незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Культура » Театральна публіцистика або, як театр «відбирає» хліб у журналістів

Театральна публіцистика або, як театр «відбирає» хліб у журналістів


Театр ім. Куліша разом з її головним режисером активно розробляє документальний жанр гострих, соціально-актуальних тем і вдруге партнером в цьому проекті виступає Міжнародна антинаркотична асоціація

Був свідком «чернетки» документальної вистави   Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру «Моя хата з краю».

Театр разом з її головним режисером активно розробляє документальний жанр гострих, соціально-актуальних тем і вдруге партнером в цьому проекті виступає Міжнародна антинаркотична асоціація.

В спектаклі розповідається про три долі наркозалежних вустами  їх батьків. Історії справжні, тому пронизливі своєю правдою та безвихіддю. Батьків грають актори театру.

Форма спектаклю по задуму авторів і режисера – це ток-шоу, яких безліч на екранах телебачення. Камерна сцена, інтерактивне спілкування акторів з глядачем створює ілюзію стовідсоткової присутності на справжньому ток-шоу. До речі, я приймав участь в подібних шоу, і навіть грав ролі, і був впізнаваним в різних куточках України, тому авторитетно можу засвідчити театр Куліша готовий створювати якісний публіцистичний телевізійний продукт. ( Олександр Книга – задумайтеся :) ), а Олександр Мудрий – готова зірка телеекранів на кшталт Василя Голованова, який до речі, починав, як актор, грав навіть комедійні ролі, а зараз блискуче "грає" журналіста, ведучого та аналітика в «одному флаконі» на каналі «Україна». У виконанні ведучого мені не вистачало емпатії, але де їй взятись, коли головна твоя задача – високий рейтинг.

Оскільки вистава – документальна, то кожний виконавець, автор, режисер, актори, глядачі щось додавали від себе, спільно творили спектакль. Артисти Світлана Журавльова, Віктор Овсієнко, Олена Пасько влучно зростались зі своїми ролями, а  режисеру Сергій Павлюк вдалось створити дуже динамічну виставу, займаючи увагу   глядача постійною зміною темпу, формату гри та паралельною відеофіксацією заповнюючи паузи фірмовими музикальними вставками оркестру театру під керівництвом Артема Філенка.

З журналістикою виставу споріднює використання великого масиву статистики та аналітичної інформації, яка була подана яскраво, не скучно і багато чого залишилось в пам’яті.

А правдивості та документальності додавала участь в спектаклі (грав сам себе справжнього)  Дмитро Костяков (керівник херсонської філії Міжнародної антинаркотичної асоціації). Зі сцени потужно лунають звинувачення в корупції та дахуванні наркоторговців правоохоронними органами та їх участі в наркообігу, байдужості суспільства.  

Підняті проблеми вистави з символічною назвою «Моя хата з краю» засмучують, але не замовчуються, вони кричущі, і театр не стоїть осторонь тому що він не з краю він на передовій.
Арт-аналітик Юрій Житняк


Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica