незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Хроніка » Вирішити конфлікти в Долматівській та Новорайській ОТГ допоможе діалог

Вирішити конфлікти в Долматівській та Новорайській ОТГ допоможе діалог

Уже четвертий рік в Україні впроваджується реформа децентралізації, в рамках якої відбувається об'єднання територіальних громад. Зокрема на Херсонщині на сьогоднішній день створено 26 ОТГ, деякі з яких відомі своїми успіхами за межами області. Але, як будь-які зміни, об'єднання  не тільки дарує громадам нові можливості, а й ставить свої виклики, які потрібно подолати на шляху до спроможності.

У деяких ОТГ через певний час після об’єднання починаються непорозуміння між владою та опозицією, між владою та громадянами, між центрами ОТГ та периферійними поселеннями. Громада починає отримувати кошти від держави, що, безумовно, є перевагою. Але з іншого боку розподіл ресурсів стає приводом для внутрішніх конфліктів: мешканцям периферійних сіл здається, що всі “вершки” знімає центральне село, представники влади не питають думку людей щодо проблем, які їх непокоять. Атмосфера з ОТГ напружується, що ставить реформу під загрозу.

На цю проблему звернув увагу херсонський Ресурсний центр з розвитку місцевої демократії, який останні декілька років активно співпрацює з ОТГ та займається розвитком громадянського суспільства в об'єднаних громадах.

“Причиною всіх цих непорозумінь є те, що в громадах відсутній діалог між конфліктуючими сторонами, та не враховується думка громадян. Вони відсторонені від прийняття рішень, хоча мають всі можливості для використання механізмів місцевої демократії”, - прокоментував керівник Ресурсного центру Олександр Мошнягул.

Демократія участі передбачає безпосередню участь членів громади в управлінні громадою, тобто у процесах підготовки, ухвалення управлінських рішень та контролю їх реалізації. Суть в тому, що мешканець громади бере участь в управлінні громадою особисто через відповідні механізми: громадські ініціативи, збори громадян за місцем проживання, громадські слухання, органи самоорганізації населення, громадська експертиза, громадські ради, консультації з громадськістю.

Тому Ресурсний центр розпочинає новий проект, в рамках якого допоможе двом новоствореним громадам - Долматівській (Голопристанський район) та Новорайській ОТГ (Бериславський район) побудувати конструктивний діалог за допомогою використання механізмів місцевої демократії.

Експерти РЦ проаналізують проблеми, які стали причиною конфліктів в цих громадах, проаналізують місцеві НПА та підготують рекоменації по вдосконаленню регламентації процедур місцевої демократії.

В кожній ОТГ будуть проведені тренінги по розв’язанню конфліктів шляхом медіації та впровадження механізмів місцевої демократії, будуть створені «Діалогові групи» з місцевих активістів, які за допомогою коуч-супроводу експертів спробують подолати хоча б один конфлікт в своїх громадах. За результатами роботи «Діалогових груп» будуть підготовлені практичні кейси – порадники по подоланню конфліктів.

Звісно, для багатьох новостворених громад демократія участі є чимось абстрактним та незрозумілим, але це дійсно допомагає порозумітися владі та громадянам, вирішити наявні конфлікти та запобігти новим. Успішним прикладом цього є впровадження «бюджету участі» в Кочубеївській ОТГ - тепер там громадяни самі вирішують, на які проекти витрачати бюджетні кошти.

Проект “Побудова діалогу в об’єднаних громадах Херсонської області шлях до розв’язання конфліктів”, здійснює Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження".

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica