незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Що нове у субсидіях появиться із жовтня 2019 року?

Що нове у субсидіях появиться із жовтня 2019 року?

 

Субсидії – одна із популярних тем в правових консультаціях, які надають юристи Офісу Мережі правового розвитку Херсонської обласної організації КВУ. Ось й зараз – з 1 жовтня введений новий механізм фінансування житлових субсидій та виплати пільг й нове наше роз’яснення на оплату житлово-комунальних послуг.  


 Головне – зміни стосуються не призначення, а виплат субсидій

Новий механізм виплати пільг передбачає, що гроші передаватимуться людям, а не підприємствам-надавачам послуг. При цьому порядок призначення виплат залишається майже незмінним.

Суму пільги розраховуватимуть виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно з законом. Також на неї впливатимуть ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги та державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування.

Монетизація пільг не вплине на розмір передбачених законом соціальних гарантій і дозволить заощаджувати кошти на економному споживанні житлово-комунальних послуг і використовувати їх на власні потреби пільговика.

Тобто, якщо домогосподарство спожило менше ресурсів, ніж передбачено в нормативі – заощаджені гроші вони можуть залишити собі.

Сплата субсидій буде проводитися двома шляхами.

Перший шлях - безготівкова монетизація – коли Ощадбанк автоматично створює обліковий запис одержувача пільг, на який нараховуються кошти, а за підсумками опалювального сезону – зекономлені гроші можна зняти за підсумками опалювального періоду (раз на рік). В цьому випадку пільговик не докладає жодних зусиль, за нього все зроблять органи соцзахисту;

Тим пільговикам, які бажають отримувати свою пільгу готівкою, потрібно до 15 жовтня звернутися в управління соціального захисту, написати заяву, в якій зазначити реквізити банківського рахунку у відділенні Ощадбанку  чи побажання отримувати кошти через Укрпошту. Після цього пільгу виплачуватимуть готівкою.

Мене позбавили субсидії за борги. Що робити?

Дійсно, за підсумками попереднього опалювального сезону отримали відмову у продовженні програми субсидій через борги близько 200 тис. домогосподарств  із загальної кількості у майже 4 млн домогосподарств.

Більшості отримувачам субсидій допомогу було перепризначено за підсумками попереднього опалювального сезону. Їм субсидія буде перерахована автоматично. Всю роботу за них зроблять місцеві органи соціального захисту.

Окремо звертаємо увагу, що внутрішньо переміщеним особам, орендарям житлового приміщення, а також домогосподарствам, яким було призначено субсидію на фактично проживаючих, і які у травні поточного року не звернулися до управлінь соцзахисту – потрібно зробити це зараз! Час для звернення – фактично до 15 грудня (тобто не пізніше, ніж за 2 місяці з початку опалювального сезону, за винятком окремих життєвих ситуацій).

Домогосподарствам, які за підсумками попереднього опалювального сезону відмовили у продовженні субсидії, пропонується декілька варіантів:

   Звернутися до підприємства-надавача послуг із проханням провести реструктуризацію боргу (особливо актуально у випадку значної заборгованості);

    Погасити заборгованість перед надавачем послуг і звернутися за субсидією (актуально у випадках невеликої заборгованості);

    У виключних випадках, коли у людини немає можливості ліквідувати заборгованість, але є гостра потреба у субсидії – вона може звернутися до спеціальної комісії при місцевих органах влади, яка, у випадку обґрунтованої позиції, може призначити субсидію.

Людей жахають перевірками субсидіантів. Чи справді будуть перевірки? Що таке перевірки субсидій?

З метою контролю правильності надання, зокрема, житлових субсидій та використання коштів державного бюджету, спрямованих на ці цілі, з 2001 року в Україні запроваджено соціальну інспекцію.

Соціальні інспектори перевіряють достовірність наданих відомостей, що впливають на право та розмір житлової субсидії. Перевірка здійснюється шляхом звірки даних з державними реєстрами, зокрема щодо наявності квартир, будинків, транспортних засобів тощо.

Також у виключних випадках може бути здійснено обстеження матеріально-побутових умов проживання домогосподарства.

У випадку, коли  громадянин надав недостовірні дані органу соціального захисту, то йому доведеться повернути надміру виплаченої житлової субсидії.

Нагадаємо, юристи Мережі правового розвитку надають безоплатну первинну правову допомогу в приміщенні Херсонської міської ради, (проспект Ушакова, 37, кабінет 115, перший поверх) з понеділка по четвер з 9-00 до 16-00, перерва на обід з 12-00 до 13-00. Довідки за телефоном – (099) 468-38-48 (з понеділка по середу юридичну допомогу надають юристи ІЦ «Правовий простір», у четвер – юрист ХОО КВУ)

Для мешканців сільських громад у вівторок надається безоплатна правова допомога по скайпу. Попередній запис є обов’язковим (телефон +380 66 100 8191)

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у  межах проекту «Розвиток громад Херсонщини через вдосконалення механізму безоплатної правової допомоги» . Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається  з позицією Міжнародного фонду  «Відродження» .

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica