та протокол без номера від 13 жовтня 2016 року. Причому на засіданнях №8 та №9 була відсутня голова комісії Кабакова Галина Іванівна («Опозиційний блок»). Депутат Казберук Людмила Андріївна (Радикальна партія) пропустила 8 засідання та засідання від13 жовтня 2016 року. В протоколі № 9 з одного питання вказано, що голосували «За» Головко С.П., Швець В.В., Васильєв О.П., «Утрималась» Казберук Л.А. Згідно протоколів комісії не зафіксовано виступи та пропозиції депутатів.

Загалом на сайті вказані 8 протоколів комісії з питань соціально-економічного розвитку міста, планування та виконання бюджету, встановлення місцевих податків, зборів та інвестиційної політики, але один з протоколів не відкривається.

На сайті Скадовської міської ради оприлюднено 5 протоколів комісії з питань житлово-комунального господарства, розвитку промисловості, транспорту, торгівлі та ефективного використання об’єктів комунальної власності. Відповідно 7, 7-А, 8, 9 та 10 засідання. Депутат Дзюба Микола Андрійович («Відродження») пропустив 8, 9 та 10 засідання. Згідно протоколів комісії не зафіксовано виступи та пропозиції депутатів.

Загалом на сайті оприлюднені 8 протоколів комісії з питань житлово-комунального господарства, розвитку промисловості, транспорту, торгівлі та ефективного використання об’єктів комунальної власності.

На сайті Скадовської міської ради оприлюднено 2 протоколи комісії з питань адміністративно-територіального устрою, врегулювання земельних відносин та будівництва. Відповідно 8 та 9 засідання. Згідно протоколів депутати на засіданні комісії пропозицій не вносили та взагалі не виступали.

Загалом на сайті оприлюднені 5 протоколів комісії з питань адміністративно-територіального устрою, врегулювання земельних відносин та будівництва.

Протоколи Комісії з питань соціально-економічного розвитку міста, планування та виконання бюджету, встановлення місцевих податків, зборів та інвестиційної політики та Комісії з питань житлово-комунального господарства, розвитку промисловості, транспорту, торгівлі та ефективного використання об’єктів комунальної власності за порядком ведення, характером рішень, орфографією та пунктуацією, стилем, шрифтом та навіть опечатками є тотожними. В останніх протоколах тотожним є відношення до депутатів прогульників, а саме їх відсутність ніяк не зазначена. Причиною цієї схожості є те, що секретар Комісії з питань житлово-комунального господарства… Закарян Оксана Геворгівна («Опозиційний блок») є одночасно бухгалтером Приватного акціонерного товариства «Скадовськпобутсервіс», директором якого є голова Комісії з питань соціально-економічного розвитку міста… Кабакова Галина Іванівна («Опозиційний блок»).

Загалом за період з 1.06.2016 р. до 31.10.2016 р. представники партії «Опозиційний блок» та «Відродження» мають по 3 пропуски на засіданні комісій, Радикальної партії та «Наш край» мають по 2 пропуски, «Солідарність» та «Партія Зелених України» по 1. Немає жодних пропусків у депутатів від партії «Самопоміч» та партії «Батьківщина».

Загалом від моменту проведення виборів, рівно за рік, представники партії «Наш край» мають 8 пропусків на засіданні комісій, «Опозиційний блок» 7 пропусків, «Батьківщина» та «Відродження» по 4, «Солідарність» 3, представники «Самопомічі», «Партії Зелених України» та Радикальної партії по 2.

Причому партії «Самопоміч» та партії «Батьківщина» мали всі пропуски за перші 6 місяців моніторингу, а Радикальна партія всі за другий період.

Найбільшу кількість засідань комісій пропустили (враховуючі й поважні причини):

Депутат Дзюба Микола Андрійович («Відродження») пропустив 5, 8, 9 та 10 засідання.

Депутат Бєлоус Олексій Петрович («Наш край») пропустив 6, 8 та 9 засідання.

Депутат Васильєв Олег Петрович («Наш край») пропустив 3, 5 та 6 засідання.

Депутат Лавриненко Євген Васильович («Опозиційний блок») пропустив 5, 8 та 10 засідання комісії.

Таким чином на підставі протоколів оприлюднених сайті Скадовської міської ради жодної партії які не мають пропусків засідань комісій своїми депутатами не має.

Рейтинг активності депутатів на засіданні комісій скласти просто неможливо, оскільки голови та секретарі 4 з 5 комісій не вказують ані хто з депутатів виступав, ані хто з депутатів вносили пропозиції. Про репліки взагалі й мови не має.

Найгірше питання оформлення протоколів у комісії з питань адміністративно-територіального устрою, врегулювання земельних відносин та будівництва. Виявляється депутати цієї комісії самі не активні. Але й голови в комісії немає майже 9 місяців. Можливо з його обранням тенденції зміняться.

З усіх протоколів комісій видно, що їх належним оформленням переймається лише голова комісії з питань законності, запобігання корупції, захисту прав та свобод громадян, депутатської діяльності та етики (мандатна), дотримання Статуту територіальної громади міста Скадовська, Регламенту роботи ради та взаємодії з правоохоронними органами Бутенко Ольга Іванівна. Відповідно з цих протоколів виборці можуть дізнатися про активність та позицію депутатів під час прийняття рішень, причому по кожному питанню.

У комісії, котру очолює Бутенко Ольга Іванівна є чому повчитися іншим комісіям. А можливо цій комісії варто виявити ініціативу та перевірити ведення протоколів у колег на предмет дотримання ними Законів України «Про місцеве самоврядування» та «Про доступ до публічної інформації», а також постанови Кабінету Міністрів № 1242.


Автор: Олег Лиховид



Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica