незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Культура » Театральні таланти молодих ромів - проти расової дискримінації

Театральні таланти молодих ромів - проти расової дискримінації


«Презентація вистави ромської молоді проти расової дискримінації» - прес-конференція на цю тему  відбулася у Кризовому медіа-центрі.Херсон, під час якої було представлено проект «Школа акторської майстерності», спрямований на розбудову  «мосту» спілкування  серед підлітків-старшокласників  ромської  та інших національностей в Херсонської області.
Копаненко Микола – волонтер Херсонського міського товариства молодих  ромів  (керівник проекту), Іваненко Артур  -  голова Херсонського міського товариства молодих  ромів та Іваненко Юрій – керівник Міжнародної громадської  організації ромів «КЕТАНЕ» розповіли про розвиток ідеї щодо майбутнього ромських дітей, яке є саме в їхніх руках. Тема побутової дискримінації не може залишити у спокої жодного громадського активіста, тому ініціатива з подолання стереотипного відношення до ромів  з’явилась у молодого волонтера  Миколи Копаненко.
До реалізації проекту  було залучено учнів та вчителів Херсонської спец-школи, що  на Текстильному селищі. Залучені були як ромські діти, так і  школярі різних національностей, заради встановлення поваги та розуміння у ставленні один до одного. Бажання не закриватися у власній мушлі лише ромського народу стало фундаментальним для міжнаціонального пафосу театрального аматорського проекту.
Саме театральна вистава обрана як шлях до сердець наших співвітчизників. Вміння співати, танцювати, грати на музичних інструментах як  невід’ємна творча  особливість ромського народу буде повністю реалізована в театральному дійстві.
Ідея вистави – ми всі рівні і ми всі різні. Мета зламати побутові стереотипи досягається не ідеологічними прописами, а саме засобами театрального мистецтва в усьому його різноманітті.  
Саме Школа акторської майстерності, в якій школярі разом з  професіоналами не лише грають ролі, а також і  пишуть сценарій, підбирають музику, шукають пластичні рішення через циганські танці, підбираються художнє оформлення,  стане для підлітків дороговказом  до креативності власного шляху в майбутньому житті, у будь-якій професії, сформує смак  до отримання культурних та гуманітарних знань.  
Назва вистави – «Дружба». Складні відносини між школярами з новою ромською дівчиною, що приходить до класу, поступово змінюється. По сценарію у виставі ми почуємо ромською мовою поему Пушкіна «Цигане».
Освітньо-культурний напрям цієї діяльності ромської молодіжної організації  націлений на  допомогу ромським дітям та підліткам  повірити в себе,  вийти на новий рівень комфорту в соціумі, інтегруватися в суспільство, вибрати майбутню професію. Завдяки залученню ромської молоді  до акторської майстерності в  майстер-класах,  підлітки зможуть відчути  себе творчими особистостями,  акторами на сцені та зламати бар’єри, які становляться роками.
Проект заплановано на три вікових категорії: спочатку була вистава для дошкільного віку про дівчинку Раду в Театрі ляльок, зараз готується вистава «Дружба» для старшого шкільного віку, і наступним етапом стане вистава для студентської молоді на професійній сцені нашого обласного театру.  
На території Херсонської області існує школа, в якій навчається більшість дітей за ромським походженням: це Олешківська спеціальна школа  Херсонської обласної Ради.  На наступний місяць, після дня  Міжнародного дня боротьби з расовою дискримінацією,  в цій школі  заплановано  показати виставу «Дружба».
Проект  «Школа акторської майстерності» реалізується за підтримки Міжнародного фонду Відродження.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica