незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи

25 березня   2024 року о 10.00   відбулася   робоча зустріч Платформи громадської участі у відновленні Бериславської  громади з теми:  «Ефективність процесів відновлення  та відбудови через забезпечення участі громадян». 

Галина Бахматова, прес-секретарка та експертка проекту,  розповіла про переваги та користь залучення громадян для планування відновлення громади; про кращі спроможності місцевої влади; про місцеві потреби і напрацювання проекту «Ефективність процесів відновлення та відбудови». Презентувала  інформаційно-просвітницький  буклет з рекомендаціями проекту.  
Алчієв Олександр Сергійович – начальник Бериславської міської військової адміністрації, передав тези свого виступу для оприлюднення, бо сам  перебував у робочій поїздці, з теми: «Раннє відновлення  громад: стійка соціальна згуртованість і громадянський оптимізм  у громадах як необхідна складова  відродження громад. Нові пріоритети громади, які зміцнюють соціальну згуртованість між громадянами та місцевою та районною владою». 
Раннє відновлення громад може бути ефективним лише за умови наявності стійкої соціальної згуртованості та громадянського оптимізму. Ці складові грають ключову роль у відродженні громад і визначають успіх або невдачу реформування. Це відчуття спільності та взаємодопомоги, яке об'єднує громаду. Згуртованість сприяє тому, щоб люди працювали разом для досягнення загальних цілей, підтримували один одного в труднощах і спільно вирішували проблеми. Для досягнення раннього відновлення громади важливо активно створювати умови для підтримки цієї соціальної згуртованості шляхом розвитку громадських організацій, залучення до участі у громадських ініціативах, створення платформ для взаємодії між мешканцями тощо.
Наразі, спільними зусиллями, за участі різних представників громади, ми маємо План відновлення та розвитку територіальної громади та каталог проєктів на період 2023-2027 роки. Документ розроблено у межах проєкту «Підтримка відновлення процесів управління місцевого самоврядування та відбудови і реконструкції громад в Україні», який розроблений в межах Стратегічного партнерства VNG International з Міністерством закордонних справ Нідерландів. 
З метою пошуку міст-побратимів та започаткування партнерських відносин з іноземними муніципалітетами подано заявку про створення профілю на сайті CITIES4CITSES UNITED4UKRAINE. За результатами візиту до міст Королівства Нідерландів ведуться перемовини з Вінтерсвейком щодо міжмуніципального співробітництва. Вже розпочато підготовку до підписання меморандуму про співпрацю.
Так триває наше раннє відновлення. Це ґрунтовний підготовчий етап, який ми проходимо, не зважаючи на активні бойові дії, у яких перебуває наша громада. За сприяння ГО «Агенція Регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад» розроблено Інвестиційний паспорт громади та направлено на макетування. Завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в межах проєкту «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян» проводиться Платформи громадської участі у відновленні Бериславської громади. Таким чином, ми готуємося вже до шостої зустрічі з активними бериславцями. Громадянський оптимізм стимулює активну участь громадян у процесах відродження громади, сприяє вирішенню проблем та пошуку нових можливостей. Це важлива складова для мобілізації ресурсів і зусиль на місцевому рівні.
І ще одна важлива новина - розпочато розробку Програми комплексного відновлення громади з Програмою USAID/DOBRE. Наявність цього документу дозволить Бериславській громаді відбудовуватися у повоєнний час, коли її територію буде віднесено до території Відновлення. Попереду багато роботи. Нам немає часу на коливання та відпочинок. До відновлення та розвитку Бериславщини треба готуватися сьогодні.
Борисенко Тетяна Анатоліївна – заступник міського голови з соціальних питань, зробила доповідь з теми «Відновлення державних послуг, визначених як пріоритетні для громади, таких як освіта, охорона здоров’я, соціальні та адміністративні послуги; відновлення публічних послуг в сфері культури та спорту  на постраждалих від війни територіях». 
Відновлення державних послуг, особливо в сферах освіти, охорони здоров'я, соціальних та адміністративних послуг, є критично важливим для підтримки і відновлення громад після конфлікту або війни. Також важливо враховувати потреби відновлення публічних послуг в сферах культури та спорту на постраждалих від війни територіях, оскільки ці аспекти є важливими для психологічного та соціального відновлення спільнот. 
Відновлення освітніх систем має включати відновлення шкіл та їх оптимізація. Зусилля повинні бути спрямовані на забезпечення доступу до якісної освіти з урахуванням принципів інклюзивності та безбар’єрності. 
Відновлення системи охорони здоров'я включає відновлення медичних закладів, постачання ліків та медичного обладнання, а також надання медичних послуг для усього населення громади. Окрім того, важливо розвивати програми психологічної підтримки для тих, хто постраждав від травм або втрати близьких під час збройного конфлікту.
Надання психологічної допомоги та реабілітаційних програм для постраждалих від війни допомагає вирішити проблеми посттравматичного стресу та відновити психологічну стійкість спільнот. Важливо також забезпечити безперебійне надання якісних соціальних та адміністративних послуг для забезпечення нормального функціонування громади та її установ.
Важливо пам'ятати, що успішне відновлення публічних послуг вимагає координації зусиль різних структур влади, громадських організацій та міжнародних партнерів, а також мобілізації ресурсів і забезпечення підтримки потребам найбільш вразливих членів суспільства. Забезпечення цих аспектів відновлення сприятиме покращенню якості життя мешканців постраждалих від війни територій і сприяти соціальному відродженню громад.
Співдоповідач Абрамов Ігор Федорович - головний лікар КНП "Бериславський центр ПМСД" Бериславської міської ради, розповів про  роботу охорони здоров’я на Бериславщині. 
На території Бериславської міської територіальної громади функціонує 3 амбулаторії загальної практики-сімейної медицини та 4 фельдшерських пункти КНП "Бериславський центр ПМСД" Бериславської міської ради.  Зважаючи на те, що частина території громади розташована в прибережній  смузі, практично на лінії вогню,  будівлі структурних підрозділів підприємства зазнали руйнувань різного ступеню.  Станом на 21.03.2024 року  медичну (первинна ланка) допомогу надають 8 лікарів.
Для забезпечення належного рівня  первинної медичної допомоги на підприємстві, у співпраці з МО «Project HOPE», створено мобільну бригаду, до складу якої входить лікар загальної практики-сімейний лікар, сестра медична загальної практики-сімейної медицини  та водій. У поточному році здійснено 24 виїзди. Під час виїздів працівники підприємства  здійснюють прийом пацієнтів, надають медичні консультації, здійснюють експрес тестування та, за потреби,  видають медичні препарати  і забезпечують надання невідкладної медичної допомоги. Видають медичні препарати в рамках програми «Доступні ліки». Крім зазначеного напрямку забезпечення ліками, всі лікарі підприємства формують та видають електронні рецепти за програмою «Доступні ліки»,  електронні направлення на  консультації до вузьких спеціалістів, направлення на стаціонарне лікування, здійснюють консультування, проводять вакцинацію населення.  
Співдоповідач  Гордійчук Оксана Юріївна, начальник центру надання адміністративних  послуг виконавчого комітету міської ради, розповіла про новації в роботі ЦНАП. Центр надання адміністративних послуг виконавчого комітету міської ради (далі – ЦНАП) - це місце, де громадяни та суб’єкти господарювання можуть отримати найширший перелік необхідних їм адміністративних послуг. Після деокупації міста відновити його роботу у приміщенні Бериславської міської ради, де він функціонував, не було можливості, через руйнування будівлі після ракетного обстрілу. Техніку було викрадено (принтери, ноутбук, паспортна станція).
Але, незважаючи на всі ці труднощі, роботу ЦНАПУ було відновлено. Спеціалісти мають доступи до державних реєстрів. Перелік послуг розширено до 182, з яких: 44 адмінпослуги надаються управліннями ОДА, 44 - управлінням та відділом райдержадміністрації, 66 -центральними органами виконавчої влади, 37- органами місцевого самоврядування. Адміністратори ЦНАПу щотижня здійснюють виїзні прийоми до старостинських округів та здійснюють прийом громадян громади. 
За письмовим зверненням через ЦНАП для певних категорій громадян надаються адміністративні послуги за місцем проживання за допомогою комплекту портативної техніки «Мобільний кейс». 
Щоденно проводиться робота по актуалізації особових карток мешканців Бериславської міської територіальної громади в Єдиному Державному реєстр територіальної громади, тим самим опрацьовуються повідомлення від інших територіальних громад всієї України. Надається інформаційно- консультативна послуга населенню, що мешкає на території громади  та за її межами. 
Наразі, основним завданням та пріоритетним напрямом в сфері адміністративних послуг на 2024 рік є: відновлення зручних і доступних умов для отримання фізичними та юридичними особами адміністративних послуг; розширення Переліку адміністративних послу більш затребуваних адміністративних послуг, скорочення строків їх надання, впровадження нових інформаційних технологій для спрощення процедури надання адміністративних послуг та безпечення інформування заявників про результат розгляду звернення щодо отримання адміністративної послуги засобами SMS-повідомлення із застосуванням програмного продукту.
Яковлєва Яна Валеріївна, в.о. начальника управління освіти, культури, молоді, туризму та спорту Бериславської міської ради, поділилася  успіхами  свого управління. 
Під час війни вдалося зберегти:
-    2 заклади загальної середньої освіти, які працюють у дистанційному режимі. Станом на 1 вересня 2023 року налічувалося 53 класи  -  1176 здобувачів освіти;
-    1 заклад дошкільної освіти у дистанційному режимі працює 2 групи – 32 вихованці.
-    позашкільна освіта – відкрито дитячій простір для дітей ВПО у м. Кривий Ріг.
Бериславський опорний заклад повної  загальної середньої освіти змінив статус на Бериславський опорний заклад «Академічний ліцей» БМР. Бериславський заклад повної  загальної середньої освіти №3 став Бериславським ліцеєм №3. Вдалося зберегти кадровий потенціал закладів освіти, забезпеченість кадрами закладів освіти станом на зараз  - 100%.  За результатами участі школярів закладів освіти громади - Бериславського опорного закладу «Академічний ліцей», Бериславського ліцею №3 у ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін, XIV Міжнародному мовно-літературному  конкурсі імені Тараса Шевченка та  XXIV Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика  маємо переможців: (ІІ місце – з хімії, географії, трудового навчання та правознавства; ІІІ місце – з хімії, з математики, фізики, історії.
Громада бере активну участь у ініціативі Президента на підтримку спорту "Пліч-о-пліч" та займає призові місця на обласному рівні. 26.03.2024 року відбудеться волейбольний турнір присвячений 40 - й річниці заснування ДЮСШ ім. Сергеєва,  у м. Дніпро.
Працівники культури перепрофілювалися на суспільно-гуманітарний лад,   створено 3 проектні картки (направлення - відновлення культури) до Плану відновлення Бериславської громади.  Збережено частину бібліотечного фонду та майже увесь музейний фонд. 
В розробці відновлення молодіжної політики та орієнтація на повернення молоді до громади. Написана проектна картка «Шкільне підприємництво» для навчання активної молоді та відбудови бізнес сектору на території громади.
На завершення зустрічі Олег Дядюн, експерт ПЦПСД,  анонсував  нове соціологічне опитування мешканців звільнених громад Херсонщини щодо їхніх потреб та отриманої гуманітарної допомоги.  Результати дослідження стануть в нагоді для подання нових проектних заявок для підтримки нових соціально важливих програм. 

Захід зорганізується завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в рамках проекту «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян», який виконує ГО «Центр Доброчин» у партнерстві з громадським  організаціями «Громадська ініціатива Луганщини», «Фонд розвитку міста Миколаєва», «Чугуївська правозахисна група» та «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень» (Херсон).

Галина Бахматова 

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica