незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Чому ми навчилися в «обіймах Бога», себто у Вінниці

Чому ми навчилися в «обіймах Бога», себто у Вінниці

Нове місто України для мене, в якому ніколи не була. Коаліції 1325 Донецької, Запорізької, Луганської, Херсонської, Дніпропетровської областей  приїхали до  Вінницької області в лютому 2024 року, де проходив Міжрегіональний Форум успішних практик реалізації завдань Регіональних планів дій 1325, з метою обміну досвідом, обговорення викликів, перспектив і можливостей співпраці та напрацювання рекомендацій. Зараз створено  19 Коаліцій 1325 по всій Україні. Про що нове та красиве я дізналася? Що можна змінювати суспільні системи з жінками та для жінок, робити гендерний аудит безпеки, мати право сказати «Запитай мене про 1325», тому що я знаю відповідь. 
Збільшення  власних методик роботи  відбувається  завдяки  новому чужому досвіду, коли будь-яка обласна Коаліція 1325  – це дружня родина  для кожного з нас, і це відчуття розширюється до  усвідомлення себе частинкою великого народу  омріяної  країни, і це моя особиста противага загрозі Україні, світу, планеті. 

Інституційна спроможність Коаліцій 1325 вимагає співпраці. Моніторинг виконання обласного плану реалізації Резолюції 1325 –  ось це я розумію і знаю вже давно, могла б поділитися двома десятками методів збору інформації, оцінки та аналізу ситуації. 
Дівчина  - фахівчиня з урбаністики мене  здивувала та захопила незвичним для мене поглядом на місто. Безпека міста –  це людиноцентричний простір, комфорт, мікроклімат просторів, пішохідність, безлюдність або навпаки, одноманітність або яскравість, стан тротуарів… Якість урбаністичного  простору вимагає нашого втручання і небайдужості. Як, власне, і будь-яка сфера суспільного життя вимагають стратегічних підходів на майбутнє, аналізу безбарьєрних локацій, аудиту безпеки міста, розробки проектів розвитку окремих мікрорайонів тощо.  

Запобігти – врятувати – допомогти. А в цей час 60 тисяч жінок зараз на фронті. І обласні Коаліції 1325 розробляють плани дій для маленьких селищ і містечок своєї області як частинки майбутнього відновлення та відродження   України. 
Дієві напрямки діяльності обласних Коаліцій 1325 відкриваються під час душевних бесід з обміну досвідом, в ресторані «Тифліс». І виявилось, що майже всі  члени обласних  Коаліцій під час війни пере форматувалися «все для фронту, все для Перемоги!». Всі  долучились до волонтерських центрів допомоги людям, до центрів незламності, до  формування  аптечки медичної допомоги… І водночас  вони вносять свої правки в Обласні плани дій, вписуються туди як партнери влади, як монітори влади, наполягають на введенні посади гендерного радника  в органи місцевого самоврядування під гаслом «Спільна користь». І звісно ж, необхідна обізнаність влади та пересічних громадян, а для цього потрібна невтомна, незупинна  інформаційно-просвітницька робота.  
І як висновок,   сформувалась така  незвична дефініція: Коаліція – це синергія результату!
 
Форми співпраці між обласники коаліціями можуть бути на всі смаки: психо-соціальна підтримка, дружні візити, ретрити, тимбилдинг, групи взаємопідтримки, асоціації за інтересами, стажування.  

Наступного дня  нас привезли до обласного притулку для тимчасового перебування жінок, які постраждали від домашнього насильства. І він єдиний в Україні, що фінансується за кошти обласного бюджету. В тій же будівлі, на першому поверсі,   ми відвідали Центр захисту та соціально-психологічної підтримки дітей, які постраждали від насильства або стали його свідками, створений за моделлю “Барнхаус”. Це таке спеціальне місце для скоординованого ефективного захисту, послуг та правосуддя, дружнє до дітей. Тобто тут,  в одному місці, дитина отримує соціальну, психологічну, правову та медичну допомогу. Заходи  відбуваються в умовах «чотирьох кімнат»: це захист, допит дитини як свідка, медичний огляд, психологічна допомога. Впровадження моделі «Барнахауз» в Україні розпочато в окремих регіонах у 2020 році. 
10 стандартів барнхаусу, про які я отримала друкований посібник та можу розповісти більш детально  для будь-якої аудиторії: 
-    Пріоритет інтересів дитини
-    Багатопрофільне співробітництво
-    Інклюзивна цільова група
-    Сприятливе дял дітей середовище
-    Міжвідомчий розгляд справ
-    Судово-медична співбесіда
-    Медична експертиза
-    Терапія
-    Розбудова потенціалу
-    Профілактика
І ще як подарунок долі, радості, розради  - екскурсія центром міста  Вінниця під назвою  “Жінки, плітки та дрібка любові”. Цю екскурсію про роль жінки в історичному житті Вінниці провела  гідеса Тетяна Рибак, і вона неймовірна. Це вона показала нам, своїми руками зобразила,  що таке «обійми Бога» і чому Вінниця  як  місто живе саме в такому стані. Це два рукава річки Буг, яку раніше називали Бох, які пробили свої русла в землі у вигляді великого кільця - кола, в середі якого – острів Вінниця. Цьому місту  я і хочу низко вклонитися та подякувати від  свого зціленого в його обіймах серця. 

Галина Бахматова          

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica