незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Більшість порушень свободи слова в березні пов’язані з Кримом

Більшість порушень свободи слова в березні пов’язані з Кримом

Зокрема, ІМІ зафіксував 11 випадків викрадень та незаконного утримання представників ЗМІ в Україні. Усі вони були скоєні проросійськими бойовиками в Криму. Так, декілька днів не могли знайти журналістку «Українського тижня» Олену Максименко; журналіста «Радіо Свобода» Левка Стека у Бахчисараї витягнули з автобусу, і, повозивши декілька годин, викинули у полі, сказавши не повертатись у Крим.

Із 44 нападів на журналістів, зафіксованих у березні в Україні, 30 сталися в Криму, 8 – у східних регіонах країни. Із 34 перешкоджань – 25 пов’язані з Кримом. У березні також втроє зросла кількість нападів на офіси ЗМІ — 12 випадків (у лютому 4, у січні не зафіксовано), з них 9 сталися в Криму, і 3 – у східних регіонах України (Харків, Донецьк, Луганськ).

З 16 випадків цензури — 14 пов’язані з Кримом. У березні майже всі українські телеканали були незаконно відключені на півострові та замінені на російські. Місцеві ЗМІ теж зазнавали утисків, зокрема, мовлення Чорноморської ТРК було взагалі відключено, а на її частотах виходить в ефір канал «Росія 24». Головний редактор «Аргументи тижня — Крим» Заір Акадиров, який пропрацював у газеті від самого її початку, змушений був звільнитися через цензуру і втручання у редакційну політику засновників.

У березні майже вчетверо зросла кількість кібер-злочинів проти журналістів і ЗМІ — 18 випадків (у лютому — 5, у січні — 13), з них 15 — DDoS-атаки на медіа-сайти.

Загалом, за даними Інституту масової інформації, у першому кварталі 2014 року було зафіксовано 196 випадків побиттів і нападів на журналістів, що майже вдвічі більше, ніж протягом всього 2013 року (101 випадок), і втричі більше, ніж у 2012 році (65 нападів).

Довідка:
Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск, та кібер-злочини проти ЗМІ і журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica