незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Об'єднані громади перед загрозою конфліктів. Як уникнути?

Об'єднані громади перед загрозою конфліктів. Як уникнути?


Об’єднання територіальних громад вступило у фінальну стадію. На останньому її етапі активи громад, що об’єдналися, несподівано стикнулися із серйозними проблеми, які часто провокують конфлікти.
Причини, по-перше, у великій кількості реформ, які впроваджуються в країні. Керівництво та активи нових громад зіткнулися із передачею повноважень в рамках децентралізації, необхідності оптимізувати заклади освіти та культури в рамках реформи освіти, впровадження медичної реформи. Розпочалася адміністративна реформа. Все потребує зусиль, уваги, необхідності постійно радитися із громадою.
Й друга причина - у  неготовності місцевої влади запроваджувати нові відкриті та прозорі стандарти управління в рамках нової реальності, коли з одного боку ми спостерігаємо неузгодженість в процесах реформування, невмінні користуватися новими можливостями та у завищені очікування громадян, яких не залучають до прийняття рішень

Керівник Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександр Мошнягул розповів нашому виданню про те які бувають конфлікти в громадах та як їх можна запобігти.

Наша довідка: Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень багато років працює в області діагностиці конфліктів в громадах, які виникають між владою та громадянами, або між центрами та внутрішніми громадами. Вони протягом останніх чотирьох років проводили діагностику та подолання конфліктів у Херсоні, Каховці, Новій Каховці, Бериславі, а також в Кочубеївській, Великокопанівській, Чаплинській, Гладківській, Долматівській, Новорайській, Виноградівській та Присіваській ОТГ.

Олександр Мошнягул розповів, що найчастіше конфлікти виникають навколо питань оптимізації соціальної інфраструктури (особливо в освіті та в медицині), розподілу коштів місцевих бюджетів, використання землі та інших ресурсів громади.

Найпроблемнішим виявляється першій рік після об’єднання.  
Новообрана влада в цей перехідний період  часто стикається із найрізноманітнішими проблемами. По-перше, банально не вистачає фахівців, нових знань та досвіду роботи в нових умовах. По-друге, бракує чіткого бачення розвитку громади.  Третє, відчувається відсутність консолідованої позиції, коли не лише керманич громади знає куди розвиватися влада, не тільки депутатський корпус підтримує, а вся громада розуміє завдання розвитку.

Громада, люди часто в цей період стикаються із першим гострим почуттям розчарування. Воно наступає в дуже короткі терміни, коли мешканці новоствореної громади не отримують швидких позитивних результатів від об’єднання, втрачають довіру до влади. При цьому часто самі громадяни залишаються пасивними, не беруть участі в прийнятті рішень, стоять осторонь реалізації місцевих реформ.

Жителі внутрішніх громад вважають, що ресурси розподіляються виключно в інтересах центру. А іноді так й відбувається: після об’єднання центри громад починають протиставляти себе іншим населеним пунктам, ігнорують думку громади, не прислухаються до депутатів та активістів, які мають іншу позицію.

Як правило, в влада в нових громадах не розуміє важливості належного та постійного інформування про свої дії. Недооцінює або просто не вміє використовувати процедури прямої демократії, тобто залучення мешканців громад до обговорення та ухвалення рішень.
В нових громадах часто ці процедури не регламентовані.

Й, коли виникають подібні проблемні моменти, відразу не відреагувати, то проблемні питання поступово переростають в конфлікти. Сторони конфлікту не бажають слухати один одного. Втрачається довіра до інституцій влади. Й з довірою влада втрачає легітимність.  Й далі розпочинається гостра фаза конфлікту та розпад громади. Владі та мешканцям таких громад ще може допомогти налагодження діалогу.

Що робити в цій ситуації?
Важливо не втратити довіру. Для цього потрібен постійний та чесний діалог. Діалог, коли прислуховуються та враховують думки різних груп громади. Важливо, щоб діалог породжував відповідальність за нову об’єднану громаду. Подібні довіра та відповідальність може виникнути лише у довгостроковій перспективі, коли постійно, з місяця в місяць впроваджуєш консультації, врахування думки громади, процедури участі громадян у вирішенні питань. Й громади поступово доростають до реальності нової спільноти.

Ми підходимо до вирішення конфліктів та залучення громадян до процесу реформ комплексно - говорить Олександр Мошнягул.
Розроблений електронний посібник для активістів громад, який надає їм необхідні знання щодо використання інструментів демократії участі та розв’язання конфліктних ситуацій. Матеріали посібника стали методичною основою для тренінгів по механізмам демократії участі та розв’язанню конфліктів, які ми регулярно проводимо.

Нами був розроблений типовий статут для ОТГ, в якому детально прописані процедури місцевої демократії, передбачено обов’язкове погодження ключових питань розвитку громади з мешканцями, в тому числі і периферійних сіл, що є дієвим засобом профілактики конфліктів. Нашими рекомендаціями скористались при розробці статутів в Кочубеївській, Великокопанівській, Виноградівській, Новорайській, Виноградівській, Присіваській та Гладківській ОТГ.
 
Останнім часом ми все більше уваги приділяємо безпосередньому розв’язанню конфліктів, причому не тільки в об’єднаних громадах.

Ми сприяли впровадженню «Бюджету участі» в Херсоні, Кочубеївській та Виноградівській ОТГ, наразі допомагаємо вдосконалити цей інструмент в Присіваській громаді. На нашу думку саме завдяки «Бюджету участі» вказаним громадам вдалось зменшити вірогідність конфлікту із розподіленням бюджетним коштам.

В Новорайській та Виноградівській ОТГ нами  були запроваджені консультації з громадськістю, які стали інструментом діалогу між владою та мешканцями. Наприклад, в Новорайську, завдяки підготованим нами дослідженням люди ознайомились із станом закладів освіти та перспективами їх оптимізації, обговорили прозорість та ефективність бюджету громади на 2019 рік.

В Долматівській ОТГ ми допомогли громаді в розробці Стратегії розвитку. Саме відсутність стратегічного бачення розвитку, на думку представників громади, є її ключовою конфлітогенною проблемою.

В Присіваській ОТГ наразі відбувається відновлення діалогу між виборцями та депутатами сільської ради, також відбувається діалог щодо діяльності комунального підприємства. Взагалі, Присіваський голова пішов на неординарний крок, зробити Діалогову групу, яку ми створили для вирішення конкретного конфлікту, постійно діючою. Наразі в громаді підготоване та готується для затвердження головою «Положення про медиативну групу та її регламент».

На запитання нашого кореспондента, що будем робити Причорноморський центр найближчим часом, Олександр Мошнягул відповів:
Влітку цього року Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень розпочав впровадження нового проєкту «Запобігання та врегулювання конфліктів в громадах шляхом залучення мешканців до вирішення місцевих проблем» в рамках програмна ініціатива Міжнародного фонду «Відродження» «Демократична практика». Робота наших експертів буде зосереджена в двох об’єднаних громадах - Присіваській та Вербівській. При чому у Присіваській громаді ми вперше проведемо постконфліктну діагностику, бо актив громади провів результативну роботу по осмисленню та подоланню внутрішніх конфліктів й нам важливо зрозуміти які позитивні зміни відбулися, що треба ще доопрацювати.
Буде зроблена діагностика існуючих проблемних питань та конфліктів, проведено аналіз рівня прозорості влади та залучення громадян.
Результати досліджень будуть представлені на відкритих зустрічах в громадах. Під час цих зустрічей будуть створені Діалогові групи які спробують розв’язати визначені конфлікти шляхом застосування механізмів демократії участі та медіації.  

За результатами проекту в кожній громаді будуть підготовані практичні пропозиції по подоланню конфліктів.
Особливістю проєкту буде постійна робота консультативний центр для територіальних громад області, в якому юристи та фахівці з питань місцевого самоврядування будуть надавати консультації для громад з питань місцевого розвитку, застосування процедур прямої демократії, розробки стратегій та з інших питань, які виникають в територіальних громадах.

Що очікується від реалізації проєкту?
В обраних громадах буде зроблений аналіз проблем, які призводять до конфліктів. Активісти громад отримають знання та навички необхідні для вирішення конфліктів, буде створено дві Діалогові групи, які розв’яжуть як мінімум по одній конфліктній ситуації в кожній громаді. Ми плануємо проведення інформаційної кампанії по діагностиці та виявленню конфліктів в громадах.

 За результатами проекту буде видано спецвипуск газети «Вільний Вибір» та проведений підсумковий круглий стіл, на якому будуть обговорені методика діагностики, проблемні питання розвитку місцевого самоврядування. Будуть представлені ефективні практики подолання конфліктів в громаді.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проекту «Запобігання та врегулювання конфліктів в громадах шляхом залучення мешканців до вирішення місцевих проблем» в рамках програмної ініціативи МФВ «Демократична практика». Матеріал відображає позицію авторів і не обов'язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження".


Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica