незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » В Каховці бюджет участі працює для громади, а в Херсоні влада вважає це "хотєлкамі"

В Каховці бюджет участі працює для громади, а в Херсоні влада вважає це "хотєлкамі"

Бюджет участі в Каховці
Херсонські депутати в черговий раз відмовили городянам у праві мати Бюджет участі. Один з депутатів,  мотивуючи своє небажання голосувати "за", навіть назвав запропонований Бюджету участі «проектом безответственных хотелок». До речі, цей депутат належить до групи "Херсонська європейська стратегія". Ось такі у нас "європейські стратеги". 
В результаті, на останній сесії Херсонської міської ради 30 березня лише 19 депутатів підтримали створення механізму, який надавав би фінансову підтримку ініціативам херсонців.  
Й поки в Херсонській міській раді відбувається таке неподобство, окремі громади нашої області демонструють успішні приклади застосування "бюджету участі" для розвитку ініціатив своїх членів громад.
На сьогодні "Бюджети участі" діють в Каховці та в Кочубеївській и Музиківській ОТГ.

Про те, як працює цей механізм в Каховці - йдеться в статті Олександра Пітоєва "25 проектів цього року було подано жителями Каховки на міську програму бюджету участі", що була опублікована на сайті газети "Новий день". Публікуємо цю статтю.


Ігрові комплекси, спортивні майданчики, скульптурні композиції і простори для відпочинку. Втілити такі проекти цьогоріч запропонували каховчани в рамках унікальної для Херсонської області програми ініціатив бюджету участі. Її ідея полягає в наданні можливості кожному мешканцю брати участь у розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення своєї громади.

Судячи з запропонованих ідей, найбільше каховчанам не вистачає спортивних майданчиків з тренажерами. Проте цього року траплялися і доволі оригінальні ідеї — приміром, «Нове життя для старого пірсу». «Через аварійний стан каховський пірс перетворився на руїну, яку вже час выдбудовувати. Я запропонував його капітально відремонтувати, завдяки чому там можна буде безпечно перебувати, фотографуватися і комфортно проводити дозвілля», — розповів автор проекту Олексій Темний.

Ідея сподобалася членам координаційної ради бюджету участі і вони вирішили допустити його для участі у голосуванні попри невідповідність загальним вимогам до проектів. «Пірс є гідротехнічною спорудою державного підприємства «Укррічфлот» і не може бути переданий у власність територіальній громаді. Виділяти ж кошти на фінансування благоустрою або ремонтів об’єктів державної власності ми не можемо», — зазначив керуючий справами виконкому Каховської міськради Віталій Чернявський.

Натомість інший в чомусь схожий проект від допуску до наступного етапу конкурсу було знято. Мова про «Бігову доріжку на березі Дніпра». «В нашій частині міста немає жодного дитячого майданчика, дітям немає де грати. А на узбережжі, де б вони могли проводити свій час, суцільний смітник. Тож я запропонувала створити асфальтну бігову доріжку з лавочками і урнами, що було б корисно і дітям, і дорослим», — говорить авторка проекту Катерина Поставіченко. «Це берегозахисна зона, де проведення будь-яких робіт заборонено. Так само ми не можемо спрямувати кошти і на проект створення спортивного майданчика в дендропарку», — пояснив начальник фінансового управління міськради Олександр Гончаров.

З 19 проектів, що були допущені до фінального етапу голосування, є декілька неординарних. Приміром, ініціатива створення Happy-скверу навколо занедбаної території біля кінотеатру ім. Блюхера. Каховчанка Олеся Мінська запропонувала встановити малу архітектурну споруду у вигляді кованого Дерева соборності на центральній площі міста. Ірина Салтикова розробила проект створення ігрового комплексу для дітей з обмеженими фізичними можливостями. Інші учасники запропонували створити простір для зустрічей та активного відпочинку «Коло сонця», розробити і виготовити туристичні карти міста, встановити туристичні покажчики і таблички на історичних будівлях, створити контактний міні-зоопарк на базі станції юних натуралістів, встановити арт-об’єкт «Я люблю Каховку» на Набережній та інші.

З 9 до 30 квітня включно кожен житель Каховки матиме можливість віддати свій голос за будь-які з трьох найбільш цікаві і актуальні для нього проекти. Переможці отримають фінансову підтримку в межах виділеної цього року на бюджет участі загальної суми в 1 мільйон гривень і до кінця року зможуть перетворити свої мрії на реальність.

Наша довідка. Бюджет участі – інструмент прямої демократії, за допомогою якого мешканці міста залучаються до розподілу частини місцевого бюджету.
Мешканці міста, депутати, представники органів місцевого самоврядування, члени громадських організацій обговорюють пріоритети розвитку громади. Після консультацій та обговорень у громади формується бачення, які ідеї слід реалізувати першочергово. Потім оголошується конкурс, в ході якого пропонуються ініціативи, а городяни за них голосують. Простими словами «бюджет участі» – це можливість громади реалізовувати власні соціальні проекти за бюджетні кошти.  

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica