незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Громадські ради на Херсонщині – успіхи та проблеми

Громадські ради на Херсонщині – успіхи та проблеми

 Одним з головних елементів організації публічних консультацій влади з громадськістю є громадські ради . Цей механізм допомагає зібирати всі пропозиції від громадян і враховувати позицію громадськості в організації державної політики та політики місцевих органів самоврядування. Громадська рада - тимчасовий дорадчо-консультативний орган, який створює орган влади на обмежений період – 2 роки. Які ж завдання стоять перед Громадською радою? Розповів Дементій Бєлий, експерт проекту "Впровадження механізмів демократії участі - шлях до вирішення проблем та подолання конфліктів".

Отже, перед Громадською радою стоїть 3 основних завдання.

По-перше, залучення громадян  до обговорення та прийняття рішень на місцевому або на державному рівні.

По-друге, громадський контроль за тим, як враховується громадська думка при організації рішень, при підготовці нормативно-правових документів.

По-третє, Сприяння врахуванню громадської думки.

Як розповів Дементій Бєлий, початок громадські ради беруть з 2005 року. Саме тодішній Президент України Віктор Ющенко видав указ про організацію обговорень і врахування думок громадськості при реалізації державної політики.

З того часу приймалися різні нормативно-правові документи.  Було прийнято ще один президентський указ, було декілька постанов Кабінету Міністрів. Найголовніший документ, який діє на сьогодні й враховує всі особливості роботи Громадських рад - постанова кабінету міністрів № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики». Вона була прийнята у 2010 році, а у 2015 році до неї були прийняті зміни. А діяльність громадських рад при органах місцевого самоврядування регулюються місцевими НПА, які приймають ці ОМС. КабМін рекомендує звертатися до типового положення та до типового порядку організацій публічних консультацій.

За 12 років діяльності громадських рад був накопичений великий досвід.

«Мабуть, одним з успішних і діяльності громадських рад Херсонщини є Громадська рада при херсонському міському голові, яка була створена  у 2014 році, - розповідає Дементій Васильович, - Запорукою успішності діяльності є позитивна позиція керівника органу влади, який створює цю Громадську раду, а Володимир Миколаєнко на той час сприяв розвитку процесу консультацій з громадськістю, і саме завдяки цьому досвід Громадської ради при міському голові  в Херсоні став успішним. Постійно проводилися консультації, кожний вагомий проект рішення виносився на обговорення Громадської ради, чиновники доповідали представникам громадськості. Всі засідання громадської ради проходили відкрито, будь-хто міг прийти та висловити свою позицію, тому іноді засідання були досить бурхливими, їх активно обговорювали в ЗМІ, в соціальних мережах. Але це були прояви відкритого діалогу, необхідного для того, щоб виробити єдину позицію».

Ще одним успіхом в діяльності херсонської Громадської ради було створення такого Меморандуму, де були закладені принципи, які міський голова зобов’язаний виконувати: принципи відкритості, прозорості, проведення конкурсів, публічних обговорень. І міський голова підписав цей документ.

«Ми можемо згадати кілька важливих для нашого міста громадських кампаній, які проходили під керівництвом громадської ради. Найбільш яскравими були обговорення бюджетних процесів, коли представники Громадської ради виявляли корупційні ризики, які вони озвучили депутатам і міському голові. Частина цих проблем вирішувалися, деякі рішення депутатів знімалися. Ми можемо згадати кампанію за підвищення якості пасажирських перевезень, яку організувала Громадська рада. Вона провела слухання й організовувала засідання спільно з чиновниками, представниками громадськості, депутатами, щоб вирішити цю проблему», - розповів Дементій Бєлий.

Важливо розуміти, що Громадська рада не підміняє органи влади. Це дорадчо-консультативний орган, тож не всі рекомендації ГР можуть бути прийняті і виконуватися, бо орган влади бере на себе відповідальність, приймає рішення, виходячи зі свого бачення розвитку ситуації. Головне, щоб вони почули пропозиції громадськості.

Звісно, у  роботі Громадських рад можуть виникати певні Проблеми, які можна поділити на об’єктивні та суб’єктивні.

По-перше, інколи представники Громадської ради вважають, що вони є органом влади і вимагають, щоб їх рішення було прийнято в будь-якому разі, забуваючи, що Громадська Рада є дорадчо-консультативним органом. Ризиком є політизація Громадських рад. Цього потрібно уникати.

По-друге,  успіх ГР залежить не від нормативних положень, а від ставлення представника влади. Якщо керівник ради вважає, що потрібно спілкуватися з Громадської радою, він з нею зустрічається, прислухається до її рекомендацій, то тоді громадська рада успішна. А інколи буває інша ситуація, коли керівник органу влади створив громадську раду і жодного разу з цією громадської радою не зустрічається, блокує рішення, які вона приймає, і виникають постійні конфлікти.

Ще одна проблема – в деяких громадах немає активних громадських організацій, тому навіть створити Громадську раду не можуть. Тоді ця громадська рада формально існує, але вона нічого не вирішує.

Відео-ролік: 

Публікація підготовлена в рамках проекту "Впровадження механізмів демократії участі - шлях до вирішення проблем та подолання конфліктів", що впроваджується на Херсонщині Причорноморським центром політичних та соціальних досліджень спільно з Херсонською обласною організацією Комітету виборців України за підтримки Посольства США в Україні.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica