незалежний спостерігач

Громадськість – невід’ємна компонента національної стійкості


В Українському кризовому медіа-центрі відбувся Круглий стіл «Культура безпеки в умовах війни: як забезпечити стійкість суспільства та інституцій?». Головним завданням обговорення стало бажання допомогти українцям розібратися, як жити під час тривалої невизначеності
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Барабани радості або кілька слів про українське відродження

Я назавжди запам'ятав як на початку 90-х років на якусь херсонську філологічну конференцію прийшла із доповіддю талановита викладачка з української філології Херсонського державного університету Наталія Чухонцева з купою книжок. Й замість вступу почала ці ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Культура » Театральна публіцистика або, як театр «відбирає» хліб у журналістів

Театральна публіцистика або, як театр «відбирає» хліб у журналістів


Театр ім. Куліша разом з її головним режисером активно розробляє документальний жанр гострих, соціально-актуальних тем і вдруге партнером в цьому проекті виступає Міжнародна антинаркотична асоціація

Був свідком «чернетки» документальної вистави   Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру «Моя хата з краю».

Театр разом з її головним режисером активно розробляє документальний жанр гострих, соціально-актуальних тем і вдруге партнером в цьому проекті виступає Міжнародна антинаркотична асоціація.

В спектаклі розповідається про три долі наркозалежних вустами  їх батьків. Історії справжні, тому пронизливі своєю правдою та безвихіддю. Батьків грають актори театру.

Форма спектаклю по задуму авторів і режисера – це ток-шоу, яких безліч на екранах телебачення. Камерна сцена, інтерактивне спілкування акторів з глядачем створює ілюзію стовідсоткової присутності на справжньому ток-шоу. До речі, я приймав участь в подібних шоу, і навіть грав ролі, і був впізнаваним в різних куточках України, тому авторитетно можу засвідчити театр Куліша готовий створювати якісний публіцистичний телевізійний продукт. ( Олександр Книга – задумайтеся :) ), а Олександр Мудрий – готова зірка телеекранів на кшталт Василя Голованова, який до речі, починав, як актор, грав навіть комедійні ролі, а зараз блискуче "грає" журналіста, ведучого та аналітика в «одному флаконі» на каналі «Україна». У виконанні ведучого мені не вистачало емпатії, але де їй взятись, коли головна твоя задача – високий рейтинг.

Оскільки вистава – документальна, то кожний виконавець, автор, режисер, актори, глядачі щось додавали від себе, спільно творили спектакль. Артисти Світлана Журавльова, Віктор Овсієнко, Олена Пасько влучно зростались зі своїми ролями, а  режисеру Сергій Павлюк вдалось створити дуже динамічну виставу, займаючи увагу   глядача постійною зміною темпу, формату гри та паралельною відеофіксацією заповнюючи паузи фірмовими музикальними вставками оркестру театру під керівництвом Артема Філенка.

З журналістикою виставу споріднює використання великого масиву статистики та аналітичної інформації, яка була подана яскраво, не скучно і багато чого залишилось в пам’яті.

А правдивості та документальності додавала участь в спектаклі (грав сам себе справжнього)  Дмитро Костяков (керівник херсонської філії Міжнародної антинаркотичної асоціації). Зі сцени потужно лунають звинувачення в корупції та дахуванні наркоторговців правоохоронними органами та їх участі в наркообігу, байдужості суспільства.  

Підняті проблеми вистави з символічною назвою «Моя хата з краю» засмучують, але не замовчуються, вони кричущі, і театр не стоїть осторонь тому що він не з краю він на передовій.
Арт-аналітик Юрій Житняк


Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica