незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » Чергова сесія Херсонської міської ради: скандал навколо будівництва нової школи

Чергова сесія Херсонської міської ради: скандал навколо будівництва нової школи

Атестація депутатів
Серпнева сесія Херсонської міської ради розтягнулась на 3 повноцінні засідання і не обійшлась без скандалів. Перше засідання відбулось 22 серпня і пройшло доволі спокійно. На початку міський голова Володимир Миколаєнко повідомив про політичні перегрупування в раді. Так, створена депутатська група «Опозиційна платформа – за життя» з 5 обранців, які залишили фракцію “Опозиційного блоку”: Єгор Устінов, Алла Біличенко, Сергій Собчук, Артем Кияновський і Олексій Заболотний. До них несподівано приєднався Ігор Семенчев з «Нашого Краю». Схоже, обранці готуються до нової виборчої кампанії.

За чотири години достатньо плідної роботи обранці встигли розглянути 46 питань. Серед них слід виділити позитивне голосування за присвоєння звання почесних мешканців міста завідуючому кафедрою держуправління ХНТУ Івану Лопушинському, головному лікарю міського кардіо диспансеру Олегу Мазуряку та працівнику міського водоканалу Леву Гладштейну.

Також депутати заслухали та прийняли до відома низку звітів про діяльність комунальних підприємств та постійних комісій. Прийняли зміни до бюджету, до програм соціального захисту, розвитку футболу, розвитку зупинок громадського транспорту, дорожнього господарства тощо. Засідання проходило переважно спокійно, лише деякі питання загострювались через принципову позицію окремих депутатів. Через це не було прийняте рішення про ліквідацію міського комунального ринку. Депутати вважають, що за цим рішенням стоїть особистий інтерес одного з їхніх колег, який нібито просто планує перетворити комунальний ринок на приватний.

Останнім питанням депутати розглянули місцеву ініціативу  «Про спонукання міського голови міста Херсона до будівництва загальноосвітньої школи №23, спортивного комплексу з плавальним басейном, дошкільного навчального закладу в Таврійському мікрорайоні №4-А в м. Херсоні протягом 2019-2020 років». Це питання не викликало жодних заперечень та питань у залі і було підтримано мінімально необхідною більшістю в 28 голосів. Після цього міський голова оголосив обідню перерву, але опісля обранці так і не зібрались, тож засідання перенесли на 28 серпня.

28 серпня, на початку наступного засідання, стало відомо, що троє депутатів під  час перерви відкликали свої голоси за згадану вище ініціативу. А саме: представники «Нашого Краю» Ігор Грек та Ігор Семенчев та представниця УКРОПу Вікторія Борисевич. Що їх спонукало до таких дій, можна тільки гадати, але місцева ініціатива була скасована. Керівник лічильної комісії Оксана Дякова повідомила, що регламент ради не передбачає відкликання  депутатом свого голосу. Але на її аргументи не звертали уваги і вирішили дане питання «перезавантажити».

Тут має сенс ближче зупинитись на проблемі згаданої школи. 4 Таврійський є одним з найбільших мікрорайонів міста, до того ж, єдиний, який активно розбудовується. При цьому він не має жодного закладу соціальної інфраструктури. Питання будівництва школи підняли ще в далекі 90-ті: виділили земельну ділянку, зробили проект, почали закладати фундамент, і на цьому все закінчилось. Кілька поколінь міської влади безрезультатно піднімали це питання, але... бракує коштів. Міський бюджет заслабкий, щоб самостійне потягнути таке будівництво.

І ось питання вирішила підняти ініціативна група, яку активно підтримала одна з зацікавлених будівельних компаній. Вони підготували та внесли до ради місцеву ініціативу, яка має «спонукати» мера побудувати школу, дошкільний заклад та спортивний комплекс з сучасним басейном в скорочений термін до кінця наступного року, за кошти міського бюджету. Але таку постановку питання не поділяють не тільки народні обранці. Мікрорайон дійсно потребує школи (в першу чергу початкової) та дитячого садка. Але загальна вартість об’єкту складає 325 млн грн, а сама школа - близько 90. На засіданні міської громадської ради, яка попередньо розглядала це питання, так і вирішили: школа необхідна, місто має вирішувати питання її будівництва, але не зможе потягнути все фінансування, відповідальність за кошти, яких не вистачає, має взяти на себе держава.

На засіданні 28 серпня відбулась емоційна дискусія, учасники якої нерідко переходили до образ. Спочатку слово надали керівнику ініціативної групи, колишньому заступнику ОДА, а нині заступнику директора компанії, яка будує багатоповерхівки в мікрорайоні, Андрію Яценку, він висловив обурення щодо відміни ініціативи, звинуватив у цьому чинну владу. У відповідь міський голова в образливій формі нагадав про його комсомольське минуле, і наголосив, що, по-перше, школу неможливо побудувати за рік технічно, по-друге, якби це можна було зробити, потрібно було б витратити більше ніж річний бюджет розвитку, припинити ремонтувати дороги та освітлювати місто. Далі він звернувся до колишнього мера, лідера фракції «Наш Край» Володимира Сальдо і спитав його як досвідченого будівельника, який термін потрібен на будівництво школи. Останній відповів, що щонайменше 18 місяців, а ніяк не рік, як того вимагає ініціативна група. Далі колишній мер почав пояснювати, як краще вийти з ситуації: створити робочу групу, переробити проект будівництва та знайти джерела фінансування (він також впевнений, що місто не потягне такий дорогий проект самостійно). Присутні в залі активісти зривали виступ образливими викриками. Їх підтримав опозиційний депутат Віталій Богданов, який порівняв нинішню раду з базаром, де все продається, та перейшов до теми про корупцію міського голови.

Позафракційна депутатка Ірина Ценкер, яка підтримує міського голову, почала виступ з того, що у Таврійському мікрорайоні живе багато інших людей, а не тільки «крикунів» із залу. ЇЇї виступ зал тут же зірвав.

Артем Кияновський з «Опозиційного блоку - За життя» наголосив, що школу будувати потрібно, але незаконне відкликання трьома депутатами своїх голосів назвав тиском міського голови як «роботодавця» на останніх. Після емоційних виступів ще декількох обранців, під час яких пристрасті в залі не вщухали, ситуацію почав вгамовувати представник «Батьківщини», голова мандатної комісії ради Дмитро Ільченко. Він запропонував затвердити ініціативу в новій редакції, зробивши декілька змін.

З тексту нібито прибрали слово «спонукання» (кажуть, що саме це слово особливо розлютило мера). Нібито відмовились від терміну побудувати комплекс за рік. І головне, місто, має виділити не всю суму, а лише 10% відсотків. Інше має відшукати держава, наприклад з державного фонду регіонального розвитку. Чому нібито? А тому що всі пропозиції оголошувались швидкоруч, з голосу, а як рішення буде виглядати на папері, невідомо, бо його досі немає На оприлюднення  закон передбачає 5 робочих днів, але й через 8 днів рішення не оприлюднили.

Після «шкільної ініціативи» депутати перейшли до розгляду земельних питань. Але частина обранців принципово не брала участь в голосуванні, голосів  не вистачало, і міський голова знову взяв перерву.

Наступне засідання цієї сесій відбулось 3 вересня. Розглядали переважно земельні питання,  ситуація повторилась, обранці не підтримували питання. За словами Олега Романюка (“Солідарність”), більшість земельних питань не доводиться до депутатів, вони не розглядаються на комісіях або вносяться додатково напередодні сесії. Подібна ситуація дає привід припустити: в міській раді втрачено сталу депутатську більшість для прийняття важливих для міста питань.

Депутати пропрацювали трохи більше години, і міський голова закрив сесію. Наступна відбудеться 27 вересня.

В рамках всеукраїнської кампанії “Атестації депутатів місцевих рад” ми продовжуємо відстежувати діяльність наших депутатів. Результати будуть представлені у наступних публікаціях.

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в місті Херсоні звертайтесь до Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, тел. +38 (050) 396 6752, e-mail admos@ukr.net

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Херсоні за реалізацію ініціативи відповідає Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica