незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » Оцінка повторного голосування спостерігачами "Опори"

Оцінка повторного голосування спостерігачами "Опори"

Опора презентувала підсумки голосування. Фото Суспільне: Херсон

21 квітня 2019 року виборці мали можливість вільно обрати одного з двох кандидатів, які під час проведення першого туру голосування отримали найбільшу кількість голосів виборців. За проміжними результатами довготермінового та короткотермінового спостереження на чергових виборах Президента України (яке проводилося починаючи з жовтня 2018 року) ОПОРА констатує конкурентний характер виборчого процесу. Процес голосування та період передвиборної агітації здебільшого відповідали базовим міжнародним стандартам  демократичних виборів.

Виборці були різнобічно поінформовані та забезпечені реальними альтернативами для волевиявлення, які широко уособлювали представлені у суспільстві політичні партії та репрезентували увесь спектр громадсько-політичних настроїв. Держава забезпечила громадянам належні умови для реалізації виборчих прав, без тиску та перешкод з боку влади чи інших суб’єктів під час голосування 31 березня та 21 квітня.

Кандидати вдавалися до різних форм агітації,  маючи для цього достатні і часто надмірні фінансові ресурси. Незважаючи на ознаки політичної прихильності цілої низки загальнонаціональних та регіональних ЗМІ, громадяни були належно проінформовані про активності кандидатів на пост Президента України, їхні передвиборчі програми та політичні позиції.
Повторне голосування з виборів Президента України розпочалося і проходило у достатньо безконфліктній атмосфері з дотриманням основних вимог законодавства. Виборчі дільниці відкрилися вчасно і в штатному режимі розпочали свою роботу.

На жаль, дані вибори вкотре актуалізували декілька проблемних питань, що переходять з виборів до виборів:
- непрозорість фінансування офіційної і прихованої передвиборної агітації, тіньовий характер фінансування агітаційної роботи та праці членів виборчих комісій,  зловживання адміністративними ресурсами та негативні інформаційні кампанії залишаються проблемними питаннями, які засвідчують необхідність посилення законодавчих та практичних гарантій демократичності виборів в Україні.
- наявні підходи формування та забезпечення навчання членів виборчих комісій, відсутність дієвих інструментів притягнення до відповідальності призводить до комплектацією комісій людьми з недостатніми знаннями з виборчого законодавства, що ускладнює та затягує процес встановлення результатів, призводить до валу помилок та дезорієнтації.
- безконтрольна діяльність політично афілійованих громадських організацій за рахунок коштів виборчих коштів кандидатів, незбалансованість та анонімність прихованої агітації в національних  та місцевих ЗМІ, достатньо масове виготовлення та розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних вимагають від держави реформувати законодавство та профільні інституції для повноцінного моніторингу фінансування виборчих кампаній
- чергові вибори Президента України засвідчують необхідність удосконалення законодавчого регулювання витрат як державного забезпечення, так і витрат кандидатів у сфері кадрового та логістичного забезпечення проведення виборів.

Під час проведення повторного голосування на виборах Президента України 21 квітня ОПОРА здійснювала паралельний підрахунок голосів виборців на основі репрезентативної для всієї України та статистично обґрунтованої вибірки. Базуючись на звітах 1299 з 1305 спеціально підготовлених та офіційно зареєстрованих спостерігачів, ОПОРА може заявити з 99% впевненістю про такі результати другого туру президентських виборів (1299 із 1305 спостерігачів, 99,6% виборчих дільниць з 811 907 голосів):
Перша цифра - результат, друга - похибка
Зеленський Володимир    73,2%    1,5%
Порошенко Петро    24,3%    1,5%
Кількість недійсних бюлетенів    2,5%    0,3%

Явка виборців по Херсонській області з аданими ЦВК склала станом на 11 годину 22%, на 15 годину - 45, 45%, на 20 годину - 57,43%.  

Впродовж дня спостерігачі ОПОРИ фіксували різноманітні процедурні порушення, або випадки неналежного забезпечення дільничних виборчих комісій та «авторського» трактування норм закону.
Оскільки день голосування співпав з релігійним святом - Вербною неділею, то й люди ці дві події поєднали. Так, на одній з дільниць документацію ДВК окропили святою водою, на іншій спостерігача «побили» вербою, з якою виборці часто приходили на дільницю одразу після церкви. А літні люди в сільській місцевості перед тим, як вкинути бюлетень у скриньку, хрестили його. На території дільниці № 650683, що знаходиться у Морехідному  училищі рибної промисловості (вул. Грецька 55) кабінки взагалі були встановлені на зоні каплички розміщеної у головному фойє навчального закладу, на першому поверсі. Так само і процес голосування супроводжувався активним застосуванням «звичаєвого» виборчого права.
Протягом останньої доби районні підрозділи поліції отримали 51 звернення про події, пов’язані з виборчим процесом. На кожне повідомлення оперативно виїжджала слідчо-оперативна група. За 28 повідомленнями вже прийняті законні рішення, 22 звернення ще перевіряються. Також відкрите одне кримінальне провадження за фактом неправдивого повідомлення про замінування Каховської гідроелектростанції.
В день виборів поліція зареєструвала 10 повідомлень про незаконну агітацію,  9 – про конфліктні ситуації на дільницях, 8 – про відсутність громадян у списках виборців. Також надійшли 6 скарг на неприбуття членів комісій до виборців для голосування на дому, 4 інформації про фотографування бюлетенів, 1 факт пошкодження бюлетеня та інші.
Під час підготовчого засідання на деяких дільницях були присутні представники поліції, що є порушенням. Після зауваження спостерігачів здебільшого поліцейські покидали засідання, але, наприклад, у поліцейських на ВД №650573 (185-ий округ) було своє бачення Закону “Про вибори” й вони були переконані, що мають право знаходитися на засіданні, ігноруючи роз'яснення спостерігача.
На деяких дільницях процес голосування розпочався з неприємностей.
На №650728 (182-ий ТВО) зранку члени ДВК виявили, що вночі з 20 на 21 квітня невідомі особи вкрали камеру спостереження, розташовану при вході на одну з виборчих дільниць. Це вже другий випадок за місяць. Причому охоронець гімназії №6, в якій знаходиться дільниця повідомив, що для того, щоб зняти ці камери людині необхідно мати неабияку фізичну підготовку.
На виборчій дільниці №650660 (183-ій ТВО) голова дільничної виборчої комісії випадково вкинула у виборчу скриньку № 1 контрольний лист для скриньки №3. Члени ДВК намагались дістати контрольний лист, перевернувши скриньку та за допомогою лінійки, але зрештою вирішили залишити як є, вкинувши відповідно в скриньку №3 контрольний лист для скриньки №1.
Як і минулого разу, поширеним порушенням стало неправильне заповнення витягу зі списку виборців для голосування за місцем перебування. Декілька дільниць у формі витягу поставили замість номеру зі списку виборців порядковий номер.
Також під час другого туру виборів Президента спостерігачі фіксували масову невідповідність кількості виборчих скриньок розміру дільниці. Крім того, в районах області продовжують порушувати процедуру видачі бюлетенів - замість 2 членів комісії це робить 1.
Варто зазначити, що в більшості випадків на  процедурні порушення закону чи неналежне забезпечення, підготовку дільниць відповідні комісії реагували достатньо позитивно намагаючись виправити недоліки. Так на виборчій дільниці №650328 в селі Новопавлівка Херсонської області (186-ий округ) виборчі скриньки знаходились не в полі зору членів виборчої комісії. Після роз’яснень спостерігача ОПОРИ порушення усунули. Також на багатьох дільницях члени комісій «забували» повісити інформаційні плакати про кандидатів, але після зауважень спостерігачів виправляли це порушення, хоча на деяких ВД стверджували, що їх не видали відповідні матеріали в ОВК.
Водночас, на жаль, спостерігачі ОПОРИ знову були змушені розяснювати членам ДВК свої права.   На виборчій дільниці №650072, яка знаходиться в школі селища Музиківка Херсонської області, члени комісії здійснювали тиск на спостерігача та заважали вести відео зйомку. Спостерігач побачила, що жінка намагається проголосувати по закордонному паспорту й почала фіксувати можливе порушення на відео. Помітивши це, члени комісії почали поводитися агресивно, звинуватили спостерігача в провокації та змові з жінкою, яка намагалася проголосувати за закордонним паспортом, перешкоджали зйомці, просили видалити відео. Зрештою члени комісії зважили на роз’яснення представника ОПОРИ та припинили перешкоджати процесу спостереження. Голова ДВК №650615 (184-ий округ) сумнівалася, що спостерігача можна реєструвати, якщо він прийшов в середині дня, а не на початку, й телефонувала консультуватися з цього приводу в ОВК.  Також з'ясувалося, що член ОВК №182 Ігор Гореліков  інструктує дільничні комісії не впускати спостерігачів на засідання після 20 години. Він вважає, що спостерігачі не мають на це право, посилаючись на Закон України «Про вибори Президента» та називаючи процес підрахунку голосів «таїнством». Проте член ОВК так і не зміг навести чи процитувати норму Закону на підтвердження своїх інструкцій.
Прихована агітація за допомогою засобів масової інформації та білбордів, навіть у дні тиші стала вже традицією штабів та кандидатів. Під час другого туру чергових Президентських виборів, зона застосування даного інструменту суттєво розширилась на тих, кому прямо заборонено вести будь яку агітацію - членів ДВК та офіційних спостерігачів від кандидатів. дуже поширеним порушенням з боку членів ДВК стала масова прихована агітація - наліпки з символікою кампанії кандидата в Президенти Володимира Зеленського, які спостерігачі помічали у членів комісій на телефонах. Після зауважень телефони ховали, але наліпки з ознаками прихованої агітації не прибирали.
Порушували закон не тільки члени комісій, але і виборці. Так спостерігачі знову фіксували спроби фото та відео зйомки бюлетенів. На виборчій дільниці №650767 в місті Херсоні виборець сфотографував свій бюлетень, а на виборчій дільниці № 650737 – знімав на відео. Також було зафіксовано декілька випадків голосування поза кабінками (ВД №650737). Зауваження виборці здебільшого ігнорували, швидко вкидаючи бюлетень у скриньку та покидаючи дільницю.
Знову низка проблем виникла зі списками виборців. Багато виборців, які отримали запрошення та вже голосували в першому турі, або які зверталися в держреєстр виборців, 21 квітня не знайшли себе в списках. Але, наприклад, ДВК №650693 частково самостійно вирішила цю проблему, прийнявши рішення, що жінки, які вийшли заміж і чиї прізвища не поміняли в списку виборців, мають право голосувати з іншим прізвищем в паспорті, що суперечить закону «Про вибори».
На ВД №650737 (183-ій округ) жінка навмисне поставила позначку навпроти своєї дочки в списку виборців. На тому ж окрузі на ВД №650049 чоловік стверджував, що хтось розписався в списку виборців замість його сина. На ВД №650446 в Генічеську позначку «голосує на дому» помилково поставили навпроти сина, і він розписався за свою матір, яка насправді голосує на дому, але замість неї відповідну позначку в списку виборців поставили навпроти нього.
Так, під час вечірніх засідань на деяких виборчих дільницях традиційно були незадоволені тим, що спостерігачі прийшли тільки на підрахунок голосів, а не були присутні з самого початку роботи дільниці. Здебільшого після роз’яснень норм Закону, члени ДВК усвідомлюють, що спостерігач має на це право. На деяких дільницях члени комісії демонструють некомпетентність та незнання процедур. Так, спостерігач ОПОРИ попередив від вчинення таких дій комісію дільниці №650488, наголосивши, що за Законом спочатку потрібно погасити недійсні бюлетені, а потім зрізати пломби зі скриньок й діставати бюлетені. Результатом некомпетентності членів ДВК є те, що протоколи укладаються з помилками й окружні виборчі комісії відправляють на уточнення. Яке традиційно члени ДВК намагаються, усупереч нормам закону провести відразу у приміщення ОВК, не повертаючись до своїх дільниць і не проводячи засідання. Так у ОВК 183 та 185 спостерігачі ОПОРИ були вимушені викликати працівників поліції для фіксації та припинення протиправних дій.
Під час передачі протоколів про підсумки голосування виборча комісія дільниці № 650588 (184-ий ТВО) виявила пропажу 1 виборчого бюлетеня, замість якого до скриньки для голосування було вкинуто зігнутий чистий аркуш паперу, що може бути фальсифікацією. Члени ДВК №650691 (183-ій округ) уточнювали протоколи в приміщенні ОВК, хоча повинні це робити у себе на дільниці.
Чимало херсонців, які через поважний вік або стан здоров’я не мали можливості проголосувати на виборчих дільницях, не мали можливості проголосувати і за місцем перебування. Через те, що не були проінформовані про необхідність повторно подавати заяви і довідки медичних установ перед голосуванням у другому турі виборів або через те, що не змогли знайти людей, які б зробили і передали у виборчі комісії заяви і довідки. Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав громадян отримав чимало скарг на проблеми на дільницях щодо їх доступності для людей поважного віку і людей з обмеженими фізичними можливостями. Був здійснений моніторинговий візит у СШ № 57. Там для того, щоб потрапити у приміщення виборчих дільниць № 650672, 650673, 650674 (округ № 183), розташованих у школі № 57 м. Херсона літнім людям і людям з обмеженими фізичними можливостями доводилося долати круті сходи на ганку школи, а потім ще йти на другий поверх, якщо вони голосували на дільниці № № 650672, або на третій, якщо були потрібні дільниці № 650673 або 650674.
Дільничні виборчі комісії 185-го округу не отримали фінансування на пальне і змушені були везти виборчі бюлетені в окружну виборчу комісію за власний кошт або в борг. Члени ОВК пообіцяли, що комісії, які приїхали за власний кошт, будуть прийматися поза чергою, в результаті чого утворилась конфліктна ситуація, адже в приміщення ОВК з'їхалися всі 212 ДВК округу, яких обурила такая заява.
Важливо зазначити і традиційну непристосованість приміщень ОВК для прийому виборчої документації та перебування великої кількості людей. Так, лише 183 та 182 ОВК змогли пустити і розмістити більшість членів ДВК у залах засідань, це звісно підняло рівень шуму, але члени комісії могли у більш менш комфортних умовах чекати годинами своєї черги. На 184 ОВК вкотре ніч дня голосування члени ДВК зустрічають на вулиці, бо їх не запустили  у приміщення Новокаховської міської ради, де йде прийом протоколів та документів. У Приміщенні 186-ї ОВК також замало місця для членів ДВК, яким доводиться чекати своєї черги в коридорах та на вулиці.
ОПОРА вітає зусилля Національної поліції України, продемонстровані протягом усього виборчого процесу у сфері протидії, виявлення та розслідування злочинів проти виборчих прав громадян. За оцінками спостерігачів, поліція відіграла позитивну роль у зменшенні кількості правопорушень під час виборів, займаючи проактивну позицію у профілактиці та розслідуванні виборчих порушень.
Важливо зазначити позитивний ефект від заходів з інформування виборців про можливість тимчасово змінити місце голосування без зміни виборчої адреси, проведені ЦВК, центральними та місцевими органами влади, органами ведення Державного реєстру виборців, громадськими зусиллями. Ці заходи мали важливе значення для внутрішньо переміщених осіб, мешканців тимчасово окупованих територій та внутрішніх трудових мігрантів.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica