незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Колонки » Станіслав Бєлий » На Херсонщині було виявлено незаконну агітацію в дитячих новорічних подарунках, поштових скриньках та на стовпах

На Херсонщині було виявлено незаконну агітацію в дитячих новорічних подарунках, поштових скриньках та на стовпах

У селі Таврійське на Херсонщині було виявлено незаконну агітацію. Про це спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА повідомив депутат Таврійської громади.
Так, 15 грудня, до спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області звернувся депутат Таврійської громади з повідомленням про виявлення порушення ведення агітації партією «Опозиційний блок». За словами депутата, у с. Таврійське Гладківської громади ним було зафіксовано роздачу наборів з цукерками дітям в місцевому дитячому садочку та початковій школі. Окрім самих цукерок в солодких наборах була виявлена агітаційна листівка від партії «Опозиційний блок» з інформацією про кандидатів, суб’єктами висування яких є ця політична сила.

Голова Гладківської територіальної виборчої комісії повідомила про те, що ніхто з кандидатів чи партій не повідомляв комісію про створення виборчого фонду. Замовником листівки є депутат Дніпровської районної в місті Херсон ради від партії «Опозиційний блок» Анна Середа.

Згідно з ч.6 ст.54 Закону України «Про місцеві вибори», передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів, використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється. Також, згідно з ч.4 ст.60 забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Було зафіксовано, що на стовпах та по поштових скриньках жителів Гладківської громади розповсюджувалися листівки без вихідних даних та з провокативною інформацією стосовно окремих кандидатів на перших виборах та рекомендацією голосувати за інших.





У ч.2 ст. 56 Закону України «Про місцеві вибори» йдеться: «друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється».

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що у статті 212 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначається: «Виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Крім того, провокативні інформація стосовно окремих кандидатів у листівці може вважатися такою, що має ознаки «чорного піару». Варто наголосити, що згідно з ч.5 ст.60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію – суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями.

Необхідно зазначити, що до Гладківська сільська виборча комісія 9 грудня вже виносила попередження кандидатам на перших виборах стосовно порушення ведення передвиборчої агітації.

Нагадаємо, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Херсонській області провадять громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах. Закликаємо мешканців Херсонщини не залишатися байдужими до прозорості виборчого процесу. У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: (044) 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Джерело: ГМ "Опора"

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica