незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Громадський та державний аудити скоро піднімуть рейтинг Херсону

Громадський та державний аудити скоро піднімуть рейтинг Херсону

 Експерти громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети» для налагодження дієвої системи контролю ефективності місцевих бюджетів з 2015 року започаткували щорічний громадський аудит доброчесності запровадження програмно-цільового методу. Професійність методики громадського аудиту ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва вже трічи підтвердив державні аудиторські служби у Дніпрі (2018р), Вознесенську (2017р) та Миколаєві (2016 р тоді Державною фінансовою інспекцією).

Також за методикою та грантовою і коуч підтримкою ФРММ проведено громадський аудит бюджетної сфери благоустрою Херсону за 2017-18 роки. За його висновками ГО «Евровектор Херсонщини» отримала лист http://www.frgn.mk.ua/wp-content/uploads/2018/10/Re%20DerAudit.pdf з повідомлення Південного офісі державної аудиторської служби щодо почату з січня 2019 року перевірки Департаменту ЖКГ та Управління естетики та зовнішньої реклами Херсонської міської ради.

Ії предметом буде аудит відповідності вимогам національного законодавства змісту паспортів бюджетних програм «Благоустрій..» на 2017 і 2018 роки та звітів про виконання паспортів бюджетних програм за 2017 рік. А інформація згаданого громадського моніторингу буде врахована при перевірці. Про моніторинг докладніше на http://frgn.mk.ua/?p=10240.

Тетяна Золотухіна, автор методики та експерт ФРММ так прокоментувала успіх свого херсонського грантера.

«Ми вже маємо позитивний трирічний досвід  співпраці з державним аудиторами, що погоджувались з висновками громадських аудитів нашої команди. Так у 2017 р., висновками первинного громадського аудиту первинного громадського аудиту доброчесності запровадження програмно-цільового методу (ПЦМ) у м  Дніпро зацікавились у Східному офісі Держаудитслужби:

У першому кварталі 2018 року проведено державний аудит Дніпровської міської ради щодо виконання бюджету міста Дніпро за 2014-2016 роки та за 9 місяців 2017 року. Проведено ревізій у департаментах Дніпровської міської ради: Економіки, фінансів та міського бюджету, По роботі з активами, Гуманітарної політики, Благоустрою та інфраструктури, Охорони здоров’я населення. Також зібрана інформація в інших структурних підрозділах міської ради та на створених нею комунальних підприємствах.

Коментуючи подію, Олексій Андрєєв голова Дніпропетровської обласної ГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики» (ДОГО ДКЕЦРП) – казав:

«…Вітаємо Евровєктор Херсонщини». Є підстави сподіватись на те, що спільні рекомендації громадських та державних аудиторів почують і Херсонські посадовці. Раніш нашою організацією – за методикою ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» здійснено громадський аудит доброчесності запровадження програмно-цільового методу та прогнозної ефективності використання коштів бюджету м Дніпро на  2017 рік.

За його результатами було складено висновок громадської експертизи та на початку листопада 2017 р направлено у паперовому та електронному вигляді до Дніпровського міського голови.

Більше місяця жодної відповіді щодо подальшої долі нашого звернення з Дніпровської міської ради не надходило, що є грубим порушенням вимог Закону України «Про звернення громадян». Паралельно направили заяву до Державної аудиторської служби про проведення перевірки відповідності дій розпорядників коштів міського бюджету м. Дніпро. У її Східному офісі нас як і херсонців почули та провели державний аудит. Це допомогло  вплинуть на органи місцевого самоврядування нашого міста…».

Раніш, результати подобного громадського аудиту почув Південний офіс Державної аудиторської служби. Так напрацювання учасників партнерства у м Миколаєві (2015 р) та м Вознесенську (2016 р) стали основою співпраці з просування доброчесного бюджетного процесу у згаданих місцевих громадах Миколаївщини, де органи місцевого самоврядування вже нас почули. Докладніше на http://frgn.mk.ua/?p=9225.

Державний аудит повністю підтвердив висновки громадського аудиту. А спільні рекомендації державного та громадського аудитів почули у виконавчих органах Дніпровської міської ради!

Так за результатами виконання рекомендацій громадського і державного аудитів індекс доброчесності м Дніпро з 50,43 досягнув 70,56 з 125 можливих балів та зайняв разом з Миколаєвом 3-тє місто серед 11 міст обласного значення. Загалом, у 2017 р. лише м. Вознесенськ мав індекс більше 50% (74,12), то у 2018 р. вже 10 громад із 21 вже досягли цього показника. ролик щодо  результатів проекту .

Зведений рейтинг динаміки індексу доброчесності запровадження ПЦМ у місцевих бюджетах 5 областей України – міста обласного значення  (максимальний бал -125):

Тепер громади, що мають більш 50% індекс доброчесності тепер можуть застосувати ПЦМ як «тонометр ефективності місцевих фінансів»!

Історія партнерства державних та громадських аудиторів стала основою навчального фільму-історії Відео (Програмно-цільовий метод для вимірювання ефективності місцевого бюджетного процесу. Досвід м. Дніпро): https://youtu.be/YPCX_hONKHM,

Фільм вже подобався :

  • 73 учасникам 4-х вересневих навчань для місцевих посадовців, депутатів громадськості з Дніпровщини, Миколаївщини, Херсонщини, та Луганщини. представників 20-ти місцевих громад Херсонщини, Миколаївщини, Дніпропетровщини та Луганщини, що стали учасниками серії навчань з дводенних тренінгів для місцевих посадовців, депутатів та громадськості за методикою ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва». Докладніше на http://frgn.mk.ua/?p=10193

  • 51 учасникам  2х семінарів у Миколаївському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування ОМС, держпідприємств, установ і організацій» (МОЦППК). Докладніше на http://frgn.mk.ua/?p=10220 :

Перспективою співпраці з 16-ю пілотними громадами Миколаївщини, Херсонщини, Дніпропетровщини та Луганщини є:

По-перше, запровадження у структурі виконавчих органах місцевого самоврядування підрозділів, що відповідають за поточного внутрішнього аудиту цілісності запровадження ПЦМ та контролю ефективності за показниками бюджетних, цільових програм та індикаторів стратегій місцевого розвитку;

По-друге, налагодження відповідної співпраці органів місцевого самоврядування з Державною аудиторською службою та громадським експертним середовищем , зокрам громадським дорадчим органами при воконавчих органах публічної влади на місцевому і регіональних рівнях.

Запрошуємо до співпраці органи місцевого самоврядування міст сіл, селищ України та місцеві державні адміністрації!

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

_________________________________________________________________________


Довготермінова діяльність здійснюється в рамках партнерських проектів ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва за фінансовою підтримкою Посольства Ведикої Британії в Україні та Національного фонду підтримки демократії (NED м. Вашингтон, США) в рамках діяльності громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети».

Мета проекту: Запровадити міжнародні  стандарти прозорого та підзвітного процесу бюджетування у принаймні 16-х пілотних місцевих громадах (містах регіонального значення та об’єднаних територіальних громадах) в 4-Х областях півдня та сходу України.

Партнери проекту: ДОГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики»; Херсонська ГО«Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень»; ГО «Кризовий медіа — центр «Сіверський донець» (м. Сєверодонецьк Луганська область).

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica