незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Культура » Дерусифікація як осмислення символічного простору Херсона

Дерусифікація як осмислення символічного простору Херсона


В липні розпочинається робота херсонських соціологів, істориків та краєзнавців по осмисленню нашого минулого, створення концепції політики пам’яті в нашому місті, яке буде втілене в новому топонімічному ландшафті. В рамках деколонізації та дерусифікації в Херсонській міській територіальній громаді буде змінено більше півтори сотні назв.
Цей процес відбувається по всій країні. Вже дуже скоро в символічному просторі українських сіл та міст будуть внесені серйозні зміни. Нас чекають не лише нові назви вулиць та площ, а й нові пам’ятники та меморіали, нові пам’ятні дати. Переосмислення символічного простору та політики нашої пам’яті.
Наша мета – забезпечити максимальну демократичність цього процесу, щоб до процесу пошуку та прийняття рішень у цій сфері було залучено якомога більше мешканців міста (в тому числі тих, хто перебуває за межами міста),
Ідеї були втілені в проєкт «Херсон. Звільнена карта» який був підтриманий Європейським фондом за демократію (EED).
«На основі досліджень та публічних обговорень, процедур демократії участі ми хочемо створити концепцію символічного простору міста Херсона, де були би враховані його гендерні, етнічні, соціо-культурні аспекти, та інструментуалізувати її у вигляді пропозиції для міських органів влади, то добитися її розгляду» - розповів нашому виданню голова обласного відділення Соціологічної асоціації України Микола Гоманюк.
За словами Миколи Анатолійовича, в рамках проекта буде створено робочу групу з політики памʼяті та коммеморації, проведено соціологічні дослідження, проведена інформаційна кампанія, проведені публічні обговорення, розроблено концепцію міської політики пам’яті та коммемороції, запропоновано план заходів по її реалізації: пропозиції з перейменування вулиць та інших форм коммеморації. Крім того, планується провести низку інтеграційних заходів, які дозволили би відчути херсонським біженцям та переселенцям, що їх хочуть почути, що вони не викинуті з громади, що Херсон – це не будівлі та стіни, а люди.
Зокрема, буде проведена інтеграційна кампанія «Херсон звідусіль», яка буде включати наступні складові: посткроссінг  – херсонці з усього світу присилають поштові листівки з тих місць, де вони зараз знаходяться, на адресу Головпоштамту в Херсоні з ідеями по перейменуванню вулиць міста.
На основі цих листівок буде створена художня виставка «Херсон тут і там».
«Крім розробки концепції перейменування, пропозицій по новим назвам вулиць ми плануємо розпочати кампанію по створенню фондів документів та артефактів, на основі яких можна було би створювати музейні експозиції присвячені війні та її наслідкам, проводити коммеморативні заходи, художні події тощо» - сказав керівник херсонськгого соціологічного співтовариства Микола Гоманюк

Цільовими групами проекту є мешканці Херсона, що залишились у місті, мешканці Херсона, що перебувають за межами міста, представники етнічних меншин та корінних народів, журналісти, представники органів місцевого самоврядування, представники громадський організацій, митці. Проєкт змінить ситуацію на їхню користь, адже забезпечить їх присутність у публічному просторі, врахує думку представників цих груп під час прийняття рішень.

У проєкті обов’язково братимуться до уваги гендерні аспекти. Наразі в Херсоні лише декілька вулиць іменами жінок.
Ми хочемо залучити до складу робочої групи жінок, представниць жіночий організацій, під час аналізу враховуватиметься розподіл відповідей по гендеру.
Наша організація вже має наробки з жіночої історії міста, які ми представляли на різних публічних заходах (наукові конференції, публікації, гендерні екскурсії містом тощо).

Цей матеріал підготовлено в рамках проєкту «Херсон. Звільнена карта», який здійснюється за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica