незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Культура » Ромська вистава "Чарівна скрипка"

Ромська вистава "Чарівна скрипка"

ромська вистава "Чарівна скрипка"В Херсоні підготовлена лялькова вистава «Чарівна скрипка». Її підготували актори Херсонського театру ляльок та ромське товариство "Кетане". Це другий етап творчої співпраці  лялькового театру та "Кетане". Наприкінці минулого року вже була представлена перша вистава на тему дружби між дітьми різних національностей. Як й перша вистава, друга направлена на подолання етнічних стереотипів та налаштування суспільства  на позитивне ставлення до ромів.

Цій події була присвячена прес-конференція, в якій взяли участь Президент Ромської ради України Юрій Іваненко та директор йхудожній керівник театру ляльок Віктор Гаврилюк та головний режисер театру ляльок, Народний артист України Борис Чуприна.

Десятиріччями у суспільстві формувався негативний стереотип до ромів, які вміють тільки красти, ворожити, жебрати, співати і танцювати, але ці стереотипи є тільки вершиною айсбергу під назвою «ромофобія». Проблема набагато глибша і коріння її залягає ще у процесі виховання дітей неромських національностей. Лялькова вистава «Чарівна скрипка» для дітей дошкільного віку сприятиме формуванню їхньої толерантної свідомості й поведінки щодо ромської спільноти та подолання негативних етнічних стереотипів в майбутньому.
Презентація першого лялькового спектаклю показала великий потенціал даного продукту. Діти, а також їхні батьки сприйняли спектакль з великим захопленням, а також бажанням продовжити серію дитячих вистав про ромів. Вперше на Україні державний театр спільно з ромською громадською організацією поставив дитячу лялькову виставу з ромськими персонажами, написаний спільно ромсько-українськими авторами, який включив в свій репертуарний план і висвітлив для глядача всій області, а також запланував гастрольну діяльність по Україні. Дирекція театру виявила бажання продовжити співпрацю і поставити другий спектакль для дітей, де більш розширити тему ромської культури, звичаїв ромського народу і його історію.
Роми, що є найбільшим меншістю в Європі, мають багату історію і внесли значний вклад в розвиток суспільства. Їх художню та культурну спадщину занадто часто ігнорують або залишають непоміченою, тому МГОР «КЕТАНЕ» продовжує свою роботу саме в цьому напрямку.
Поширюючи знання, наша мета - боротися із все ще надто поширеними бар'єрами упередженого ставлення та дискримінації, з якими роми стикаються у всіх сферах на протязі свого життя. Ромську мистецьку та культурну спадщину надто часто ігнорують чи не помічають,  тому ромські митці повинні   це виправити.
Заходи які спрямовані на правові дії пов’язане з дискримінацією ромського народу, не дуже ефективно діє на зміну людей і їх свідомість до позитивного переосмислення до ромів, тому МГРО «КЕТАНЕ» в своєму проекті вирішила почати свою місію з самого раннього віку. Тобто виховувати з дитинства добрі почуття до ромів. Тому потрібно вирішувати питання з самого початку, а саме: створити образ ромів позитивний, щоб з раннього віку асоціація була тільки добра і привітна.
Дитяча вистава  заснована на казці, яка написана ромсько-українськими авторами. Вистава буде інтерпретована, де будуть введені:  легенди, історії, прислів'я, культура, побут і музика ромської фольклористики, а герої казки будуть показані в позитивних тонах, щоб створити для дітей і глядачів тільки добрі та позитивні емоції,  при цьому створивши загалом позитивний образ ромів.
Показ ромської лялькового вистави буде   освітлений  в ЗМІ  , а також,  волонтери та ромські організації по всьому світу будуть поширювати і покращувати уявлення про ромів, їх ідентичність, історію та культуру.
Показ вистави це день святкування культури ромів і підвищення обізнаності про проблеми, з якими щодня стикається народ.



Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica