незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Херсонщина. Газети без передплати закриваються, а з передплатниками – скорочують обсяг - НСЖУ

Херсонщина. Газети без передплати закриваються, а з передплатниками – скорочують обсяг - НСЖУ

Друкованим газетам зараз важко
Важка економічна ситуація, яку посилив вимушений карантин, змушує газетярів приймати непрості рішення й тимчасово призупиняти вихід видань. Найтяжче виживати невеличким міським та районним редакціям. Так, на Херсонщині на час карантину припинила діяльність міська газета «Нова Каховка», а все – через закриття основних точок продажу. Популярна обласна газета «Новий день» продовжує вихід, але скорочує кількість сторінок. Про це колеги інформують Національну спілку журналістів України.

- Так сталося, що нам просто немає як збувати свої тиражі. Працюємо не на передплату, а на роздрібну реалізацію. Більшість тиражу збуваємо через відповідні кіоски та місцеві потужні ринки, частково також продаємося і в магазинах. Проте на сьогодні й кіоски, й базари – закриті, а самі лише магазини не здатні продати наш тираж – 5 тисяч примірників, - розповідає редактор видання «Нова Каховка» Лариса Новохижня.

Так, число від 18 березня уже було віддруковано скороченим тиражем на 500 примірників. І досвід показав, що збути все через маркети – надзвичайно важко.

- Порахували і закрилися, адже маємо великі збитки, - каже пані Лариса. – До всього почали відходити наші партнери-рекламодавці, призупинивши співпрацю на кілька тижнів. Для невеличкого видання, яке після роздержавлення тримається на плаву саме за рахунок реклами – покрити наклади самостійно надзвичайно важко. Хоча читачі чекають, коли ж таки з’явиться улюблена газета, днями до нас завітала постійна читачка, їй вже за 80 років, прийшла з іншого кінця міста, аби дізнатися, що трапилося з її улюбленою газетою… Тому остання надія на те, що, можливо, карантинні заходи хоч трохи послаблять і в нас з’явиться можливість реалізовуватися як і раніше.

Коли районні й міські газети, не витримавши жорстких обмежень, таки призупиняють друк, обласні все ще справляються з обмеженнями і виходять у звичному для себе режимі. Приміром, херсонське видання «Новий День» дотримується традиційного графіку виходу, хоча й тут довелося піти на певні обмеженні, зокрема, скоротити обсяги з 24 сторінок до 16.

- Колектив здебільшого перейшов на роботу з дому. На роботу двічі на тиждень приїздять лише верстальники, та збирається раз на два тижні редакційна рада. Ще декого відправили в оплачувані відпустки, але лише тих працівників, які «не догуляли» в попередні роки й мають, приміром, по 10-12 днів відпустки. Решта працює в скороченому режимі з додатковими вихідними, проте заробітну платню отримують всі і в повному, до карантинному обсязі, - розповідає головний редактор Анатолій Жупина.Тим працівникам, які змушені приїздити до редакції, виплатили премію, так би мовити за ризик і відповідальне ставлення до своїх обов’язків.

Довідково. Як уже інформувала Національна спілка журналістів України, 82% редакторів, переважна частина яких очолює приватні регіональні газети, онлайн-видання та ТРК, скаржаться на втрату рекламодавців через запровадження карантинних заходів та економічну кризу, викликану епідемією коронавірусу. Редакції згортають реалізацію нових проектів (52%) та скорочують обсяги медіавиробництва (44%). При цьому 9% ЗМІ призупинили свою діяльність на час карантину. У редакціях масово впроваджують заходи зі скорочення витрат на персонал – відбувається зменшення заробітних плат (20% ЗМІ), співробітники відправляються у безоплатні відпустки (15%) або починається скорочення працівників (6%).


Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica