незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Коаліція 1325 Херсонщина подовжує свою діяльність: хроніки

Коаліція 1325 Херсонщина подовжує свою діяльність: хроніки

Херсонська область спільними зусиллями влади та громади кілька років тому підключилась до роботи по виконанню Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека”, ухваленої ще в далекому 2000 році. Цей документ наголошує на важливій ролі жінок у запобіганні і врегулюванні конфліктів та в розбудові миру, а також закликає держави-члени забезпечити більш активну участь жінок на всіх рівнях прийняття рішень в національних, регіональних і міжнародних інститутах, у механізмах запобігання, управління та вирішення конфліктів. 

28 жовтня 2020 року Уряд України прийняв рішення про затвердження Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року, розроблений Мінсоцполітики у тісній співпраці з центральними та місцевими органами виконавчої влади, міжнародними партнерами та 18-ю громадськими організаціями.

Під час війни в Україні ця Резолюція стала інституційною рамкою для інтеграції жінок до безпекового сектору,  де підкреслено  врахування потреб жінок та дівчат у конфліктних ситуаціях та особливу вразливість жінок перед негативними наслідками конфліктів. Держави-члени ООН закликають включати гендерний компонент в польові операції, зокрема активніше залучати жінок у складі військових та поліцейських сил.

Коротка хронологія діяльності громадянського суспільства на Херсонщині щодо виконання Резолюції ОНН 1325 на обласному рівні 

2022 р. Робота над створенням Коаліції 1325  Херсонщина почалась напередодні деокупації громад Херсонщини.  До складу Коаліції увійшли представники Херсонської обласної і міської військових адміністрацій, громадських організацій і правоохоронних органів. Члени Коаліції проходили навчання та активно співпрацювали над локалізацією обласного плану дій 1325. Діяльність Коаліції  підтримується в рамках всеукраїнського проєкту «Жінки, мир, безпека: створюємо місцеві рішення разом» завдяки підтримці Уряду Канади. 

2023 р. В Херсоні підписано Меморандум про спільну діяльність щодо виконання Обласного Плану дій 1325. Коаліція  в цілому працює на впровадження порядку денного Резолюції ООН «Жінки. Мир. Безпека» в  Херсонській області  задля посилення участі жінок у процесах прийняття рішень у цій сфері.   Члени коаліції – фахівці з різних профілів проводять різноманітну роботу:  це  моніторинг виконання Обласного плану дій 1325,   збір потреб жінок  на Херсонщині, це інформаційно-просвітницька діяльність. 

Коаліція 1325  Херсонщина об’єднує цілу низку маленьких проектів та   активностей різних організацій громадянського суспільства, які  виявляють  «невидимі жертви війни» та допомагають їм подолати свою жертовність, набрати ресурсності та сил не лише жити, але й підтримувати  інших. Українській жіночій фонд сприяє виконанню обласних планів дій  для регіональних Коаліцій 1325. 

Березень, 2023 р. Розпорядженням начальника Херсонської обласної військової адміністрації затверджено план заходів з реалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року в Херсонській області. Плідна взаємодія, залученість організацій громадянського суспільства та сектору безпеки і оборони над розробкою цього документу  надали свої результати. 

Серпень,  2023 р. Прес-конференція -  презентація  з обговоренням обласного локального плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» на період до 2025 року. Висловились керівники Херсонської обласної та Херсонської міської військових адміністрацій, представники правоохоронних органів,  громадських організацій - членів Коаліції 1325 Херсонщина, представники місцевих ЗМІ. 

Війна. 2022-2023 рр. В ці важкі часи різноманітні проекти та їхні виконавці – члени Коаліції 1325 Херсонщина  -  працюють над різними аспектами  втілення в життя  Резолюції ООН. 
Назви окремих проектів у сфері діяльності Коаліції 1325 на Херсонщині можуть стати загальними гаслами  для всієї нашої діяльності: «Втративши домівку – збережи людську гідність», «Вдома»,  бо всі ми працюємо  з однаковими завданнями: захист прав і врахування потреб цивільних осіб, постраждалих в умовах збройного конфлікту - в наслідок: окупації, обстрілів полону, катування тощо. 

Починають  функціонувати багато спеціалізованих центрів та безпечних просторів, де різні  команди  активістів та фахівців надають психологічну допомогу, реабілітацію жінкам, дітям та чоловікам, які постраждали від насильства, в тому числі під час повномасштабної війни.
Плідна співпраця з сектором протидії домашнього насильства в херсонській поліції  розширює сектор нашої  безпеки  завдяки співпраці з громадськими організаціями – членами херсонської Коаліції 1325. 

Притулок  для постраждалих від гендерно зумовленого насильства працює в Херсоні з 2021 року, але продовжується розбудова системи послуг в Херсонській територіальній громаді, підвищується актуальність і важливість своєчасної допомоги постраждалим від війни. 

Активно працює «Безпечний простір для жінок і дівчат» у Херсоні та  центр   «ВІЛЬНА»,  вони надають  підтримку жінкам та дівчатам, які опинилися у складних життєвих обставинах, особливо під час окупації та під обстрілами. Необхідна сталість та взаємодія всіх дій тих, хто надає людям допомогу, при врахуванні довгого періоду окупації, пов’язаного з насильством з боку окупантів, забезпечується спільною роботою різнопрофільних громадських організацій та центрів допомоги. 

«Херсонський хаб громадської безпеки»  допомагає місцевим правоохоронцям щодо безпечної евакуації, протидії насильству, в тому числі реагуванні на випадки сексуального насильства під час війни, психологічна підтримка поліцейських та їхніх родин, надання їм юридичних, соціальних та інших послуг для покращення психоемоційного стану правоохоронців.  «Щодня наше місто потерпає від обстрілів, і від поліції очікують, щоб вони відпрацювали добре і були чемні і фахові. Та вони теж люди, і виснажуються від понаднормової праці, від критичних ситуацій, сумують за рідними і теж несуть втрати. Тому важливо, щоб суспільство не лише вимагало, але ж і будувались довіра і взаємоповага, підвищувались фаховість і спроможність кожного і кожної. В умовах війни маємо берегти людей, це найцінніше, що маємо – наші люди», –  так потужно висловилась Анжела Литвиненко, очільниця громадської організації «Успішна жінка».

Структура втілення в дії  Резолюції  1325 може бути використана при будь-якій громадській діяльності :  

1)    Врахування ґендерної складової в процесах реформування системи соціального захисту населення. 
2)    Міжнародні документи, які стосуються прав жінок та ґендерної рівності, для розуміння міжнародного дискурсу. 
3)    Окремі аспекти національного законодавства України, які мають суттєве відношення до питань ґендерної рівності та реформування системи соціального захисту. 
4)    Попередження та протидія дискримінації за ознакою статі.  
5)    Допомога постраждалим від насильства, в тому числі, пов’язаного із воєнним конфліктом. 

Подяка. І нарешті, в лютому 2024 року  Херсонська Коаліція 1325 отримала подяку за ефективне партнерство в рамках виконання проекту "Вистоїмо разом!" від Українського Жіночого Фонду (УЖФ). 

Пропонуємо  всім читачам ознайомитись з важливою інформацією для посилення нашої стійкості на  сайті УЖФ за посиланням https://uwf.org.ua/Category/news-uk/, а також  прочитати окремі публікації щодо боротьби з сексуальним насильством, пов’язаним з конфліктом (СНПК): 

-    Інтерв'ю з виконавчою директоркою міжнародної гуманітарної структури Катрін КОППЕНС тут

-    Злочини СНПК однозначно кваліфікуються як воєнні Інтерв'ю з Головою Національної поліції України, генералом поліції третього рангу Іваном ВИГІВСЬКИМ тут

-    В Україні чітко розуміють, що СНПК – воєнний злочин.  Інтерв'ю з представницею ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер Гюнеш тут

-    В Україні буде створено Реєстр осіб, які постраждали внаслідок російської агресії 
Інтерв'ю з заступницею Міністерки соціальної політики України Уляною ТОКАРЄВОЮ тут

-     Нові закони мають поліпшити систему реагування на сексуальне насильство, пов’язане із збройною агресією росії Інтерв'ю з представником в Україні Фонду лауреата Нобелівської премії доктора Деніса Муквеге та Глобального фонду тих, хто пережив насильство, Федором ДУНЕБАБІНИМ тут

-     Ми не повинні втомлюватися, допомагаючи постраждалим від СНПК Інтерв'ю з правозахисницею, ґендерною активісткою, засновницею та старшою аналітикинею Інформаційно-консультативного жіночого центру (ІКЖЦ) Оленою СУСЛОВОЮ тут 

-    Колишні полонені чоловіки створюють свою громадську організацію Інтерв'ю з колишніми полоненими чоловіками, представниками її ініціативної групи - Олексієм СІВАКом та Андрієм, мешканцями Херсону тут

Контактна особа: Анжела Литвиненко, +38 099 349 36 47, alytvynenko.sw@gmail.com

Галина Бахматова 

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica