незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Логопед Херсонського хабу допомагає дітям висловлюватись

Логопед Херсонського хабу допомагає дітям висловлюватись

Херсонський хаб для надання психосоціальної підтримки родинам з дітьми працює вже три місяці,  і робота логопеда займає в ньому важливе місце. Зараз понад 130 дітей відвідують заняття з розвитку мовлення. В межах проєкту ГО “Успішна жінка” та ЮНІСЕФ на Херсонщині діють чотири таких хаби.

Метою своєї роботи логопед Анастасія Андрющенко вважає необхідність навчити дітей  комунікувати між собою, подолати брак соціалізації та живих зустрічей з однолітками. Діти в Херсоні не можуть спокійно гуляти на подвірʼях чи дитячих майданчиках, бо місто знаходиться під постійними обстрілами. Анастасія нагадує батькам про необхідність своєчасного формування мовлення дитини раннього віку, а також допомоги логопеда у «запуску» мовлення та профілактики мовленнєвих порушень. 
 
Групові заняття з логопедом – стимул для спілкування 
Групові заняття з логопедом в хабі націлені на загальний розвиток мовлення та моторики, спілкуванні та розширенні лексикону. Анастасія каже: «Якщо ти чогось хочеш – то маєш правильно попросити, певними словесними формами. Бо інколи діти спілкуються лише словами: «Ей!  Ти! Дай! Сюди!», і це не їхня провина».  

Робота над триманням рівноваги та координації рухів створює підґрунтя для мовленнєвого  розвитку дитини – для цього діти намагаються встояти на рухливих подушках з шипами для акупунктури. 

Логопед зокрема пропонує дітям ігри на розпізнавання звуків, показує комплекс вправ для рухливості артикуляційного апарату, формування правильного дихання та корегує звуковимову кожної дитини. 

Важливим є формування уваги у дітей – на кожній зустрічі діти у колі згадують, що вони сьогодні робили та про що дізналися.  Під час  занять діти також підбирають малюнки до речень, складають розповіді та вивчають частини мови.  

Індивідуальні заняття вирішують окремі мовні порушення 
Під час індивідуального логопедичного обстеження Анастасія проводить тестування, виявляє наявні проблеми. Надалі фахівчиня складає персональний план дій: вправи для мʼязів язика, розвитку індивідуальної моторики, зв'язного мовлення та звуковимови. 


“Батьки в Херсоні не можуть зараз звернутися до логопедів, і вони часто скаржаться, що саме під час війни у дитини з’явились проблеми з мовленням. Деякі взагалі відмовляються розмовляти, і важко зрозуміти – не вміють чи не хочуть? Через війну у малечі обмежився словниковий запас, але після наших занять активність мови поступово повертається, бо тут у дітей є стимул та бажання  розмовляти з друзями”, – каже Анастасія. 

Під час індивідуальних занять діти та батьки отримують домашні завдання, адже логопед та психолог залучають батьків до співпраці над розвитком дитини. Лише у лютому Анастасія провела заняття та консультації для майже 200 батьків та дітей.

Ми дякуємо за співпрацю Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Міністерству закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади, які  працюють над розширенням програм із порятунку життів дітей та їхніх родин в Україні. 

Галина Бахматова

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica