незалежний спостерігач

Громадськість – невід’ємна компонента національної стійкості


В Українському кризовому медіа-центрі відбувся Круглий стіл «Культура безпеки в умовах війни: як забезпечити стійкість суспільства та інституцій?». Головним завданням обговорення стало бажання допомогти українцям розібратися, як жити під час тривалої невизначеності
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Барабани радості або кілька слів про українське відродження

Я назавжди запам'ятав як на початку 90-х років на якусь херсонську філологічну конференцію прийшла із доповіддю талановита викладачка з української філології Херсонського державного університету Наталія Чухонцева з купою книжок. Й замість вступу почала ці ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » Як депутати Херсонської міської ради відвідують засідання постійних комісій

Як депутати Херсонської міської ради відвідують засідання постійних комісій

Депутати Херсонської міської ради 
Відвідання місцевими депутатами засідань постійних комісій є важливим як само по собі, адже це їх прямий обов’язок, так і з точки зору відповідальності перед виборцями. Згідно норм закону «Про статус депутатів місцевих рад» за пропуск обранцем більш ніж 50% засідань комісій відкривається можливість для їх дострокового відкликання за народною ініціативою.
Ми проаналізували відвідання депутатами Херсонської міської ради засідань постійних комісій за перші 7 місяців 2019 року і побачили наступну картину.

Херсонська міська рада складається з 6 постійних комісій, чотири обранці не входять до складу жодної з них (Михайло Линецький, Сергій Жуйков, Олег Романюк та Віктор Шевчук). Інформація про відвідання оприлюднюється на сайті міської ради в спеціальній таблиці, яка постійно оновлюється. Саме на цю таблицю ми спирались проводячи даний моніторинг.

Постійна комісія з самою довгою назвою (мандатна, з питань регламенту, депутатської діяльності, етики, законності, правопорядку, прав людини та взаємодії з громадськими організаціями, антикорупційної політики, сприяння децентралізації, розвитку місцевого самоврядування та громадського суспільства, свободи слова та інформації) до якої входять 5 обранців, збиралась на засідання рідше за інших, всього 6 разів (лише один раз літом). Але слід зазначити, що всі члени комісії відвідали 100% її засідань.

Бюджетна комісія, до складу якої входить 10 депутатів, провела 15 засідань. Єдиним, хто не пропустив жодного засідання є її голова, позафракційний Руслан Рубан. Ольга Маренчук («Наш Край») пропустила одне засідання. Крім них до складу комісії входить ще 8 обранців. Двоє з них, представник «Самопомочі» Андрій Дмитрієв та «Солідарності» Дмитро Іванов пропустили більше половини засідань, 8 та 9 відповідно.

Постійна комісія з питань містобудування, архітектури, комунальної власності та регулювання земельних відносин провела більше всіх, аж 18 засідань. Двоє депутатів, Олена Мазур (УКРОП) та Антон Хмаро (Опозиційний Блок) відвідали 100% засідань. По одному засіданню пропустили: керівник комісії Ігор Грек та Ігор Семенчев (обидва «Наш Край»), Дініс Бердник з «Самопомочі» та позафракційний Ігор Токарєв. Більше половини, а саме, 10 засідань пропустила Оксана Матусевич («Наш Край)».

16 засідань відбулось в комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження та інженерної інфраструктури, яку очолює Сергій Собчук (Опозиційний Блок). В цій комісії тільки один депутат, Оксана Дякова (Радикальна Партія) відвідала 100% засідань. По одному засіданню пропустили Віталій Урбанський («Свобода») та Роман Підперигора («Наш Край»). І є один обранець, позафракційна Лариса Леонова, яка пропустила більше половини, аж 10 засідань.

Так звана гуманітарна комісія, або постійна комісія  з питань освіти, спорту, культури, медицини, соціального захисту населення, охорони навколишнього середовища та у справах дітей. До її складу входить 8 депутатів, які в цьому році провели 10 засідань. Її керівник Леонід Ремига  («Солідарність») єдиний хто не пропустив жодного засідання. Одне засідання пропустила Вікторія Борисевич (УКРОП). Тільки 2 з 10 засідань відвідав представник Опозиційного Блоку Артем Кияновський. Також, більше половини (6 з 10) пропустив представник «Батьківщини» Олег Черненко.

Остання комісія, постійна комісія з питань промисловості, підприємництва, торгівлі, туризму, транспорту, дорожньої інфраструктури і зв'язку, реклами та сфери послуг, до складу якої входить 6 депутатів провела 17 засідань. 100% засідань в цій комісії відвідав лише один депутат, Олександр Ложичев із «Свободи». Одне засідання пропустила представниця Опозиційного Блоку Алла Біличенко. Більше половини, або 9 засідань пропустив Валерій Боржков з фракції УКРОП.

Таким чином, за майже 8 місяців роботи постійних комісій в 2019 році маємо наступні результати.
Тільки 11 обранців з 52 не пропустили жодного засідання постійних комісій, і ще 8 пропустили одне засідання. Поруч з цим 7 обранців пропустили більше половини засідань постійних комісій. До кінця року у них є час виправити ситуації та вийти з небезпечної зони. Адже ми маємо пам’ятати, пропуск більш ніж половини засідань постійних комісій на протязі року є підставою для дострокового припинення повноважень депутата.

В рамках всеукраїнської кампанії Атестації депутатів місцевих рад, ми продовжуємо відстежувати діяльність наших депутатів. Цікаві результати будуть представлені у наступних публікаціях.
Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» https://izbirkom.org.ua/news/attestatsiia-mestnykh-deputatov-29/
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації 

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в місті Херсоні звертайтесь до: Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, тел. +38 (050) 396 6752, e-mail admos@ukr.net

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Херсоні за реалізацію ініціативи відповідає Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica