незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » Хто буде депутатом у Херсонській міській раді замість відкликаних?

Хто буде депутатом у Херсонській міській раді замість відкликаних?

Кресло депутата. Источник operkor.wordpress.com 


В Херсоні триває процедура відкликання депутатів. Попри значний рівень загрози блокування цієї процедури на рівні Херсонської міської виборчої комісії та у судах, ми вже можемо назвати список тих, хто буде наступними депутатами та ми можемо поговорити про те, яку вони займуть позицію у раді.


Що відбувається зараз із відкликанням?

Відбулися збори виборців, на яких створені ініціативні групи. Ці збори пройшли в умовах жорстокої конспірації, що суперечить духу процедури про відкликання за народною ініціативою. Хоча слід зазначити, що така прихованість часу та місця зборів зовсім не обов’язково є незаконною, адже за вимогою відповідного закону ініціатори зібрання мають «повідомити засоби масової інформації». Які саме, скільки засобів, і чи зобов’язані ті засоби якось оприлюднювати отримане повідомлення – не написано. Тому ніщо не заважає нібито повідомити якусь близьку до себе кишенькову газетку, що звісно, не вважатиме за потрібне про це написати, але в разі чого підтвердить: так, повідомляли.

В будь-якому разі, подібна утаємниченість порушує принципи місцевої демократії, які базуються на відкритості, прозорості та доступності. Як відомо, що навіть депутати, яких відкликають, та окремі журналісти не змогли потрапити на ці збори виборців. Сподіваємося, що правоохоронні органи дадуть належну правову оцінку цій «конспірації».

Але повернемося до процедури відкликання. На сьогодні відомо, що ініціативні групи збирають підписи по відкликанню Лариси Леонової (ВО «Батьківщина»), Євгена Назаряна («УКРОП»), п’яти депутатів з ВО «Самопоміч», а саме Руслана Рубана, Ігоря Токарєва, Валентина Суха, Михайла Чемериса та Аркадія Подлєсного, а також двох представниць Блоку Петра Порошенка «Солідарність» - Ірини Ценкер та Галини Лугової.


Що буде, коли процес відкликання закінчиться?

Що ж станеться, якщо протягом місяця підписи за відкликання (необхідний мінімум – 1285 виборців) будуть зібрані, територіальна комісія не знайде порушень, а вищі керівні органи партій подання комісії затвердять?

Станеться те, що на найближчий сесії ради у порядку денному стоятиме пункт про заслуховування інформації Територіальної виборчої комісії. А саме, про те, що 9 депутатів від чотирьох партій вже не депутати, а замість них у раді з’являються 9 нових мандатоносців. 


Якщо ніхто з новачків не відмовиться, це будуть наступні люди:

Від ВО «Самопоміч»:

Жіляєва Оксана Василівна, 16.12.1973 р.н., освіта вища, безпартійна, ХМГО "Херсонський прес-клуб", Голова, Херсон

Козлова Ірина Олександрівна, 23.08.1972 р.н., освіта вища, безпартійна, Дитячий центр "Острів Скарбів", Адміністратор, Херсон

Волинець Роман Петрович, 01.01.1976 р.н., освіта вища, безпартійний, Херсонський річковий порт, Заступник начальника порту з комерційної діяльності, Херсон

Баранов В’ячеслав Вікторович, 23.12.1982 р.н., освіта вища, безпартійний, Рекламне підприємство ДП "Артерія", директор, Херсон

Шахов Володимир Анатолійович, 06.03.1980 р.н., освіта вища, член Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ", ФОП Шахов В.А., фізична особа-підприємець, Херсон


Від Блоку Петра Порошенка «Солідарність»

Павліш Павло Васильович, 10.12.1979 р.н., освіта вища, безпартійний, ТДВ "ХЕРСОНСЬКИЙ ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНИЙ ЗАВОД", Юрисконсульт, с. Вільне Нижньосірогозький р-н, Херсонська обл.

Малицька Алла Павлівна, 16.08.1966 р.н., освіта вища, член ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ", КЗ "Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша", Головний лікар, Херсон


Від ВО «Батьківщина»

Плачков Сергій Іванович, 08.07.1976 р.н., освіта вища, безпартійний, Сільськогосподарський багатофункціонний кооператив "Світанок", Голова, Херсон


Від УкрОПу:

Калюжна Лариса Анатоліївна, 31.03.1971 р.н., освіта загальна середня, член ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП", Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку "40 років Жовтня, 173", Голова, Херсон


Яку поведінку чекати від наступників (ліричний відступ)

Відразу виникає питання: а чи не повторять наступники «подвигів» попередників, чи не голосуватимуть проти партійних передвиборчих програм в обмін на працевлаштування, замовлення для бізнесу чи просто під тиском свого начальства?

Методи формування передвиборчих списків у партій не відрізняються оригінальністю. Передусім більшість партій підшукували людей, здатних зібрати голоси, хоч скільки небудь, і доповнити ними партійну скарбничку, основою якої були голоси теле-прихільників, людей, що голосували за назви партій у списках, за якими вимальовувались любі їх серцям Порошенко, Тимошенко, Коломойський з Корбаном, Ляшко, Тягнибок, Садовий.

Про розуміння таких категорій, як програми, відповідальність, необхідність дотримання законів, майже не йшлося. Не дивно, адже окрім іншого, самі кандидати ще й оплачували свою передвиборчу кампанію та решту партійних потреб передвиборчого періоду.

Дехто пішов далі і просто «продав» місця оптом чи в роздріб в обмін на оплату передвиборчих витрат. В українському політичному слензі відносини купівлі-продажу місць у списках назвали франчайзінгом, по аналогії з бізнесовим продажем права користуватись власним брендом. Та оскільки практика розповсюдилась занадто, можна констатувати, що деякі партії в свідомості виборців ризикують з київських телеголів перетворитись на місцевих брендопокупців. Людей, що за свої гроші вважають себе вільними від програм та інших папірців.  

Чим більшим був вплив партії, тим більш «каліброване» начальство і солідніший бізнес, потрапили до списків. Але спільна тенденція не порушена: кандидати дуже часто жодного реального відношення до партій не мають. І вважають себе вільними в своїх діях.

Тому прогнозувати дії нових депутатів – справа невдячна.


Прогноз по персоналіям.

Лариса Калюжна, голова ОСББ від Укропу, замінить Євгена Назаряна, теж голову ОСББ. Її дії неможливо спрогнозувати.


Казус Леонової в сучасній «Батьківшині» є скоріше випадковим виключенням – бо все вищевикладене про партійну політику власне «Батьківщини» стосується найменше, попри чемпіонство за кількістю зрадників і тушок за свою довгу історію, цю партію не можна звинуватити у відсутності просування всередині корпоративних цінностей, осередків, груп підтримки. Як би абсурдно все це за відсутності стійкої ідеології не виглядало.

Наступник Леонової Сергій Плачков особливих сумнівів не викликає – він креатура голови обласної ради В.Мангера, і якщо і здатен коливатись, то лише разом з лінією партії.


Блок Петра Порошенка «Солідарність» нас порадує другим у своїй фракції головним лікарем - Аллою Малицькою.

Лікарні міські і сильно залежать від міського управління охорони здоров’я. Але все ж не так сильно, як освітяни залежать від свого. Та все ж по цьому депутату можна прогнозувати підвищену схильність до компромісів. Хоча, це не стосується бюджету 2017 року, де саме за рахунок безсоромного визиску медичної галузі сформовано ласе фінансування різних прикоритних депутатських комунальних підприємств.

Нагадаю, чинний депутат-головлікар, Леонід Ремига, цей бюджет жорстоко і справедливо розкритикував, хоча за нього й проголосував.

Другий наступник, Павло Павліш, юрист, оскільки вважався протеже губернатора (на момент формування списків) А.Путілова, то зараз може виявитися вільним як у виборі політичних друзів, так і у варіантах кар’єри. Знов таки, сподіваємось на стримування прикладом попередників.


Нарешті, п’ятірка від «Самопомочі». Надскладна система рекрутингу кандидатів призвела до тих самих результатів, що і в колег-конкурентів по електоральному полю: управлінці середньої ланки з бізнеса або бюджету, підприємці. Ці люди можуть стати ефективними і креативними реформаторами, як головний «самопомічанин» і теж бізнесмен Андрій Дмітрієв, можуть не виявити інтересу в депутатській роботі, можуть знайти в ній джерела збагачення, зрештою, можуть просто розміняти мандат на кар’єру у виконкомі і комунальних підприємствах, як зробили на свою біду їх попередники.

Цікаво, що одна відмінність від решти партій – децентралізація рішень про включення до списків, мала погані наслідки. Вийшло так, що в решті сил депутати відчувають замість поваги до програм і обіцянок хоча б докори сумління, незручність перед першим номером чи іншим партайгеноссе, який їм колись запропонував приєднатися, а вони його зраджують. А в «Самопомочі» персональну вдячність комусь конкретно не висловиш, а отже і провину нема перед ким відчути, як результат – порушення програм і процес відкликання проти 5 з 7 депутатів. 71% зради своїм власним програмним обіцянкам! Жодних прогнозів щодо намірів наступників від цієї партії давати не варто, окрім хіба Оксани Жиляєвої, відомої в Херсоні журналістки та порядної людини. А решту стримуватиме… ні, не лише приклад попередників. А ще й власноруч підписані програмні буклети з власними ж портретами і переліком програмних обіцянок. В яких досить абстрактна і розмита, як і всі їй подібні, партійна програма, значно конкретизована і доповнена місцевими особливостями. «Самопоміч» одна з небагатьох партій, що розробила і опублікувала власну програму на місцевому рівні, через що контролювати своїх депутатів їй насправді простіше, ніж іншим.  


Автор: Володимир Молчанов

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica