незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Сільський досвід: Робота над стратегією розвитку інтегрує громаду

Сільський досвід: Робота над стратегією розвитку інтегрує громаду


17 червня в селі Милове (Милівска територіальна громада Бериславського району) експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень зустрілися із активними представниками всіх сіл, що увійшли до Милівської громади. В центрі уваги були проблеми громади, навколо яких виникають конфліктні ситуації. В обговоренні  взяло участь більше 30 учасників.  Відбулася відверта розмова. Сільський голова Олег Яхнієнко представив гостей та залишив зал, аби спілкування було більш відвертим та невимушеним.

Милівська об'єднана територіальна громада була створена ще два роки тому. Тоді добровільно об'єднались дві сільські громади - Милівська та Качкарівська. В минулому році до Милівської громади рішенням Кабінету Міністрів України доєднали ще три сільські громади: Новокаїрську, Дудчанську та  Новокам’янську. Доєднання відбулось адміністративним шляхом й, відповідно,  згоди на доєднання у селян ніхто не питав.


Приєднані сільради до цього не були пов'язані з Миловим спільним розвитком, вони були розташовані в різних районах й не мали навіть практик спільного вирішення проблем.

В громаді спокійно сприйняли факт об'єднання, але на сьогоднішній день громада поки що  не виглядає по справжньому єдиною та інтегрованою та тяжіє до різних адміністративних центрів.

В громаді відчувається брак комунікації між населеними пунктами, не має чіткого бачення спільного розвитку. Проблеми розуміє сільський голова Олег Яхнієнко. Тому то він й ініціював співпрацю з Причорноморським центром політичних та соціальних досліджень. Експерти Причорноморського центру вже кілька років допомагають різним громадам півдня України долати локальні конфлікти та нейтралізувати конфліктні ситуації.
Милівській сільський голова Олег Яхнієнко


Присутні на заході представники громади: депутати, посадовці, працівники бюджетних установ, просто активні сільчани були достатньо відвертими. Вони відразу назвали кілька головних викликів для громади.

Найбільший виклик у тому, що доєднанні до Милового села складають більше 60% виборців громади і, відповідно, мають більшість депутатів в раді. Керівництво має проводити дуже виважену політику, направлену на інтеграцію всіх сіл у єдину громаду, враховувати інтереси всіх сіл, щоб уникнути протистояння депутатів ради та мати змогу розвивати всі села.

До найбільш важливих викликів учасники віднесли: брак фахівців, погане географічне становище, віддалення від міст,  погане матеріальне забезпечення, високі очікування населення, люди чекають на швидкий результат, відсутність привабливості громади для молодих спеціалістів та інвесторів.

Серед повсякденних проблем, які турбують сільчан називалися: брак роботи з гідною оплатою; погане транспортне сполучення, незадовільний стан будинків культури, застарілий водогін,  відсутність умов для дозвілля молоді тощо.

Але, не дивлячись на існуючи проблеми, представники різних сіл зберігають оптимізм. Ніхто поки не збирається "тягнути ковдру на себе", а влада громади має великий кредит довіри.

Співпраця з експертами Центру розпочалась вчасно. В громаді вважають, що інтегрувати поки що розрізнені населені пункти в єдину громаду може спільна робота над Стратегією розвитку.

Експерти готові взяти на себе модерацію процесу розробки Стратегії, адже це вірний шлях до запобігання конфліктів.

Вже на 23 червня запланована наступна зустріч в селі Новокаїри. Експерти зустрінуться з мешканцями, проведуть анкетування, з'ясують головні проблеми села та бачення їх вирішення очима людей.

Потім будуть аналогічні візити до Дудчан та Качкарівки. експерти сподіваються, що широке залучення жителів сприятиме і розробці реальної Стратегії, яка задасть правильний вектор розвитку, і допоможе запобігти конфліктам між внутрішніми громадами.

Дана зустріч проходила в рамках проекту "Активна участь громадян в процесах реформ – шлях до розв’язання конфліктів", який реалізується за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження".


Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica